Primele proceduri de iradiere corporala totala cu cea mai moderna tehnica - IMRT-VMAT - in vederea pregatirii unui pacient pentru transplantul de maduva osoasa au fost realizate in premiera in Romania la centrul Amethyst Radiotherapy, transplantul fiind ulterior efectuat la Institutul Clinic Fundeni, potrivit Agerpres.

Astfel, pacientii afectati de boli hematologice maligne, precum leucemia acuta limfoblastica, si care au indicatie terapeutica de iradiere corporala totala (Total Body Irradiation - TBI) si transplant medular nu mai sunt nevoiti sa plece la tratament in strainatate.

"Pacientii supusi transplantului de celule stem nu parasesc sectorul steril al Sectiei de Transplant Medular, timp de 4-6 saptamani. Pe tot parcursul spitalizarii, acestia au nevoie de supraveghere continua, iar intreg personalul medical le sta alaturi pentru a preveni aparitia complicatiilor", a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, dr. Alina Daniela Tanase, coordonatoare a Programului de Transplant Medular si director medical in cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Pana in prezent, patru pacienti au fost supusi procedurii de iradiere corporala totala inaintea transplantului de maduva. Durata medie de efectuare a unui plan de tratament este de 4 saptamani si implica o echipa formata din 5 medici radioterapeuti si 2 fizicieni. O sedinta dureaza o ora si 30 de minute, iar tratamentul presupune in medie 6 sedinte.

"Prin acordul cu Amethyst Radiotehrapy, putem aplica in sfarsit si in Romania protocoalele internationale de tratament pentru pacientii care necesita transplant de maduva. Dupa procedura de iradiere efectuata la Amethyst, pacientii sunt transferati la Institutul Clinic Fundeni si sunt atent monitorizati pana la realizarea transplantului. Comparativ cu alte proceduri, iradierea corporala totala are cele mai bune rezultate, asigurand efecte adverse minime", a declarat Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie si Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Medicul Cristian Barbu, radioterapeut si coordonatorul programului TBI din cadrul Amethyst Radiotherapy, a spus ca iradierea corporala totala este cea mai eficienta procedura utilizata la nivel international in pregatirea pacientilor pentru transplant medular.

"Pana in prezent, pacientii care aveau indicatie de iradiere corporala totala si transplant de maduva erau trimisi in strainatate la tratament, costurile suportate de stat ridicandu-se la aproximativ 200.000 euro. In tara, costul celor doua proceduri este de circa 70.000 euro, din care doar transplantul este decontat de catre stat", a afirmat managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban.

Tehnica de iradiere corporala totala este parte a protocolului international de pregatire a pacientilor cu afectiuni hematologice maligne, in special leucemie acuta limfoblastica, pentru a primi transplantul de maduva osoasa. In Institutul Clinic Fundeni, aproximativ 80 de pacienti (adulti si copii) sunt diagnosticati anual cu leucemie acuta limfoblastica, dintre care in jur de 15 au indicatie de iradiere corporala totala si transplant medular.

Procedura de TBI presupune scanarea intregului corp din 2 in 2 mm si reconstruirea fiecarei sectiuni, de la os pana la organe, astfel incat sa rezulte o reconstructie virtuala in volum a pacientului. Urmeaza etapa de optimizare, in care se delimiteaza structurile care vor fi iradiate (cele osoase), de restul tesuturilor. Comparativ cu chimioterapia sau cu alte alternative existente, iradierea corporala totala are o rata de succes de 100% si o toxicitate mult mai redusa asupra tesuturilor sanatoase.