Cercetatorii din Norvegia si Marea Britanie au dezvoltat un nou instrument de masurare a dependentei de munca: Scala Dependentei de Munca Bergen. Noul instrument se bazeaza pe elementele de baza ale dependentei, care sunt recunoscute ca criterii de diagnostic pentru mai multe tipuri de dependenta. Datorita globalizarii, noilor tehnologii si limitelor neclare dintre munca si viata privata asistam la o crestere a dependentei de munca, spune Doctor Cecilie Schou Andreassen de la Facultatea de Psihologie a Universitatii din Bergen (UIB).

Dependenta de muncaFoto: MorgueFile.com

Andreassen conduce echipa care a dezvoltat noul instrument, care este primul de acest gen la nivel mondial. Ea este specialist in psihologie clinica si consultant pentru sectorul privat si este familiarizata cu efectele pe care le are dependenta de munca asupra vietii oamenilor

O serie de studii arata ca dependenta de munca a fost asociata cu insomnie, probleme de sanatate, stres si epuizare, precum si cu producerea conflictului dintre munca si viata de familie, spune Andreassen.

Scala Dependentei de Munca Bergen este prezentata intr-un articol in Scandinavian Journal of Psychology.

Daca se testeaza utilizand aceasta scala, oamenii pot afla de gradul lor de dependenta de munca : non-dependent, usor dependent sau dependent de munca, explica Andreassen.

La dezvoltarea acestui instrument au participat 12,135 de angajati norvegieni din 25 de industrii diferite. Scala reflecta elementele de baza ale dependentei: proeminenta, modificarea starii de spirit, toleranta, retragere, conflict, recidiva si probleme.

Rezultatele arata cum scala face diferentierea dintre dependenti de munca si cei care nu sunt dependenti.

Scala poate fi utila in cercetarea dependentei de munca, mai ales atunci cand vine vorba de tratament si estimarea prevalentei dependentei de munca in populatia generala la nivel mondial, spune Andreassen.

Despre scala: sapte criterii de baza

Scala Dependentei de Munca Bergen utilizeaza sapte criterii de baza pentru a identifica dependenta de munca, la care se poate raspunde: (1) Niciodata, (2) Rareori, (3) Uneori, (4) Deseori, (5) Intotdeauna.

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro