Un studiu realizat recent de cercetatori americani atribuie cuprului calitati legate de arderea grasimilor, astfel incat se recomanda consumul de stridii si ficat, care contin din plin acest element, potrivitmetronews.fr, citat deAgerpres.

Cuprul este un oligoelement cu multe fatete: el ajuta in lupta impotriva infectiilor, intarind sistemul imunitar, intervine in mineralizarea oaselor, in absorbtia de fier si formarea globulelor rosii. Dar are si alte calitati, scrie metronews.fr. Studiul desfasurat de cercetatori de la Universitatea Berkeley din California si publicat in revista Nature Chemical Biology arata ca este indispensabil pentru descompunerea celulelor de grasime. Citat de site-ul canadian Canoe, profesorul Chris Chang, care a condus cercetarile, detaliaza descoperirea.

"Cuprul joaca rol de reglare. Cu cat exista mai mult cupru, cu atat celulele vor fi mai mult descompuse. Credem ca ar fi interesant de studiat legatura dintre o deficienta in cupru si obezitate si bolile asociate", afirma cercetatorul. Mai precis, acest oligoelement joaca un rol important in metabolism, transformand celulele de grasime in energie. Din acest motiv este esentiala includerea in regimul alimentar a unor alimente care contin cupru.

La un barbat adult, aportul recomandat este de 2 miligrame, la femeile adulte, de 1,5 miligrame, de 2 miligrame la femeile insarcinate sau care alapteaza si 1,5 miligrame la copii si adolescentii intre 10 si 19 ani. Pentru a ajunge la aceasta cantitate se recomanda anumite alimente, profesorul Chang nefiind de acord cu includerea unor suplimente alimentare care ar putea provoca dezechilibrul unor minerale, ca zincul. Cuprul se gaseste in principal in stridii, crabi, ficat, cereale complete, musli, ciocolata neagra, nuci, leguminoase, etc. Se gaseste si in apa minerala.

Food and Nutrition Board din Statele Unite arata ca numai 25% dintre americani respecta doza recomandata. In cele mai grave cazuri, o carenta de cupru se manifesta prin anemie, dureri articulare si osteoporoza, incheie