Proiectele privind taxa clawback si modul de calcul al pretului medicamentelor, puse miercuri in dezbatere publica de fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu, au fost retrase, joi, la pranz, de ministrul interimar Nicolae Banicioiu, Asociatia Producatorilor de Generice salutand decizia.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian, spune ca propunerile Ministerului Sanatatii privind taxa clawback si modul de calcul al pretului medicamentelor, in forma prezentata miercuri, pe site-ul institutiei, ar fi avut efecte catastrofale asupra pacientilor si economiei, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

"Proiectele de acte normative facute publice de fosta conducere a Ministerului Sanatatii puteau duce la disparitia medicamentelor cu pret accesibil si ceea ce ar avea efecte catastrofale asupra producatorilor de medicamente generice, singurii investitori din industra farmaceutica cu capacitati de productie in Romania. Totodata, reglementarile propuse de fosta conducere a Ministerului Sanatatii privind taxa clawback si modul de calcul al pretului medicamentelor ignora angajamentele luate de Guvern atat prin programul de guvernare, cat si prin protocolul semnat de Ministerul Sanatatii, in numele Guvernului, cu Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania", a precizat sursa citata.

Producatorii de medicamente generice au cerut revizuirea imediata a taxei clawback prin introducerea calculului diferentiat pentru medicamentele generice.

"Promisiunile fostei conduceri a Ministerului Sanatatii s-au dovedit doar vorbe-n vant si speram ca premierul Ponta va lua masurile necesare pentru a rezolva aceste probleme odata cu stabilirea noii echipe guvernamentale", a mai spus Dragos Damian.

APMGR atrage atentia ca politicile de sanatate din ultimii cinci ani au dus la reducerea consumului de generice in favoarea variantelor mai scumpe, de la 36% la 28%, ceea ce inseamna mai putini pacienti tratati cu bani mai multi.

Totodata, potrivit APMGR, cadrul fiscal nefavorabil a dus la pierderea de investitii in industria farmaceutica locala (care este exclusiv generica) de circa 100 de milioane de euro."Numai in acest an, o investitie de 30 de milioane de euro este sub semnul intrebarii din cauza cresterii continue a taxei clawback si a intarzierii trecerii la un calcul diferentiat", a precizat Damian.

In opinia presedintelui APMGR, masura actualizarii listei de medicamente compensate, o masura de altfel benefica, nu poate avea loc decat prin suplimentarea corespunzatoare a bugetului pentru medicamente. Conform calculelor APMGR, costurile anuale suplimentare induse de actualizarea listei vor ajunge la circa doua miliarde de lei in 2016.

"APMGR cere primului ministru Victor Ponta revizuirea imediata a taxei clawback prin introducerea calculului diferentiat pentru medicamentele generice. Formula de calcul trebuie sa aiba la baza sistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamente generice, adica maxim 65% din pretul medicamentului inovator", a conchis Damian.

Fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat pentru Mediafax ca a aflat ca ministrul interimar Nicolae Banicioiu a retras cele doua proiecte la cateva ore dupa ce a fost instalat. "Este semn ca au inceput cu dreptul", a spus Nicolaescu.