Alcoolul ucide in fiecare an 3,3 milioane de persoane in intreaga lume, mai mult decat SIDA, tuberculoza si actele de violenta la un loc, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care se teme de o agravare a situatiei. Potrivit unui raport publicat luni de OMS, consumul de alcool are efecte negative asupra a peste 200 de afectiuni, transmite AFP.

Consumul de alcool pe cap de locuitor la nivel mondialFoto: World Health Organisation

Boli infectioase, accidente de circulatie, vatamari, omucideri, boli cardiovasculare, diabet... 5,9% din totalul deceselor pe plan mondial (7,6% la barbati si 4% la femei) sunt asociate cu consumul de alcool in fiecare an.

"Acest lucru inseamna un deces la fiecare 10 secunde", a declarat medicul Shekhar Saxena, director al departamentului de Sanatate mintala si abuz de substante psihoactive din cadrul OMS.

Desi tarile bogate (din Americi si Europa) raman cele mai mari consumatoare de alcool, consumul a crescut mai ales, in ultimii ani, in India si China, in timp ce acesta a ramas stabil in tarile din cele doua Americi, Europa si Africa.

OMS se asteapta de asemenea ca, in China, consumul anual de alcool sa creasca pana in 2025 la 1,5 litri de persoana.

Potrivit raportului OMS, in 2010, cele mai mari consumatoare de alcool au fost Rusia, tarile din Europa de Est, Portugalia, urmate de majoritatea tarilor din UE, de Canada, Australia si Africa de Sud. In 2012, consumul mondial echivala cu 6,2 litri de alcool pur pe persoana cu varsta de peste 15 ani.

Jumatate din consumul oficial de alcool din lume se realizeaza sub forma de bauturi spirtoase, urmate de bere (34,8%) si vin (8%).

Potrivit OMS, 48% din populatia mondiala nu a baut niciodata alcool, iar abstinenta este mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor.