Dupa desfiintarea mai multor spitale in 2011, se asteapta ca in urmatorii ani atat numarul spitalelor de stat, cat si a celor private, sa creasca.

Un raport al Societatii Academice Romane compara finantarea spitalelor de stat cu a celor private si constata “concurenta neloiala” in defavoarea celor de stat. Asta desi spitalele private din Romania primesc mai putin de 2% din totalul fondurilor publice alocate spitalelor de stat. Raportul analizeaza si activitatea simultana a medicilor atat in spitale private cat si in spitale de stat.

In prezent, exista in Romania 394 de spitale dintre care 86 sunt private. Desi investitiile in spitalele private doar in 2011 au fost de 131 milioane de euro, in prezent acestea primesc din contractele cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate mai putin de 2% din totalul sumei destinate spitalelor din Romania (prin servicii DRG). “Sumele decontate catre primele 10 spitale private din Romania sunt echivalente cu cele ale unui singur spital judetean de urgenta”, sustine raportul SAR care prevede o crestere in urmatorii patru ani de pana la 6-7%.

Aceasta situatie creata in ultimii ani duce la reducerea decontarilor spitalelor de stat de la CNAS cu 10%. In plus, datorita finantarii insuficiente a spitalelor de stat este “foarte probabil” ca unele sa fie nevoite sa se inchida. “Practic noi efectuam servicii medicale pentru 4200 pacienti pe luna, iar CNAS ne deconteaza contravaloarea serviciilor medicale pentru 3800, 3900 de pacienti. Asta in conditiile in care serviciile medicale nu sunt platite nici pe departe la valoarea lor reala”, se sustine in raportul de activitate al Spitalului Judetean de Urgenta din Bacau, citat de SAR.

Metodele folosite de stat pentru a deconta spitalelor serviciile medicale au dus la orientarea spitalelor private in special spre oferirea de servicii medicale care nu consuma multe medicamente si materiale sanitare. Raportul SAR sustine ca ginecologia, chirurgia mica sau ingrijirea copiilor sunt astfel de cazuri: „acestea au un raport favorabil intre tariful decontat de CNAS, zilele de spitalizare efective si consumul de resurse”. Aceasta orientare scade capacitatea spitalelor de stat „de a face fata cazurilor grave”, sustine Societatea Academica Romana.

Faptul ca exista medici care lucreaza in acelasi timp intr-un spital de stat si unul privat, ambele aflate in contract cu CNAS, este „o forma de concurenta neloiala” fata de sistemul de stat. Masura propusa de Societatea Academica Romana este „interdictia adresata personalului medical salariat de a lucra in paralel in doua unitati spitalicesti care contracteaza simultan servicii cu CNAS”. In acelasi timp, se recomanda scoaterea medicilor din prevederile legii unice a salarizarii, acceptarea la contractare concomitenta doar a medicilor organizati sub forma de PFA sau societate comerciala si asigurarea unor venituri pentru servicii medicale in spitalul de stat comparabile cu cele de la privat.

Solutia avansata de raportul SAR pentru incetarea „concurentei neloiale” dintre spitalele de stat si cele private este „crearea premiselor ca spitalele de stat sa intre in sistemul asigurarilor private de sanatate”. Este reluata si recomandarea de a dezvolta sistemul de asigurari private prin definirea pachetului de servicii medicale pe care le poate acoperi statul.

„Astazi asistam la o adevarata concurenta care pare sa fie castigata de sistemul privat, mai dinamic, mai inteligent si mai prietenos fata de client”, constata raportul SAR. „Ceea ce a ratat sistemul de stat si cel al asigurarilor sociale de sanatate a fost tocmai concurenta in interiorul sistemului”.