Un studiu olandez recent arată că un consum de 15 grame de nuci sau alune pe zi scade riscul de moarte prematura. Studiul completează cercetările anterioare de același tip, reușind să dezvăluie beneficiile pe care nucile le au pentru diferite boli, informează bbc.com.

Beneficiile consumului de nuciFoto: MorgueFile.com

Cercetătorii de la Universitatea Maastricht din Olanda au condus un studiu, vreme de 10 ani, pe un eșantion de 120.000 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 55 și 69 de ani, din care au concluzionat că persoanele care consumă cel puțin 10 grame de nuci sau alune pe zi au cu 23% mai puține șanse să dezvolte boli care provoacă moartea prematură. Veștile nu sunt la fel de bune pentru consumul de unt de arahide, întrucât acest aliment are un conținut ridicat de sare și grăsimi.

În schimb, acizii grași nesaturați, vitaminele, fibrele, antioxidanții și alți compuși bioactivi regăsiți în nuci scad riscul apariției cancerului, diabetului și a altor boli respiratorii și tulburări neurodegenerative.

Procentele care au reieșit în urma studiului sunt destul de impresionante pentru fiecare dintre aceste categorii. Astfel, s-au înregistrat scăderi de 45% pentru apariția bolilor neurodegenerative, 39% pentru bolile respiratorii și 30% pentru toate tipurile de diabet.