Tot mai multi copii merg la medic cu dureri de maini, mai exact la degetele mari, semnaleaza cotidianul spaniol ABC. Motivul este ca petrec prea mult timp cu jocuri video, console, la care trebuie sa-si foloseasca in mod repetat degetele mari pentru a apasa si a actiona butoanele de comanda, spune Jose Santos, secretar general al Colegiului fizioterapeutilor din Madrid, citat de ABC.

Si spatele poate suferi leziuni ale muschilor si oaselor, din cauza pozitiilor neadecvate. Pe parcursul jocului, dupa minute si ore in sir, copiii adopta pozitii gresite. In plus, cand videoconsola se sprijina pe piept, pot aparea dureri cervicale, potrivit Agerpres.

Daca timpul de folosire a acestor jocuri nu este limitat, copiii, pe langa faptul ca simt dureri tot mai puternice la maini, "pot ajunge sa dezvolte malformatii in cresterea degetelor daca mentin mult timp o pozitie fortata", explica fizioterapeutul.

Parintii trebuie sa constientizeze faptul ca aceasta problema exista si sa-i determine pe copii sa faca pauza dupa fiecare 45 de minute de joc, pentru a se misca, a bea apa... Sunt foarte putine jocuri video care semnaleaza aceasta problema in instructiunile lor sau care, in timpul folosirii, dau semnale prin care il avertizeaza pe jucator ca ar trebui sa faca pauza. Problema este ca totdeauna copiilor li se pare insuficient timpul si continua jocul, desi este contraindicat, mai spune Jose Santos.

Cand durerea este evidenta, se recomanda o vizita la fizioterapeut, administrarea de medicamente si aplicarea de unguente antiinflamatoare, iar in cazuri extreme va fi nevoie de o interventie chirurgicala, adauga specialistul.