Religia pare sa aiba un impact negativ asupra unor trasaturi de personalitate ale copiilor, precum altruismul, dar si modul in care acestia ii judeca pe cei din jur, sustine un studiu publicat in Curret Biology. Desi copiii din familiile religioase sunt perceputi ca fiind mai altruisti de catre propriii parinti, aceasta idee nu este tocmai conforma cu realitatea,scrie The Guardian.

Ora de religieFoto: freepik.com

Cercetatorii din sapte universitati ale lumii au efectuat un studiu asupra copiilor crestini, musulmani si non-religiosi, inainte de a ajunge la concluzia ca religia are un efect negativ asupra nivelului de altruism de care poate sa dea dovada un copil.

”In mare, descoperirile noastre contrazic perceptia comuna, si anume, ca cei nascuti in familii religioase sunt mai altruisti si mai buni cu cei din jur decat restul. Aceste descoperiri pun in discutie daca religia mai este vitala pentru dezvoltarea morala a unui copil si sustin ideea ca secularizarea discursului moral nu va diminua bunatatea umana, de fapt, va avea tocmai un efect invers”, sustin autorii studiului ”Asocierea Negativa dintre Religie si Altruismul Copiilor”,citati de The Guardian.

Esantionul studiului a fost format din aproximativ 1.200 de copii, din SUA, Canada, Turcia, China, Iordania si Africa de Sud. Dintre copiii intervievati, 24% erau crestini, 43% erau musulmani, iar restul de 27,6% erau non-religiosi.

Studiul s-a concentrat pe efectele vizionarii unor clipuri in care se imbrancesc copii. De asemenea, copiilor li s-au dat mai multe abtibilduri, pe care trebuiau sa le imparta celorlalti. Rezultatele finale ale studiului au aratat ca cei care proveneau din familii crestine si musulmane au dat dovada de mai putin altruism, fata de cei crescuti intr-un mediu non-religios.

Potrivoit cercetatorilor, religia afecteaza tendintele punitive ale copiilor, astfel, copiii religiosi tind sa judece mai aspru actiunile celor din jur. In acelasi timp, copiii musulmani ii judeca mai aspru pe ceilalti in relatiile interpersonale, decat cei crestini sau non-religiosi. Iar, copiii musulmani au tendinta de a cere pedepse mai grele decat ceilalti copii.

Studiul a aratat si ca parintii credinciosi isi vad copiii ca fiind mult mai empatici si sensibili decat ceilalti, tocmai pentru ca cei mici au fost crescuti in spiritul moralitatii religioase.

Guardian scrie ca, potrivit studiului, perceptia comuna in ceea ce priveste legatura dintre religie si moralitate este una gresita.