Mai multe institutii sanitare din tara au sesizat Academia de Stiinte Medicale cu privire la faptul ca s-au epuizat stocurile de vaccin antirabic iar Institutul Cantacuzino si-a incetat productia, lucru care pune in pericol sanatatea oamenilor, se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului transmis Agerpres.

"Mai multe institutii sanitare din tara s-au plans Academiei de Stiinte Medicale ca au epuizat stocurile de vaccin antirabic si ca in scurt timp nu vor mai avea cu ce sa-i trateze pe pacientii muscati de caini. In astfel de conditii, Academia de Stiinte Medicale a solicitat discutarea acestei probleme in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii", se arata in comunicat.

In ceea ce priveste ancheta demarata de Avocatul Poporului referitoare la inchiderea liniilor de productie la Institutul Cantacuzino, s-a dispus intocmirea unui raport special care prezinta rezultatul anchetei si care va fi inaintat Parlamentului si Guvernului.

Avocatul Poporului a desfasurat pe parcursul mai multor luni o ancheta proprie referitoare la incetarea productiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, care "reprezinta o incalcare grava a dreptului la sanatate", drept prevazut de articolul 34 din Constitutia Romaniei.

"O asemenea situatie are ca efect pericolul producerii unor epidemii, ale caror efecte nu ar putea fi inlaturate in lipsa vaccinurilor necesare", se subliniaza in comunicatul Avocatului Poporului.

Pe parcursul anchetei, Avocatul Poporului s-a intalnit cu reprezentanti ai autoritatilor si specialisti in domeniul sanatatii pentru a discuta despre cauzele si efectele incetarii activitatii de producere a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino. Ancheta a fost finalizata in data de 27 aprilie iar concluzia a fost aceea ca "Institutul Cantacuzino este de o importanta deosebita, care tine chiar de elementul de strategie nationala".