Esti pasionat de social media sau esti pur si simplu dependent de Facebook? Cercetatorii din Norvegia au dezvoltat un nou instrument pentru a masura dependenta, Scala Dependentei de Facebook Bergen. De ce unele persoane dezvolta dependenta de Facebook si altele nu?

FacebookFoto: Facebook.com

Utilizarea Facebook a crescut rapid. Ne confruntam cu o subdiviziune a dependentei de Internet legata de social media, spune Cecilie Schou Andreassen. Acest studiu este primul de acest gen la nivel mondial.

Andreassen conduce proiectul de cercetare “Dependenta de Facebook”, de la Universitatea din Bergen (UIB).

De ce unele persoane dezvolta dependenta de Facebook?

  • Apare mai frecvent in randul utilizatorilor mai tineri.
  • Persoanele anxioase sau nesigure social folosesc Facebook mai mult decat cei cu scoruri mai mici la aceste trasaturi. Probabil ca cei care sunt anxiosi comunica mai usor prin intermediul social media decat fata-in-fata, spune Andreassen.
  • Persoanele care sunt mai organizate si mai ambitioase au un risc mai mic de a deveni dependente de Facebook. Ele vor folosi de multe ori social media ca parte integranta a muncii si pentru socializare.
  • Femeile sunt mai expuse riscului de a dezvolta dependenta de Facebook, probabil ca urmare a naturii sociale a Facebook, spune Andreassen.

Facebook a devenit la fel de omniprezent ca si televiziunea in vietile noastre de zi cu zi si devine din ce in ce mai dificil pentru multi oameni sa realizeze daca sunt dependenti de social media. Studiul arata ca simptomele dependentei de Facebook seamana cu cele ale dependentei de droguri, de alcool si de substante chimice.

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro