VIDEO Florentin Scarlat, LAWG : 70% din piata din Romania este reprezentata de medicamente inovative, iar in jur de 25-30% de medicamentele generice

de     Smile Media
Miercuri, 21 martie 2012, 13:44 DoctorH - DoctorH Actualitate


Florentin Scarlat
Foto: Smile Media
Romania, la nivelul Uniunii Europene, reprezinta cel de-al cincilea mare consumator de medicamente generice, deci nu putem spune ca in Romania nu se consuma medicamente generice. Pentru acest tip de medicamente diferenta de pret o plateste pacientul, care alege sa isi ia un alt produs cu aceeasi substanta activa, iar povara financiara nu cade in spinarea statului. Problema apare atunci cand vorbim de medicamente inovative, care nu au echivalent generic. Sunt boli care nu se pot trata cu medicamente generice, iar Romania trebuie sa ia o decizie daca vrea su nu sa trateze aceste boli, sustine Florentin Scarlat - External Affairs & Communications Manager MSD Romania si reprezentant Local American Working Group.

Fragmente din inregistrarea realizata in studioul HotNews.ro:
 • Nu numai industria farmaceutica poate genera crestere economica pe termen lung, ci si intregul sistem de sanatate; poate duce la scaderea dizabilitatilor, ceea ce va creste, in mod normal, productivitatea muncii, dar va scadea in acelasi timp resursele pe care cetatenii bolnavi le consuma din sistemul de sanatate, din sistemul de asigurari sociale.
 • Daca ne uitam la media tarilor dezvoltate din Europa, vedem ca impactul Disability-Adjusted Life Year (DALY) este de 10.000 de ani pierduti la o populatie de 100.000 de locuitori, in timp ce in Romania se ajunge la 16.000 de ani pierduti la aceeasi populatie.
 • Sistemul de sanatate este finantat in mare parte de industria farmaceutica. Nivelul datoriilor pe care statul le are catre farmacii, iar farmaciile catre distribuitori si, in cele din urma, catre producatori, se ridica la 5 miliarde de lei. Sunt bani pentru care industria farmaceutica nu primeste dobanda.
 • Daca ne uitam la taxa de claw-back, anul trecut, aproape un sfert din vanzarile companiilor farmaceutice in sistem de compensare a fost platit ca taxa de claw-back.
 • Daca se investeste 5% pe un termen de 10 ani din PIB in sectorul de sanatate, se poate ajunge la o crestere a PIB cu 6%, respectiv 5 miliarde de euro la nivelul anului 2010. Starea de sanatate ideala nu se poate atinge nicaieri in lume, dar se poate imbunatati. Imbunatatirea crestii starii de sanatate duce la cresterea produsului intern brut.
 • O populatie care traieste mai mult consuma mai multe medicamente
 • Romania, la nivelul Uniunii Europene, reprezinta cel de-al cincilea mare consumator de medicamente generice
Urmariti integral interviul video:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3096 vizualizari

 • Fumatul si starea de sanatate (Miercuri, 21 martie 2012, 19:44)

  Cornel Radu [anonim]

  Buna ziua!

  Doua intrebari:

  1. Puteti sa ne spuneti care este "contributia" fumatului la reducerea HLY ?

  2. Cat se cheltuie in sistemul sanitar romanesc pentru tratarea bolilor provocate de fumat?

  Multumesc!
  • R (Joi, 22 martie 2012, 13:07)

   Sorin Ionita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cornel Radu

   1. Din cate stiu DALY nu s-a mai masurat in romania din 2004. Nu putem sti decat prin analogie cu situatii internationale - dar nu sunt calificat sa va raspund la asta.
   2. Ma indoiesc ca stie cineva, nu e simplu. S-ar putea vedea cat cheltuim pe campaniile anti-fumat, eventual. Si am putea vedea cat costa programul national anti-TB, dupa care sa punem specialistii sa faca o estimare cat din costurile asociate TB ar fi atribuibile fumatului. Insa personal, si asta ne depaseste
 • preventia (Miercuri, 21 martie 2012, 21:44)

  mihai [anonim]

