Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
​Blogurile MedLive.ro

Cauzele retardului mental

de Dr. Viorica Radoi     MedLive.ro
Miercuri, 9 mai 2012, 12:10 DoctorH - DoctorH Actualitate


dr.Viorica Radoi
Foto: Hotnews
Retardul mental, definit ca fiind o insuficienta dezvoltare cognitiva si adaptativa, este una dintre cele mai frecvente afectiuni umane avand o prevalenta de aproximativ 3%, scrie specialistul in genetica medicala, dr. Viorica Radoi. Retardul mental poate fi izolat, ( nu se asociaza cu alte manifestari clinice) sau combinat cu alte semne clinice (retard mental sindromic).

Aproximativ 3% dintre oameni au un coeficient de inteligenta sub 70, prezentand dizabilitati in procesele de invatare si de adaptare care au impact asupra individului afectat, asupra familiei si nu in ultimul rand asupra societatii din care face parte.

Cititi mai multe si adresati intrebari pe blogul specialistului in genetica medicala, dr. Viorica Radoi.

Cauzele retardului mental sunt extrem de diverse, plecand de la cauze genetice (innascute) si pana la factori de mediu.

  1. Factori genetici – de multe ori, retardul mental este cauzat de gene anormale mostenite de la unul dintre parinti. Cele mai frecvente cauze genetice ale retardului mental sunt: sindromul Down, sindromul X fragil, fenilcetonuria
  2. Factori care actioneaza in timpul sarcinii – deficit de iod al mamei,consumul de alcool, medicamente,  infectii cu citomegalovirus, rubeola etc, HTA,  greutate mica la nastere, prematuritate.
  3. Factori care actioneaza in timpul nasterii – hipoxia fetala ( fatul nu primeste suficient  oxigen).
  4. Factori care actioneaza dupa nastere – meningita, malnutritie severa, deficit de iod.


Factori genetici care determina retardul mental

  • Anomaliile cromozomiale ( atat de numar cat si de structura) sunt responsabile de 25 – 28 % din toate cazurile de retard mental. Anomaliile cromozomiale numerice cele mai frecvente sunt cauzate de prezenta unui cromozom in plus (trisomie) sau de absenta unui cromozom (monosomie) din setul normal de 46 cromozomi specifici speciei umane. Anomaliile cromozomiale numerice sunt usor de detectat prin efectuarea cariotipului.

Sindromul Down (trisomia 21) este cea mai frecventa cauza cromozomiala de retard mental.
Anomaliile cromozomiale structurale care se insotesc de pierdere sau de castig de material genetic se asociaza aproape intotdeauna de retard mental.

  • Exista numeroase afectiuni genetice determinate de defecte intr- o singura gena care se insotesc de retard mental – defecte innascute de metabolism (boli metabolice, cea mai frecventa fiind fenilcetonuria), sindromul X fragil etc.

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1615 vizualizari

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by