Un laborator farmaceutic japonez a anuntat ca a inceput sa testeze pe pacienti diagnosticati cu sindromul Down (trisomie 21) un medicament utilizat in mod normal contra maladiei Alzheimer care ar putea sa incetineasca deficientele asociate afectiunii, transmite Mediafax citand AFP.

Compania Eisai va testa inhibitorul de colinesteraza Aricept (clorhidrat de donepezil) pe subiecti diagnosticati cu sindromul Down cu varste cuprinse intre 15 si 39 de ani.

Acest medicament este in mod obisnuit utilizat in tratarea simptomelor bolii Alzheimer, pentru ca se pleaca de la ipoteza unui deficit cerebral de acetilcolina la anumiti pacienti, iar mai multe studii au aratat ca donepezilul imbunatateste anumite functii cerebrale.

Sindromul Down (sau trisomie 21) este o afectiune congenitala cauzata de o anomalie in diviziunea celulara care stimuleaza productia unui cromozom 21 excedentar in fiecare celula.

Din adolescenta, circa 6% din persoanele care sufera de sindromul Down au probleme de coordonare, tulburari de somn si sufera de diverse tulburari comportamentale.

"Acest test vizeaza evaluarea modului in care medicamentul poate ameliora calitatea vietii acestor persoane, diminuand problemele cu care se confrunta", a declarat purtatorul de cuvant al companiei farmaceutice, adaugand ca, daca testele sunt concludente, tratamentul ar putea usura si eforturile celor care se ocupa de pacienti, precum membrii familiei.

Anumite simptome resimtite de persoanele care sufera de sidromul Down sunt aceleasi cu cele ale pacientilor cu Alzheimer carora li se prescrie Aricept, a mai explicat Eisai

Testul implica initial 10 spitale din Japonia, care au inregistrati zeci de pacienti din transa de varsta vizata.

Testarea va dura patru ani, au precizat reprezentantii Eisai.