  Sunt curios care au fost rezultatele campaniei derulate de M Sanatatii acum cativa ani cu analizele gratuite/obligatorii. Aveti cateva date privind numarul si distributia de afectiuni descoperite, ce impact a avut in ceea ce priveste consumul de servicii medicale sau cel de medicamente?
  Mi se pare ca romanii au in general frica de doctor, lucrand intr-un mediu international, n-am mai auzit persoane de alte nationalitati sa spuna ca le e frica sa mearga la doctor. Inclusiv parintii mei care sunt de bine de rau oameni educati si cu bune posibilitati materiale refuza sa mearga la medic in mod regulat pe motivul ca: "daca imi gaseste ceva grav?" (foarte probabil daca astepti pana nu te mai poti misca). Intre timp recurg cu mare usurinta la automedicatie, iar sfaturile prietenilor sau a farmacistei sunt la mare trecere. Ce poate fi facut pentru a schimba aceasta mentalitate? Eu am obosit aducand argumente logice fara nici un rezultat. Frica asta pare a fi un fel de fobie la nivel national, nu reactioneaza la nimic, ii ducem pe toti la psiholog?
  • r (Joi, 22 martie 2012, 13:14)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   Romania are o mare problema cu lipsa datelor in sectorul de sanatate. Zicala "este mai ieftin sa previi decat sa tratezi" este de actualitate.

   In general, populatia Romaniei este sub-diagnosticata tocmai pentru ca nu merge la medic iar atunci se ajunge la medic, tratamentul este mai scump pentru ca stadiul bolii este altul.

   Strict referitor la campania derulata MS, rezultatele nu au fost niciodata comunicate si cred ca ar fi interesant pentru noi toti sa le stim. S-ar observa ca nevoia medicala este mult mai mare decat ceea ce se cunoaste astazi.

   O misiune importanta a Ministerului Sanatatii este aceea de a implementa politici de prevenire a bolilor. Iar astfel de politici inseamna si campanii educationale tocmai pentru ca parintii Dvs sa mearga la medic in mod regulat.
 • industria farmaceutica in Romania (Miercuri, 21 martie 2012, 22:14)

  Mihai [anonim]

  Care este situatia industriei farmaceutice in prezent in Romania? Care sunt principalii jucatori si care sunt cifrele principale ale acestei industrii?
  • r (Joi, 22 martie 2012, 13:29)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Piata farmaceutica este o piata puternic fragmentata, atat in Romania cat si in restul lumii. Aceasta se datoreaza in special faptului ca cei mai multi producatori de medicamente se specializeaza pe anumite arii terapeutice dar si expirarii patentelor produselor inovative, ceea ce face loc pe piata producatorilor de medicamente generice.

   In ceea ce priveste strict situatia din Romania, suntem tara cu cele mai lungi termene de plata pentru medicamente din Europa si aici ma refer la platile catre farmacii si nu catre spitale. De facto, farmaciile din Romania sunt platite la 300-330 de zile de catre CNAS.

   In trimestrul 4 al anului 2011 s-a platit o taxa de clawback de aproximativ 22-23% din totalul vanzarilor compensate, de catre fiecare producator de medicamente (17,2% din pretul produsului in farmacie, cat este nivelul oficial al taxei de clawback, merge undeva la 22-23% din pretul de producator). Cu alte cuvinte, costul tratamentului pentru 1 din 5 pacienti din Romania a fost acoperit integral de producatorii de medicamente. As mai dori sa mentionez ca aceasta taxa are cel mai mare nivel intalnit in oricare stat membru al Uniunii Europene.

   Asa cum s-a mentionat si in conferinta de presa de lansare a studiului, industria farmaceutica din Romania este taxata in mod similar cu industria jocurilor de noroc.

