Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Grecia ar avea nevoie urgenta de 259 miliarde de euro, daca ar iesi acum din zona Euro

Grecia ar putea avea nevoie de o injectie imediata de lichiditati de pana la 259 de miliarde de euro in cazul in care ar parasi acum zona euro, se arata intr-o analiza a think tank-ului Open Europe. Raportul noteaza ca, desi pe termen lung iesirea Greciei din zona euro ar fi benefica pentru ea, riscurile care ar aparea pe termen scurt ar depasi aceste beneficii. "Exista avantaje economice clare pentru Grecia in cazul parasirii zonei euro, dar riscurile unei iesiri iminente ar putea depasi aceste beneficii. Cifra de 259 miliarde euro nu include sprijinul pe termen lung si nici costurile contagiunii care ar putea interveni", se arata in raport. O iesire din Euro zona si retragerea sprijinului BCE ar duce aproape sigur la colapsul partial al sectorului bancar, bancile elene urmand sa aiba nevoie de o injectie de urgenta in valoare de 55 miliarde de euro. Banca Centrala a Greciei va trebui sa tipareasca cel putin 128 de miliarde de drahme pentru a ajuta la mentinerea pe linia de plutire a bancilor. Acest lucru ar putea declansa niveluri ridicate ale inflatiei, chiar daca doar temporar. Noua moneda greceasca s-ar putea devaloriza cu aproximativ 30%, ceea ce ar da un impuls potentialului de export. Trebuie insa tinut cont de faptul ca Grecia dispune de putine resurse naturale si este slab industrializata. In sfarsit, o iesire din zona euro urmata de o devalorizare ar putea duce la noi masuri de austeritate pe termen lung.

Seful AIG: Varsta de pensionare va urca pana la 70-80 de ani

Varsta de pensionare va urca pana la 70-80 de ani, iar criza datoriilor din Europa demonstreaza ca oamenii trebuie sa accepte acest lucru, odata cu cresterea sperantei de viata, a declarat directorul general al American International Group, intr-un interviu pentru Bloomberg. In Grecia, unde speranta de viata este, in medie, de 81,3 ani, varsta de pensionare este de 59,6 ani, cea mai mica din Europa in acest moment. "Grecii trebuie sa inteleaga ca nu exista modalitate mai usoara decat aceasta (cresterea varstei de pensionare - n.red.). Daca Grecia nu va creste varsta de pensionare si va reveni la moneda proprie, cred ca se vor confrunta cu inflatie uriasa, lucru devastator pentru persoanele cu venituri fixe", a avertizat seful AIG.

Portugalia a anuntat injectia a 6,6 miliarde de euro in sistemul bancar. Caixa si Banco Comercial au primit cele mai consistente sume

Guvernul portughez a anuntat ieri ca a injectat circa 6,6 miliarde de euro in sistemul bancar. Principalele banci beneficiare au fost Banco Comercial -3,5 miliarde de euro si Caixa -1,65 miliarde de euro. Sumele pe care Banca Centrala Europeana le-a oferit creditorilor portughezi au crescut la un nivel record, depasind in martie 56,3 miliarde de euro, de la 47,6 miliarde in luna februarie. In luna aprilie a anului trecut, Portugalia a devenit, dupa Grecia si Irlanda, cel de-al treilea stat din zona euro care a cerut ajutor financiar, aceasta primind, in urma acordului cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, 78 de miliarde de euro.

Spania: Somajul a scazut in mai pentru a doua luna consecutiv, la 4,71 milioane de someri

Numarul somerilor din Spania a scazut cu 0,63% in luna mai fata de aprilie, la 4,71 de milioane de persoane, fiind cea de-a doua luna consecutiva de scadere, dupa ce somajul ajunsese la un record istoric in martie, in plina recesiune, a anuntat luni ministerul Muncii de la Madrid. Somajul din Spania a cunoscut o crestere timp de 8 luni consecutive, intr-o tara care afiseaza cea mai ridicata rata a somajului dintre statele industrializate, de 24,4% din persoanele active. In luna mai, numarul somerilor a fost cu peste 30 de mii mai mic decat cel contabilizat in aprilie. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, tendinta a ramas insa in continuare de crestere, cu un plus de peste 524 de mii someri, reprezentand o crestere de 12,52% fata de luna mai din 2011. Cu toate acestea, luna mai, care este traditional o luna buna pentru angajatorii din Spania pentru ca acestia semneaza primele contracte pentru sezonul turistic de vara, a fost mult mai buna in 2011, cand au fost in medie cu aproape 80 de mii de someri mai putin.