Noua metodă de testare ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine modul în care organismul combate un virus, deschizând o nouă era în cercetările virusologice și în dezvoltarea de strategii pentru tratarea pacienților, informează popsci.com.

VirusFoto: istock.com

Sistemul imunitar crează anticorpi pentru fiecare virus care a aparut în organism de-a lungul duratei de viață, anticorpi care rămân în corp pe tot parcursul vieții pentru combaterea virusurilor în caz de reapariție.

Dacă până acum metodele medicale de testare nu faceau posibil accesul către acest istoric al anticorpilor, dezvoltați în mod natural de organism de-a lungul vieții, acum cercetătorii americani au dezvoltat o metodă rapidă și ieftină de a afla aceste informații prețioase pentru dezvoltarea strategiilor de vindecare a pacienților.

VirScan este o metodă de detectare a virusurilor cu care a fost infestat un organism, atât în trecutul său medical, cât și în prezent, toate datele fiind aflate numai printr-o probă de sânge. Pentru a vedea dacă un pacient a avut un anumit virus, cercetătorii expun anticorpii regăsiți în sângele pacienților la molecule ce aparțin virusului pentru care se dorește testarea.

VirScan a fost folosit deja pe 600 de persoane din Statele Unite ale Americii, Thailanda, Peru, și Africa de Sud. După observarea a peste 100 de milioane de reacții ale anticorpilor în testarea pentru virusuri, cercetătorii au stabilit că cei mai multi oameni au fost expuși, în medie, la 10 virusuri. Din eșantionul de oameni supuși testelor câteva excepții au ieșit din limitele normale, în cazul acestora fiind vorba despre anticorpii, prezenți în sistemul imunitar, formați pentru 84 de tipuri diferite de virusuri.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că sistemul imunitar dezvoltă anticorpi care acționează la diferite tipuri de virusuri cu o structură moleculară similară, reușind să blocheze dezvoltarea acestora în întreg organismul.