Dr. Adrian Gabriel Marinescu, doctorand in Hepatologie in Kiel, Germania, este medic primar boli infectioase la Institutul de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals. Pe parcursul carierei sale a fost implicat in mai multe studii clinice de cercetare cu pacienti afectati de hepatita cronica cu virus hepatitic C. In ultimii ani s-a specializat in efectuarea elastografiei hepatice - o metoda noninvaziva care stabileste cu precizie fibroza hepatica si care inlocuieste biopsia.
Fragmente din interviul video:
- Procentul statistic al bolnavilor de hepatita C din Romania este undeva in jur de 3.5%, ceea ce inseamna la nivelul Europei o prevalenta medie. Ca sa ne facem o idee ar trebui sa ne gandim ca avem un numar cuprins intre 650.000 si 700.000 de persoane infectate. Precizez ca e un calcul statistic, nu sunt pacienti, multi dintre ei nu au un diagnostic in acest moment.
- In mod cert pacientii care nu au raspuns la terapia standard au in acest moment cea mai buna solutie prin tripla terapie. Pentru pacientul care se afla la primul tratament, exista niste factori de precizie care pot sa ne spuna daca va face terapie standard sau tripla terapie. Acestia vor fi inclusi in noul protocol, in asa fel incat sa nu fie nevoie sa asteptam un an de zile pentru un pacient care ar putea sa beneficieze de tripla terapie din momentul initial.
- Indiferent de tipul de pacient ("non-responder" sau un pacient care a raspuns partial sau unul care are recadere), asa cum rezulta din toate studiile clinice, prin tripla terapie, practic triplam sansa de a avea un raspuns viral sustinut, triplam sansa ca pacientul sa aiba o viremie nedetectabila la 6 luni de la terminarea tratamentului.
- In primul rand ar trebui ca noul medicament din tripla terapie sa fie introdus pe lista medicamentelor compensate, iar in urmatorul interval de timp sa poata fi decontat prin CNAS. Acest medicament exista in Romania, dar costul pentru tripla terapie nu poate fi suportat altfel. Ca sa gandim intr-o nota optimista, speram ca acest lucru sa se intample in curand, in cateva luni, pentru ca reprezinta o sansa pentru pacientii care nu au raspuns la terapia standard.
Urmariti integral materialul video:
Nota: Aceasta intalnire online a fost realizata cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hepatitei (28 iulie).
Cum se determina daca un pacient are virusul hepatic B sau nu? Si cu ce rata de precizie?
Multumesc;
Bogdan
Am pe cineva in familie cu transplant de ficat in urma cu 3 luni, purtator de virus C.Cu ani in urma, nu a putut duce la bun sfarsit tratamentul cu interferon+ribavirina(dupa aprox. 4 luni a trebuit sa renunte, din cauza complicatiilor diverse)S-a ajuns la Ciroza, apoi complicatii cu noduli+hemoragii esofagiene....Acum dupa transplant are viremia de aprox.2. mil.Ce ne sfatuiti sa facem in continuare in ideea in care o noua "runda" cu intrerferon nu ar fi de dorit?
Multumesc mult,
Basil
In viitorul apropiat vor exista tratamente interferon free.Pana atunci trebuie facute evaluari periodice in clinica de specialitate.
As vrea sa stiu care sunt cele mai frecvente metode de infectare si ce trebuie sa faci ca sa previi o astfel de boala?
umesc
Sfatul meu este sa se faca dosar de continuare si dupa cei 5 ani, terapia fiind "long life".
Sa nu omit un lucru f. important : in afara regimului de viata pomenit , factorul care m-a echilibrat a fost credinta in Dumnezeu si Maica Domnului . Le doresc tuturor care se confrunta cu aceasta problema sanatate si putere sa accepte si sa lupte ptr. sanatate. Va multumesc.
Legat de reactiile adverse, cred ca depinde mult de medicul curant care trebuie sa va urmareasca cu mare atentie. Mult succes.
Multumesc
Din sursele dvs., cand credeti ca o sa avem acces la tripla terapie?
Sunt un caz de non-repondent la terapia standard si costul pentru tripla terapie este prea mare pentru mine.
Speranta mea este ca statul sa intervina si sa introduca tripla terapie pe lista medicamentelor compensate....
Multumesc!