   Ne bucura faptul ca primul ministru a mentionat ca doreste ca autoritatile sa dialogheze cu reprezentatii mediului de afaceri si am adresat in acest sens si o solicitare Ministerului de Finante pentru crearea unui grup de lucru in acest sens.
 • importuri vs. exporturi (Miercuri, 21 martie 2012, 22:15)

  Ge0 [anonim]

  Cum este structurat consumul de medicamente din Romania in prezent? Cat la suta se importa, cat se produce local? Exportam ceva?
  • R (Joi, 22 martie 2012, 13:14)

   Sorin Ionita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ge0

   Dupa ultimul studiu publicat de Inst de Prognoza al Academiei Romane, importam cam 2.1 bil euro, si producem intern in jur de 0.6 bil euro. Povestea interesanta este ca buna parte din importuri, cam 20%, se re-exporta ca "exporturi paralele", adica medicamente ale aceluiasi producator care sunt scoase din tara fara voia acestuia, profitand de preturile mai mici din Ro, si duse in tari unde aceleasi produse au preturi mai mari.
 • legea sanatatii (Miercuri, 21 martie 2012, 22:17)

  Ioana [anonim]

  Cum ar fi mai bine din punctul de vedere al oamenilor din industria farmaceutica, in sistemul actual sau intr-un sistem mix, cu o componenta privata mult mai importanta?
  • R (Joi, 22 martie 2012, 13:18)

   Sorin Ionita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana

   Daca va referiti doar la industria farma si distributie, aceasta este integral privata.
   Daca va referiti la intregul sistem de sanatate, nu se poate raspunde simplu, pentru ca implicarea privatilor ia diverse forme, in diversele parti ale sale si este puternic reglementata. Putem fi siguri ca oricum va merge reforma, sistemul rezultat va fi tot unul mixt, ca peste tot in Europa. Probabil, va avea o participare mai accentuata a privatului, in special a asiguratorilor.
   Nu cred ca industria farma prefera neaparat o situatie sau alta, fiind interesata in primul rand de recuperarea costurilor si predictibilitate. Nu este exclus sa ai un sistem predominant de stat care sa asigure aceste cerinte, ca in UK
  • r (Joi, 22 martie 2012, 14:13)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana

   Industria farmaceutica a sustinut si sustine reforma sistemului de sanatate. Important este sa se asigure accesul pacientilor la tratament dincolo de tipul de management (public sau privat).
 • consum de medicamente (Miercuri, 21 martie 2012, 22:17)

  Anca [anonim]

  Cum este consumul de medicamente in Romania comparativ cu alte state din UE si cat de justificat este?
  • r (Joi, 22 martie 2012, 13:18)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anca

   Consumul de medicamente in Romania este de 60 euro pe cap de locuitor comparativ cu 240 de euro pe cap de locuitor in tarile din Europa Centrala.

   Este, prin urmare, semnificativ mai mic decat ce se regaseste la vecinii nostri de la vest (si aici ma refer la state precum Ungaria si Republica Ceha si nu Germania).

   Cred ca intrebarea daca consumul este justficat sau nu si-a primit deja raspunsul. Dar as mai adauga ca nu cred ca cineva consuma medicamente de placere.
 • populatie sanatoasa (Miercuri, 21 martie 2012, 22:19)

  Ion84 [anonim]

  E in avantajul producatorilor de medicamente sa fie o populatie sanatoasa?
  • R (Joi, 22 martie 2012, 13:24)

   Sorin Ionita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion84

   Nu este in dezavantajul lor oricum, daca observati cat se cheltuie pe medicamente in statele dezvoltate, care au o stare generala a sanatatii (si longevitate) mai buna decat in Ro. Dupa cum stiti, cheltuielile masive cu medicamente & tehnologii scumpe apar in medie pe ultima parte a vietii unei persoane, iar populatia Europei (si Romaniei) imbatraneste, nu intinereste. Paradoxal, cu cat se va imbunatati starea medie de sanatate, cu atat vom trai mai mult, deci vom cheltui mai mult pe asistenta medicala. Asa ca nu le purtati de grija producatorilor de medicamente si tehnologii :)
 • cercetare (Miercuri, 21 martie 2012, 22:20)

  mikaela [anonim]

  Mai exista cerce de cercetare pentru medicamente in Romania? Exista planuri sa fie deschise unele noi in viitor?
  • r (Joi, 22 martie 2012, 13:34)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui mikaela

   Se estimeaza ca valoarea studiilor clinice in Romania, ceea ce reprezinta cercetare medicala aplicata, se situeaza, conform studiului Academiei Romane in jurul valorii de 200 de milioane de euro. Cheltuiala cu cercetarea nefiind deductibila, ea nu este inregistrata ca atare, prin urmare este mai greu de regasit ca atare la Ministerul de Finanate.

   Aceasta piata a studiilor clinice ar putea sa creasca semnificativ pe viitor, daca Agentia Nationala a Medicamentului ar aproba mai rapid aceste dosarele depuse. Avand in vedere faptul ca aprobarea acestora se face extrem de greoi in Romania, marile companii internationale se indreapta spre alte tari din Europa Central si de Est si as mentiona aici in mod special Polonia.

   Este un lucru pe care l-am semnalat si in cadrul lucrarilor CONACO insa asteptam in continuare o rezolvare a situatiei care ar putea aduce investitii straine directe in Romania.
 • producatori romani de medicamente (Miercuri, 21 martie 2012, 22:21)

  the_emperor [anonim]

  Mai sunt producatori romani de medicamente? Cum se situeaza ei pe piata comparativ cu marile corporatii farmaceutice?
  • R (Joi, 22 martie 2012, 13:27)

   Sorin Ionita [hotnews.ro] i-a raspuns lui the_emperor

   Vedeti si mai sus, structura pietei: productie de medicamente exista in Romania, desi nu e majoritara in vanzari. Cele mai multe unitati de productie au fost preluate de investitori straini si produc generice, cu o exceptie la Brasov, unde se fac si inovative. Majoritar de stat a ramas ATB Iasi, care este si listata la Bursa de Valori.
 • Taxa de clawback (Miercuri, 21 martie 2012, 23:46)

  Ionut [anonim]

  Care este impactul taxei de clawback asupra producatorilor de medicamente si asupra sistemului de sanatate din Romania?
  Exista riscul disparitiei unor medicamente de pe piata locala?
  • r (Joi, 22 martie 2012, 13:38)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut

   Un raspuns simplu este da! Orice crestere a nivelului de taxare duce la reajustari in piata.

   Dincolo de toate taxele si impozitele platite de industria farmaceutica, aproximativ 22-23% din vanzarile produselor compensate reprezinta taxa de clawback. Sunt producatori de medicamente care nu vor putea sustine aceasta taxa asa cum este acum pentru intreg portofoliul de produse si atunci cu siguranta ca exista riscul unor reajustari.

   Daca ne uitam si la faptul ca pretul medicamentelor este stabilit de catre Ministerul Sanatatii, deci taxa de clawback nu duce la cresteri de pret, atunci pentru produsele care aduc pierderi producatorilor exista riscul disparitiei acestora de pe piata.
 • cercetarea in Romania (Joi, 22 martie 2012, 0:03)

  astrid [anonim]

  Buna ziua,

  Intrebarile mele ar fi urmatoarele:

  1. Cate companii farmaceutice romanesti au cercetare (R&D) proprie, corespunzatoare cu ceea ce exista in Vest? Desi cred ca mai degraba intrebarea ar fi, cate din companiile farmaceutice romanesti si-au mentinut si modernizat departamentele de cercetare/dezvoltare? Cat de orientata este programa universitara actuala (prin specializari master/doctorat) spre acest domeniu? Cred ca ar fi un mare castig pentru noi nu numai sa producem/vindem produse existente, dar sa avem si medicamente romanesti (dezvoltate in Romania), cu patrundere nu numai pe piata interna, dar si externa. Stiti daca avem asemenea produse?
  2. Care sunt dintre companiile mari (GSK, Pfizer, Merck..) sunt prezente in Romania? Cele care sunt, sunt axate pe productie si vanzare, sau au si departamente de R&D? Daca nu, au fost vreodata interesate sa deschida asemenea departamente?
  3. Exista colaborari intre companiile romanesti si cele vestice? Daca nu, de ce ar fi Romania mai putin atractiva din acest punct de vedere, decat China sau India, de exemplu?

