O operatie de implant a unei proteze personalizate din titan care sa substituie osul zigomatic - un os din scheletul fetei unui pacient care suferise un accident rutier - a fost realizata, in premiera internationala, de chirurgi ai Clinicii de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala Cluj-Napoca. Operatia a avut loc in luna decembrie, insa a fost anuntata marti, medicii asteptand cateva luni inainte de a da publicitatii cazul, pentru a vedea daca implantul este tolerat de organismul pacientului, noteaza Mediafax.

"La mijlocul lunii decembrie 2012, chirurgii din Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca au implantat unui barbat de 44 de ani, la nivelul scheletului fetei, o proteza personalizata din titan, produsa prin cea mai moderna tehnologie de fabricare aditiva, topirea selectiva cu laser - Selective Laser Melting - SLM", se arata intr-un comunicat de presa transmis, marti, de reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" (UMF) din Cluj-Napoca.

Pacientul suferise leziuni ale fetei in urma unui accident rutier si a avut nevoie de mai multe interventii chirurgicale.

"Mandibula a fost refacuta prin transplant microvascularizat de os de la picior, fibula, iar osul zigomatic, prin acest implant personalizat", se arata in documentul citat.

Reprezentantii UMF Cluj-Napoca mentioneaza ca implantul personalizat a fost proiectat si fabricat la Institutul de Tehnologie si Analiza Medicala al Facultatii de Stiinte ale Vietii din cadrul Universitatii Tehnice Basel, Elvetia, care colaboreaza din anul 2004 cu universitatea clujeana.

"O echipa de specialisti ai universitatii elvetiene, condusa de Ralf Schumacher, in colaborare cu o echipa de medici ai universitatii clujene, condusa de conf. dr. Horatiu Rotaru, a reconstruit tridimensional, pe baza datelor de la tomografia computerizata a pacientului respectiv, structura osoasa lipsa si au reprodus-o fizic printr-un implant personalizat din titan. Implantul a fost proiectat pe calculator astfel incat sa reproduca partea sanatoasa si s-a fabricat din pulbere de titan, prin intermediul unei proceduri speciale de tiparire 3D, numita topire selectiva cu laser", se precizeaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, avantajul implanturilor de titan fata de implanturile din masa plastica este acela ca titanul este mai stabil si se integreaza in structurile osoase.

"Procedura se constituie intr-o premiera internationala deoarece, pana in prezent, astfel de implanturi personalizate din titan au fost utilizate in lume doar pentru reconstructia mandibulei. Rezultatul interventiei chirurgicale a fost unul de succes, la patru luni postoperator implantul fiind integrat perfect in organism, fara vreun semn de respingere. Starea psihologica a pacientului a fost si ea mult imbunatatita prin reintegrarea sa in comunitate", se mai arata in comunicatul UMF Cluj-Napoca.

Osul zigomatic este unul de forma patrulatera, situat pe partea laterala si superioara a craniului facial, ca o punte intre fata si craniu.