Atunci cand salariatii simt ca nu mai pot face fata la serviciu, vina poate fi a aerului de la locul de munca, potrivit rezultatelor unui recent studiu american. Cercetatorii sustin ca aerul respirat la serviciu poate avea efecte nefaste asupra functiilor cognitive din cauza marii concentratii de bioxid de carbon din spatiile inchise. Eficienta se poate recastiga printr-o gura de aer proaspat, potrivit Agerpres.

Conform autorilor studiului publicat in revista Environmental Health Perspectives, bioxidul de carbon emis de salariati ramane in aer ca urmare a proastei aerisiri a locului. Cercetatorii au studiat mediul profesional a 24 de persoane timp de sase zile cu program de lucru clasic - de la 09h00 la 17h00. Voluntarii au fost expusi la trei niveluri de calitate a aerului interior, relateazametronews.fr.

Primul a fost o camera in care concentratia de bioxid de carbon a fost de 550 de parti pe milion (ppm). Potrivit clasificarii standard, este un nivel mediu al calitatii aerului, la care sunt expusi salariatii in cursul unei zile de munca. In timp, poate duce la sindromul cladirii nesanatoase.

Al doilea a presupus o concentratie de CO2 de 945 ppm, care corespunde unei calitati moderate a aerului. Intre 600 si 1000 ppm pot aparea la copii simptome legate de astm. Este cantitatea la care sunt supusi copiii in timpul unei zile la scoala. In literatura stiintifica se presupune ca in acest caz exista o alterare a performantei psihomotrice la adulti.

In al treilea mediu, concentratia de CO2 in aer a fost de 1400 ppm. Dincolo de pragul de 1000 ppm, calitatea aerului este considerata scazuta, lucru care poate provoca acidoza respiratorie - proasta eliminare a gazului carbonic ce ramane in mare cantitate in sange - la adulti dupa o expunere mai mare de 30 de minute.

La sfarsitul programului de lucru, participantii la studiu au fost supusi unui test care a avut ca scop evaluarea ansamblului capacitatilor cognitive folosite in activitatea de la locul de munca, cum ar fi reactia la o situatie de criza, cautarea si utilizarea informatiei. Studiul a aratat ca un mediu curat face ca salariatii sa fie mai eficienti. O incapere bine aerisita, in care normele de mediu sunt respectate, duce la imbunatatirea performantelor la locul de munca. Cercetatorii recomanda o scurta iesire la aer curat pentru o mai buna concentrare asupra sarcinilor de serviciu.