Aproximativ o suta de oncologi din 15 tari denunta, intr-un editorial, preturile excesive ale medicamentelor anticancerigene necesare pentru salvarea vietii bolnavilor, in special in Statele Unite, si au lansat un apel pentru prevalarea "implicatiilor morale", scrie AFP.

Din cele 12 tratamente impotriva cancerului aprobate in 2012 de agentia americana a medicamentelor (FDA), 11 costa peste 100.000 de dolari pe an, afirma acesti doctori, intr-un articol care a fost publicat in versiunea online a revistei medicale Blood, ziarul "American Society of Hematology".

Potrivit acestor oncologi specializati in cancerul de sange, un astfel de cost nu este justificat moral deoarece medicamentele de care depinde viata bolnavilor nu ar trebui supuse legilor pietei.

"Cand un produs afecteaza viata sau sanatatea persoanelor, pretul corect ar trebui sa prevaleze, din cauza implicatiilor morale", scriu acesti medici, care citeaza drept exemplu pretul panii in timpul unei foamete, vaccinul impotriva poliomielitei sau tratamentele patologiilor cronice precum diabetul, hipertensiunea arteriala sau tuberculoza.

In cazul leucemiei mieloide cronice, un cancer rar al sangelui si al maduvii osoase, rata de supravietuire in cinci ani este de 60% in Statele Unite, potrivit Institutului national american al cancerului. In Suedia si in Franta, aceasta rata atinge 80%.

Acest lucru se explica prin costul tratamentului standard precum Gleevec al grupului elvetian Novartis si prin faptul ca un mare numar de americani nu au asigurare medicala.

Potrivit autorilor acestui editorial, circa 10% dintre bolnavii afectati de aceasta leucemie in Statele Unite nu iau anticancerigenul prescris in special din cauza costului ridicat.

Gleevec, introdus pe piata in 2001, costa in prezent 92.000 de dolari pe an in Statele Unite fata de 40.000 de dolari in Franta. Tasigna, cel mai recent tratament al Novartis, ajunge la 115.500 dolari pe an, fata de 51.500 dolari in Franta.

Pretul medicamentelor in Statele Unite contribuie de asemenea la criza sistemului de sanatate, sustin acesti medici. Acesta a ajuns la 18% din PIB-ul Americii in 2011 fata de un interval cuprins intre 6 si 9% in Europa.

Novartis a subliniat intr-un comunicat ca Gleevec permite pentru noua din zece bolnavi sa traiasca o viata normala, in conditiile in care la medicamentele precedente sansele de supravietuire in cinci ani erau de 30%.