  Va multumesc.
  • R (Joi, 22 martie 2012, 13:36)

   Sorin Ionita [hotnews.ro] i-a raspuns lui astrid

   1. Cercetare la varf tip R&D este enorm de scumpa si nu exista companii romanesti care sa poata sustine asa ceva. Ciclul de dezvoltare, aprobare si punere pe piata a unui medicament nou poate dura 10 ani si costa spre 1 miliard dolari (!). Plus, tendinta este de crestere a acestor costuri, pentru ca era usor de descoperit (sau cules din natura, cum se zice,"low hanging fruits") s-a cam descoperit.
   2. Toate companiile citate de dv sunt prezente in Romania, unele avand si productie. GSK are si o unitate la Brasov in care fabrica medicamente licentiate. Intrebarea este ce inseamna exact cercetare? Daca includem studiile clinice, care pot sta la baza dezvoltarii / aprobarii diverselor produse, atunci da, se face multa cercetare in romania, prin intermediul medicilor romani. Altfel nici nu s-ar putea, ei fiind singurii care au voie sa puna mana pe un pacient. Calitatea si transparenta acestor studii este destul de eterogena, totusi
  • R (Joi, 22 martie 2012, 13:38)

   Sorin Ionita [hotnews.ro] i-a raspuns lui astrid

   3. Dupa cum am spus mai sus, exista mai mult decat coleborare, anume investitie directa in productia autohtona. Facuta nu doar de marile firme din Occident citate, dar si de multinationale provenind din India, de exemplu.
  • r (Joi, 22 martie 2012, 14:31)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui astrid

   Toate companiile mentionate sunt prezente in Romania atat cu vanzare cat si R&D, adica studii clinice. Exista departamente locale de studii clinice in majoritatea companiilor farma prezente in Romania. Problema cea mai mare pe care aceste companii o intampina si imi cer scuze daca ma repet, este ca dosarele studiilor clinice nu sunt aprobate in timp util ceea ce reprezinta o pierdere pentru Romania.
 • Absurd sistemul (Joi, 22 martie 2012, 8:10)

  Popescu [anonim]

  As vrea sa adresez o intrebare in special Dlui Sorin Ionita deoarece Dl Scarlat Florentin reprezinta interesele unei firme private straine. Dle Sorin Ionita va descriu un scurt scenariu: milioane de romani consuma mancare plina ce chimicale alimentare, beau zilnic bauturi nocive (pline de E-uri..sa nu uitam cazul coca cola in Sua unde este obligata sa puna inscriptii ca pe tigari cu privire la riscul de cancer !), manaca la fast - food-uri...In acest context de ce nu intervine Ministerul Sanataii cu urmatoarele solutii: Taxarea E-urilor ! (alcooul are super accize in Romania), interzicerea tigarilor ! Adaugarea unor programe scolare prin care eleviii sa fie instiintati de pericolul acestor alimente si bauturi ! Statistica arata ca in Romania sunt 300 000 bolnavi de cancer ! De ce sa cheltuim
  banii nostri pe medicamente si tratarea bolnavilor cand am putea sa ii cheltuim pe prevenire ! Multumesc !
  • R (Joi, 22 martie 2012, 13:53)