Chiar daca la non-responderi rezultatele nu sunt la fel de bune, prin tripla terapie aveti sansa de a obtine raspuns viral sustinut (VIREMIE NEDETECTABILA la 6 luni dupa terminarea terapiei).
Care este durata tratamentului, daca se foloseste tripla terapie? Care este costul estimat al acestui tratament?
Costul nu este mic, dar merita in raport cu beneficiul; el nu este inca fixat pentru ca va urma o negociere cu casa de asigurari.
In principiu in clinicile de profil nu este o problema sa se faca analizele necesare pentru hepatite.
2. Exista o serie de simptome pe care o persoana le poate lua in considerare pentru a-si da seama din timp ca este infectata cu virusul hepatitei C?
2. Din pacate nu, este o afectiune care"nu doare". Simptomele apar fie in cazul debutului (hepatita stadiul acut dar si aici rar) sau in stadiile finale:ciroza sau cancer...din nefericire.
Ramane solutia diagnosticarii la timp.
Ce credeti ca putem face noi, pacientii, pentru ca statul sa includa aceste noi medicamente care tofera sanse sporite de vindecare a hepatitei C pe lista de medicamente compensate?
Intr-adevar, poate statul nu este sac fara fund insa cu siguranta cred ca este responsabilitatea lui sa ajute pacientii infectati cu hepatita C in cadrul sistemului si nu numai sa beneficieze de ultimele tratamente ce le-ar putea salva viata!
As incerca sa fiu optimist si sa spun ca sper intr-o rezolvare in viitorul apropiat.
In calitate de Asociatie Pentru drepturile omului , solicitam raspunsul la urmatoarele intrebari:
1. Poate fi declarat un non responder fara sa i se identifice genomul virusului Hepatic C?
2. Intreruperea tratamentului dupa 3 luni de tratament cu interferon in cazul lipsei de raspuns terapeutic FARA efecte secundare dupa tratamentul cu interferon, este obligatorie? sau este doar recomandabila?
3. Exista nonresponderi care , la o a doua terapie cu interfeon au avut rata de succes?
2.Vorbim de un protocol care se bazeaza pe date clinice clare, asa cum se intampla si in restul Europei. Daca pacientul ar continua terapia standard dupa 3 luni, chiar daca nu a raspuns, ar avea sanse minime ulterior.
Tripla terapie va fi o solutie net superioara.
3. Da, dar rata de succes este de max 10%.
Sunt mai "rele" decat cele ale terapiei standard?
Aduc in discutie ceva extrem de important: indiferent ca facem terapie standard sau tripla terapie conteaza sa existe o stransa legatura cu medicul curant care sa efectueze analizele necesare si sa previna complicatiile.
Hepatoprotectoarele nu sunt obligatorii, pot fi luate, dar este bine sa facem si pauza. Atentie la firma care le produce.
Regimul alimentar nu este strict, el ar trebui sa respecte principiile unui regim sanatos (este valabil pentru noi toti); de asemenea un stil de viata sanatos, cu miscare in aer liber, FARA ALCOOL si FARA FUMAT.
Cred ca este importanta o atenta monitorizare pentru fiecare pacient in parte.
Dupa 2 luni de tratament viremia a fost nedetectabila si s-a mentinut 11 luni , cand a terminat si tratamentul. Dupa 20 zile de la incetarea tratamentului viremia a devenit detectabila , avand 13 IU/ml.
In concluzie, nu face minuni mult ravnita molecula de Boceprevir!
Poate altii sunt mai norocosi si sunt infectati cu un genotip mai putin rezistent la tratament.
Nu stiu ce solutii mai are acum? Probabil ca, tratamentul nu se mai poate relua pentru ca virusul C, care a inceput sa se multiplice acum, a dezvoltat rezistenta la antiviralele Ribavirina si Boceprevir.
Va rog sa-mi spuneti daca protoculul pe anul 2015 prevede si tratamentul pentru hepatita b+d, respectiv baraclude (entecavir)
Din cate stiu in prezent in Romania pentru acest diagnostic nu se prescrie nici un tratament.
Va rog daca puteti sa ma lamuriti care este realitatea deoarece sotul meu este diagnosticat cu hepatita b+d in 2007, a urmat tratament cu roferon 10 luni dar a fost ineficient.
Multumesc