Agentia Nationala a Medicamentului recomanda medicilor prudenta in prescrierea unur produse pentru osteoporoza, dupa ce Comitetul de farmacovigilenta al Agentiei Europene a Medicamentului a recomandat suspendarea utilizarii acestora, pentru ca ar prezenta risc crescut de boli cardiovasculare, informeaza Mediafax.

Comitetul de farmacovigilenta pentru evaluarea riscului a recomandat suspendarea utilizarii medicamentelor Protelos/Osseor (ranelat de strontiu), recomandarea fiind transmisa Comitetului pentru medicamente de uz uman spre analiza in vederea emiterii unei opinii finale, care va fi formulata in perioada 20 - 23 ianuarie 2014, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat.

"Ministerul a dispus Agentiei Nationale a Medicamentului sa informeze medicii prescriptori referitor la propunerea Comitetului de farmacovigilenta si sa le recomande acestora o prudenta deosebita in raport cu produsul mai sus mentionat, astfel incat siguranta pacientilor sa nu fie afectata. In momentul in care va fi data publicitatii decizia finala a Agentiei Europene a Medicamentului, Ministerul Sanatatii va lua toate masurile care se impun", se mai arata in comunicat.

La sfarsitul lunii aprilie 2013, Agentia Europeana a Medicamentului informa ca a fost recomandata restrictionarea utilizarii produselor mentionate, dupa ce s-a constatat ca acestea ar prezenta un risc sporit de boli cardiovasculare. Astfel, s-a recomandat restrictionarea accesului la aceste medicamente pentru pacientii cu afectiuni cardiovasculare si prescrierea produselor numai pentru tratarea osteoporozei severe cu risc crescut de fractura.