   Sorin Ionita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popescu

   Intrebarea are legatura, dar e putin colaterala temei de azi. Nutritia influenteaza sanatatea fara indoiala, dar azi vorbeam de medicamente.
   Fara sa fiu specialist, citind doar stirile curente, cateva observatii:
   - nu "SUA" a impus etichetarea coca cola, ci doar statul california, din cate am inteles
   - interzicerea tigarilor?!! personal nu fumez, asa ca nu m-ar afecta. Dar aveti senzatia ca e o masura realista? cum s-ar face enforcement, cu ce pedepse, cine le-ar aplica? Ati vazut cum chiar o mica sporire de acciza pe tutun anii trecuti, impusa de cerintele UE, a creat o mare diferenta de pret la tigari intre Ro si tari non-UE ca Moldova, Ucraina si Serbia, si in consecinta o contrabanda pe scara larga pe care abia-abia o stavilim. Din asta chiar firmele producatoare de tigari care vand pe piata interna au de pierdut, deci iata cum cauza pricipala a consumului de tutun e puternica durinta de a fuma a oamenilor, ca nimeni nu-i obliga s-o faca, nu neaparat vreo masinatiune a marilor producatori. Daca am interzice complet tigarile prin lege, mi-e teama ca filmele americane cu mafioti din vremea Marii Prohibitii ar fi desene animate pe langa ce am vedea la noi
   - in rest, aveti perfecta dreptate ca in Romania se cheltuie prea putin pe preventie; incercarile de reforma in curs isi propun corectarea acestui dezechilibru. Dar pentru asta sistemul trebuie reorganizat, cu deplasarea resurselor dinspre internare/pat/spital catre medicina familie, ambulator, plus programe sistematice de screeninguri, detectare precoce (daca vorbim de cancere) sau alte masuri simple de preventie, mergand pana la popularizarea spalatului pe maini. Or, ati vazut ce multa rezistenta in sistem exista fata de asemenea re-orientare de prioritati, si chiar rezistenta sociala de multe ori.
 • Medicamentele noi (Joi, 22 martie 2012, 8:51)

  Alexandru [anonim]

  Tot aud peste tot ca nu mai sunt medicamente noi sau ca in Romania nu au mai venit din 2008. De ce exista aceasta situatie? Cine si cum hotaraste daca si ce medicamente sunt oferite bolnavilor si in fata carei autoritati raspund?
  Cum sunt reprezentati pacientii in aceste decizii?
  • r (Joi, 22 martie 2012, 13:42)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru

   Pacientii nu sunt reprezentati in cadrul Comisiei de Transparenta a Ministerului Sanatatii.

   Faptul ca lista de medicamente nu a mai fost actualizata din anul 2008 reprezinta o decizie a Ministerului Sanatatii si, implicit, a Guvernului Romaniei. Lista este aprobata prin hotarare de guvern si pentru actualizarea acesteia este nevoie ca guvernul sa emita o noua horatare de guvern.

   Daca o va face sau nu, vom vedea in continuare.
 • Accesul Romanilor la tratamente (Joi, 22 martie 2012, 10:13)

  Ileana [anonim]

  Mi-a luat ceva timp sa inteleg ca aici este o industrie in care statul stabileste atat pretul cat si partea compensata din pret. Intrebarea mea este cum poate face industria sa sustina accesul pacientilor la medicamente nou? Pentru cancer, hepatita??

  Este clar ca romanii sunt mai bolnavi decat restul europenilor insa auzim ca a crescut bugetul sanatatii de careva ori, in timp ce medicii spun ca exista subfinantare si ca suntem la cel mai mic procent din produsul intern brut din Europa. Care este situatia reala?

  Cum finantam mai bine sanatatea in Romania? Cum facem sa avem mai bine grija de bolnavi?

