Cancerul oral este o problema de sanatate publica in tarile in curs de dezvoltare, daca nu este depistat la timp. În unele zone, lipsa medicilor stomatologi face verificarile dentare de rutina imposibile. Pentru a depasi aceasta problema, cercetatorii de la Stanford au construit un nou dispozitiv care poate fi atasat la un smartphone si poate diagnostica precoce leziunile orale.

OScanFoto: http://med.stanford.edu

Manu Prakash a proiectat un dispozitiv numit OScan, care lucreaza cu un smartphone pentru a crea imagini detaliate ale cavitatii bucale si a scana gura pentru leziunile orale suspecte. OScan este de dimensiunea unui pachet de guma de mestecat si se poate atasa la camera unui smartphone. Acesta contine doua randuri de diode emitatoare de lumina fluorescenta, care lumineaza gura si evidentiaza leziunile si petele intunecate. De asemenea, telefonul permite transmiterea imaginilor la distanta pentru diagnosticare, daca este necesar.

OScan este conceput pentru a fi produs in cantitati mari si la costuri reduse, cu un cost estimat de material de doar cativa dolari ceea ce il face o alegere accesibila in domeniul sanatatii publice.

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro