Din 2007, data de 14 noiembrie reprezinta Ziua Mondiala de lupta impotriva diabetului zaharat. A devenit zi oficiala a Natiunilor Unite prin adoptarea Rezolutiei 61/225 la 20 decembrie 2006 si a fost marcata pentru prima oara la 14 noiembrie 1991 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si Federatia Internationala a Diabetului, informeaza Agerpres. Aproximativ 1,5 milioane de romani sufera de diabet, din care peste 100 de mii sunt dependenti de insulina, se arata inStrategia Nationala de Sanatate 2014-2020.

Harta persoanelor nediagnosticate cu diabetFoto: International Diabetes Federation

Acelasi document noteaza faptul ca diabetul zaharat este o afectiune invalidanta si intens consumatoare de resurse, fiind o patologie raspandita in Romania - tara noastra situandu-se pe locul 9 in regiunea europeana, dupa numarul de pacienti. Numarul de adulti din tara noastra care sufera de diabet este peste media europeana ajungand la circa 9,3% din totalul populatiei, fata de 8,4% in Europa.

Cele doua tipuri de diabet zaharat sunt tipul 1, caracterizat de lipsa totala a insulinei din organism si tipul 2, caracterizat prin prezenta unei cantitati mai mari de insulina decat la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mica fata de normal, fara insa a lipsi cu desavarsire. O dieta sanatoasa, activitatea fizica regulata, mentinerea unei greutati corporale normale si evitarea consumului de tutun pot preveni sau intarzia instalarea diabetului de tip

Numarul estimat al oamenilor care sufera sau vor suferi de diabet in intreaga lume pe regiuni in 2015 si 2040.

Numarul de oamenii, cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani, care traiesc cu diabet fara sa fie diagnosticati, in 2015.

Mesaje cheie promovate de catre Federatia Internationala de Diabet:

  • 1 din 11 adulti sufera de diabet (415 milioane)
  • 46,5% din adultii cu diabet nu sunt diagnosticati
  • 12% din cheltuielile cu sanatatea la nivel global sunt pentru diabet
  • in 2040, 1 din 10 (642 de milioane) persoane vor avea diabet
  • 1 din 7 nasteri este afectata de diabet de sarcina
  • trei sferturi din persoanele care sufera de diabet traiesc in tari in care veniturile sunt mici sau mijlocii
  • 542 de mii de copii sufera de diabet de tipul 1
  • la fiecare 6 secunde o persoana moare de diabet

Prevalenta diabetului: in 2015, unul din 11 adulti sufera de diabet; in 2040, unul din 10 adulti va suferi de diabet

Numarul de barbati (stanga) si femei (dreapta) care sufera de diabet si numarul de diabetici care locuiesc in mediul urban (stanga) si in cel rural (dreapta).

Nota: Imaginile prezentate in acest articol au fost preluate de pe site-ulFederatiei Internationale de Diabet.