Un articol recent publicat in revista Nursing for Women’s Health subliniaza importanta capacitatii unei femei de a-si planifica sarcina. Contraceptia este un mijloc de promovare a sanatatii si femeile care colaboreaza cu medicii pentru a se asigura ca sunt sanatoase inainte de conceptie isi reduc riscul de complicatii in timpul sarcinii si al nasterii.

Planificarea sarciniiFoto: MorgueFile.com

Potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) au fost mai mult de patru milioane de nasteri in SUA, in 2009. Un studiu de Kuklina (2009) arata o crestere a complicatiilor obstetricale din 1998 - 1999 pana in 2004-2005 (insuficienta renala: crestere cu 21%, embolism pulmonar cu 52%, iar nevoia de transfuzie de sange cu 92%). Mai mult decat atat, mortalitatea materna a crescut brusc in ultimii 20 de ani, cu un nivel scazut de 6,6 decese materne la 100.000 nascuti vii in 1987, crescand la 12,7 in 2007.

"Este o necesar ca femeile sa aiba acces la servicii contraceptive accesibile, avand in vedere ratele ridicate ale morbiditatii materne si a mortalitatii in SUA", explica Catherine Ruhl. "Daca femeile pot alege cand si daca sa devina gravide, se pot proteja pe ele insele si pe copiii lor de complicatii legate de sarcina, prin faptul ca se asigura ca intra in sarcina fiind sanatoase."

Ruhl spune ca metodele de contraceptie si consilierea ar trebui considerate ca preventie, care, la randul sau, promoveaza o sanatate buna. In SUA boli precum obezitatea, diabetul zaharat si hipertensiune arteriala au devenit mai frecvente la femei, crescand riscul de complicatii ale sarcinii.

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro