Societatea Academica Romana: medicilor sa li se interzica sa lucreze simultan intr-un spital de stat si unul privat, daca ambele au contract cu statul

de MVA     HotNews.ro
Joi, 14 martie 2013, 16:05 DoctorH - DoctorH Actualitate


 documente
(14 Mar 2013) PDF, 1MB
Dupa desfiintarea mai multor spitale in 2011, se asteapta ca in urmatorii ani atat numarul spitalelor de stat, cat si a celor private, sa creasca.

Un raport al Societatii Academice Romane compara finantarea spitalelor de stat cu a celor private si constata “concurenta neloiala” in defavoarea celor de stat. Asta desi spitalele private din Romania primesc mai putin de 2% din totalul fondurilor publice alocate spitalelor de stat. Raportul analizeaza si activitatea simultana a medicilor atat in spitale private cat si in spitale de stat.

In prezent, exista in Romania 394 de spitale dintre care 86 sunt private. Desi investitiile in spitalele private doar in 2011 au fost de 131 milioane de euro, in prezent acestea primesc din contractele cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate mai putin de 2% din totalul sumei destinate spitalelor din Romania (prin servicii DRG). “Sumele decontate catre primele 10 spitale private din Romania sunt echivalente cu cele ale unui singur spital judetean de urgenta”, sustine raportul SAR care prevede o crestere in urmatorii patru ani de pana la 6-7%.

Aceasta situatie creata in ultimii ani duce la reducerea decontarilor spitalelor de stat de la CNAS cu 10%. In plus, datorita finantarii insuficiente a spitalelor de stat este “foarte probabil” ca unele sa fie nevoite sa se inchida. “Practic noi efectuam servicii medicale pentru 4200 pacienti pe luna, iar CNAS ne deconteaza contravaloarea serviciilor medicale pentru 3800, 3900 de pacienti. Asta in conditiile in care serviciile medicale nu sunt platite nici pe departe la valoarea lor reala”, se sustine in raportul de activitate al Spitalului Judetean de Urgenta din Bacau, citat de SAR.

Metodele folosite de stat pentru a deconta spitalelor serviciile medicale au dus la orientarea spitalelor private in special spre oferirea de servicii medicale care nu consuma multe medicamente si materiale sanitare. Raportul SAR sustine ca ginecologia, chirurgia mica sau ingrijirea copiilor sunt astfel de cazuri: „acestea au un raport favorabil intre tariful decontat de CNAS, zilele de spitalizare efective si consumul de resurse”. Aceasta orientare scade capacitatea spitalelor de stat „de a face fata cazurilor grave”, sustine Societatea Academica Romana.

Faptul ca exista medici care lucreaza in acelasi timp intr-un spital de stat si unul privat, ambele aflate in contract cu CNAS, este „o forma de concurenta neloiala” fata de sistemul de stat. Masura propusa de Societatea Academica Romana este „interdictia adresata personalului medical salariat de a lucra in paralel in doua unitati spitalicesti care contracteaza simultan servicii cu CNAS”. In acelasi timp, se recomanda scoaterea medicilor din prevederile legii unice a salarizarii, acceptarea la contractare concomitenta doar a medicilor organizati sub forma de PFA sau societate comerciala si asigurarea unor venituri pentru servicii medicale in spitalul de stat comparabile cu cele de la privat.
 
Solutia avansata de raportul SAR pentru incetarea „concurentei neloiale” dintre spitalele de stat si cele private este „crearea premiselor ca spitalele de stat sa intre in sistemul asigurarilor private de sanatate”. Este reluata si recomandarea de a dezvolta sistemul de asigurari private prin definirea pachetului de servicii medicale pe care le poate acoperi statul.

„Astazi asistam la o adevarata concurenta care pare sa fie castigata de sistemul privat, mai dinamic, mai inteligent si mai prietenos fata de client”, constata raportul SAR. „Ceea ce a ratat sistemul de stat si cel al asigurarilor sociale de sanatate a fost tocmai concurenta in interiorul sistemului”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1749 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Sint mai multe motive (Joi, 14 martie 2013, 16:27)

  IancuJianu [utilizator]

  De pilda multi medici din policlinicile CFR, siguranta circulatiei, siguranta navigatiei te gasesc ca ai "ceva" la viza medicala periodica si iti dau adresa propriei clinici sa te duci acolo, sa-ti faci cutare si cutare analize, audiograme, EKG, encefalograme (evident contra cost) dupa care "treci" examenul medical, altfel te amina, iti dau un termen scurt ptr revenire, sau eventual dai spaga direct ca sa nu mai pierzi timpul.
  hint - policlinica CFR Constanta unde fac navigatorii controlul medical periodic.
 • +3 (3 voturi)    
  Nu se va rezolva in curand (Joi, 14 martie 2013, 16:31)

  simpa [utilizator]

  La cati medici sunt in politica cred ca lobby-ul acestora pentru a se pastra actuala situatie va fi la fel de puternic ca lobby-ul facut de banci pentru modificarea unor legi in favoarea lor.

  Doar implementarea unui standard la nivel european ne-ar putea ajuta sa schimbam actuala situatie.
 • 0 (2 voturi)    
  medici (Joi, 14 martie 2013, 17:19)

  io [anonim]

  adevarata solutie este sa se faca medici pe banda rulanta! oricine poate memora! ne temem de erori? de ce nu lucreaza cate 3, 4 medici la pacient? asa nu ar mai fi criza de medici si nu am mai avea mizerabili care sa ceara salarii imense cand destui oameni mor ca nu au bani de medicamente! intotdeauna comentez cand imi aduc aminte ca aveam un coleg care abia a intrat in bac si a terminat medicina cu medie de jumatate...
  • 0 (0 voturi)    
   durata medicinei (Marţi, 19 martie 2013, 16:22)

   ana [anonim] i-a raspuns lui io

   Domnule medicina dureaza 6 ani nu ai cum sa o faci repede .Apoi mai ai4 ani de razidentiat si dupa aceea lucrezi.Colegul dumneavoastra a terminat probabil posliceala de asistenti care tine 2 ani examenele se platesc nici nu trebuie sa fii prezent de cele mai multe ori, si apoi spui ca ai facultata,eventual ca ai terminat medicina
 • +1 (3 voturi)    
  Societatea academica romana (Joi, 14 martie 2013, 22:34)

  andreesanu [utilizator]

  Dreptul la munca este consfintit prin constitutie ,si nu este limitat cit sa muncesti ,la cine sa fii angajat sau cit ai dreptul sa cistigi.
  Asa cum nu sunt in conflict de intrerse acei care sunt in guvern si sunt rectori ,acei care sunt profesori la facultati de stat si la facultati private asa pot si doctorii sa lucreze acolo unde sunt cautati ,platiti ,nu trebuie sa stea cu mina intinsa la cit le da statul in batjocura.
  De profesori ,de doctori ,de ingineri va bateti joc, iar de juristii facuti pe banda si cu 3-4 ani de facultate le dati 120 milioane salar si 100 milioane pensie cind muncesc 20 de ani,doar in Romania este bataia de joc.
 • +1 (1 vot)    
  medici (Vineri, 15 martie 2013, 10:40)

  vlad.pe [utilizator]

  Care medici ? 80% din absolventii de facultate de medicina pleaca din tara, de ce sa ramai in Romania pentru un salariu mai mic ca al unui taximetrist sau femeie de serviciu intr-o multinationala.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by