"Pentru a reduce riscurile unor boli, se recomanda limitarea sau chiar stoparea consumului de alcool si a fumatului si alegerea unor alimente cu inalta valoare nutritionala, care asigura pastrarea organismului", afirma Alexandra Dalu, medic si nutritionist anti-imbatranire, citeaza Agerpres.

Unul dintre alimentele recomandate de medicul francez este usturoiul, bogat in antioxidanti, vitamine, fibre, minerale si oligoelemente. El este eficient impotriva imbatranirii celulare (si a cancerelor si inflamatiilor) si, luat in cantitati mari, reduce riscul dezvoltarii de boli cardiovasculare si scade hipertensiunea arteriala. Antibiotic natural, acest condiment reduce si riscul de infectii, indeosebi ale bronhiilor. Cel mai bine este sa se consume cateii de usturoi cruzi, taiati marunt sau zdrobiti, cel putin unul pe zi. In caz ca se digera greu, se pot fierbe, relateaza francedimanche.fr.

Migdalele sunt si ele alimente recomandate impotriva imbatranirii. Fructele oleaginoase sunt bogate in omega 3, fibre, proteine vegetale, vitamine, minerale si alti antioxidanti. Ele contribuie la mentinerea colesterolului bun, la remineralizarea scheletului, are proprietati protectoare impotriva bolilor cardiovasculare, diabetului si hipertensiunii. Sunt recomandate migdalele tari, fara pete. Pot fi consumate in orice moment al zilei.

Un alt aliment anti-age recomandat de Alexandra Dalu este cafeaua. Pe langa faptul ca insoteste placut intalnirile intre prieteni, cafeaua imbunatateste performantele fizice si intelectuale. In plus, contine antioxidanti care protejeaza impotriva afectiunilor legate de avansarea in varsta (boli cardiovasculare si cancere). Nu se recomanda un consum mai mare de patru cesti pe zi si nici dupa-amiaza sau seara, pentru a evita stari de nervozitate si probleme cu somnul. Medicul nutritionist ii sfatuieste pe amatori sa consume de preferinta cafea bio si arabica, care contin mai putina cafeina.

Rodiile intra si ele in categoria alimentelor care protejeaza impotriva imbatranirii. Bogate in vitamina C si antioxidanti (polifenoli), acestea sunt cei mai buni aliati intr-un regim antiimbatranire dintre toate fructele. Consumul lor reduce riscul de boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer si tulburari neurologice. Este bine sa se aleaga fructele mai grele, semn ca sunt mai zemoase, care pot fi consumate ca atare sau sub forma de suc, presandu-le ca pe portocale, scrie Agerpres.