Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat joi, la Suceava, ca noua lege a sanatatii ar putea fi finalizata pana la sfarsitul lunii aprilie. "Este incurajatoare dorinta de schimbare a legislatiei si deschiderea pentru adoptarea a noii legi a sanatatii. [...] Suntem in faza de accelerare a acestei legi, lucram la textul legii in prezent", a declarat ministrul Ritli, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat ca apar noutati in noul text al legii si anume ca ar urma sa poata fi facute asigurari suplimentare de sanatate la Casele de sanatate de stat. Totodata, asiguratul va fi obligat sa-si faca asigurarea publica de sanatate si va putea opta pentru asigurare privata de sanatate.

Ritli Ladislau a mai explicat ca se lucreaza la revizuirea pachetului de baza de sanatate care va avea ca efect eficientizarea costurilor si a finantarilor serviciilor de sanatate in favoarea pacientului.

Potrivit ministrului, nu a fost scos niciun medicament din lista, dar se are in vedere reglementarea mai ferma a atribuirii medicamentelor scumpe si se discuta despre accesul la medicamentele foarte scumpe.

Intrebat despre impactul inchiderii celor 67 de spitale, ministrul Ritli a spus ca a fost o masura buna, ca banii economisiti au ramas in sistem si au fost dati in spitalele performante, iar angajatii au fost transferati in alte spitale si nu au ramas fara locuri de munca.

"Spitalele inchise nu era spitale, numai pe firma scria spital. Pacientii stateau doar din motive sociale. [...] Masura a fost dureroasa dar o analiza profunda arata ca a fost o masura absolut necesara", a afirmat ministrul Sanatatii.

Troica FMI-CE-BM au convenit cu autoritatile romane ca noua propunere pentru reforma sistemului de sanatate sa fie gata pana in iunie, iar pana la inceputul toamnei sa fie dezbatuta public, a declarat seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, in februarie 2012, pentru HotNews.ro. Pana atunci, FMI a cerut Guvernului cateva modificari punctuale ale legislatiei: corectarea legislatiei privind co-plata si taxa de claw-back.

"Am cerut Ministerului Sanatatii sa lucreze la un nou proiect de reforme cuprinzatoare care sa se refere la ingrijorarile si preocuparile populatiei si sa aiba o perioada extinsa de consultari publice in acest sens. Nu trebuie sa se arunce cu capul inainte, trebuie sa fie sigur ca publicul este de acord. Deci le vom acorda alte sase luni pentru aceasta. Intre timp, am cazut de acord asupra unor masuri pe termen scurt, care sa vizeze unele probleme din sistem."