  Chiar asa de greu este? Unde sunt medicamentele pe care nu le gasim daca tot creste consumul?
  • R (Joi, 22 martie 2012, 14:03)

   Sorin Ionita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ileana

   Din pacate, toate sunt adevarate: si subfinantarea generala a sistemului ca % din PIB comparativ cu alte state UE; dar si ca % din incasari bugetare, ceea ce e mai grav, deoarece la noi bugetul total este procentual mai mic in PIB - cu alte cuvinte, colectam mai putin decat alte state.
   La fel cum este adevarat si ca exista risipa in portiuni din sistemul de sanatate, ea coexistand cu sub-finantarea generala. Risipa nu doar in sensul ca "se fura la licitatii" (ceea ce e adevarat, dar nu doar in sanatate, ci in tot sectorul public), dar in sensul ca mergem inainte cu cheltuieli ineficiente. Vezi mai sus problema procentului mare de cheltuieli cu medicina specializata: internari lungi, cheltuieli hoteliere aiurea, timpi morti in tratament, lipsa triajului la nivel primar, care face ca toata lumea sa aglomereze Urgentele, care sunt un serviciu scump (dupa unele estimari, 75% din cazurile venite la urgenta n-ar trebui sa fie acolo), aparatura scumpa folosita ineficient (cateva ore pe zi), etc etc.
   Medicamente si servicii medicale sunt realmente mai bune si mai accesibile decat cu 10-15 ani in urma: ganditi-va doar ca acum exista Smurd, programele nationale de cancer, sistemul de interventii la infarct, dializa, etc. Acestea functioneaza.
   Insa la intrebarea dv generala, ce e de facut, nu putem raspunde aici, urmariti dilemele si dezbaterile pe Legea Sanatatii, a carei aventura nu s-a incheiat, va reveni pe tapet.
  • r (Joi, 22 martie 2012, 14:23)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ileana

   Cred ca daca ne uitam la ineficientele din sectorul de sanatate, cele mai multe nu se regasesc la medicamente, care reprezinta cel mai reglementat segment din intreg sectorul.

   Si cand spunem ca bugetul sau cheltuiala cu sanatate a crescut de cateva ori, trebuie sa spunem ca a cam ramas la acelasi nivel ca procent din produsul intern brut. Adica se spune numai jumatate din adevar!

   In acelasi fel, daca ne uitam la ponderea din produsul intern brut pentru lucrari de investitii ocupam unul din primele locuri din Europa, daca nu chiar primul.
 • retragere produse (Joi, 22 martie 2012, 10:25)

  Cristian C [anonim]

  E adevarat ca producatorii de medicamente intentioneaza sa retraga produse din Romania din cauza nivelului de taxare?
  • r (Joi, 22 martie 2012, 13:42)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian C

   Nu stiu daca este adevarat sau nu, insa ceea ce estiu este ca exista si aceasta posibilitate.
 • Genericele (Joi, 22 martie 2012, 10:47)

  Mirela [anonim]

  Care este diferenta intee medicamentele generice si cele inovative? Adica exista generice pentru orice pentru ca se spune ca noi avem generice insa le luam pe cele scumpe.

  Eu cand ma duc la farmacie mi se spune ca cel mai ieftin costa un pret si cat trebuie sa platesc iar cele scumpe costa mai mult, dar platesc eu diferenta. Atunci cum platese statul mai mult ca asta nu prea inteleg.

  Sau vor sa nu ne mai dea medicamente deloc...???
  • r (Joi, 22 martie 2012, 13:53)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mirela

   Medicamentele inovative care nu mai sunt protejate de patent au si generice. Asta inseamna ca sunt mai multe medicamente (cu denumiri comerciale diferite) care contin aceeasi substanta activa (DCI- denumire comuna internationala). Statul acopera intotdeauna un anumit procent din cel mai ieftin produs, care de regula este medicamentul generic. Daca pacientul doreste altceva, el acopera diferenta de pret.

   Pentru produsele care sunt protejate de patent, respectiv medicamentele inovative noi, nu exista generic. As da exemplul unor boli precum HIV/SIDA unde este foarte greu, daca nu imposibil, sa tratezi cu medicamente generice, pentru ca ele nu prea exista. Ce facem atunci? Cum tratam numai cu generice?

   Cred ca discutia trebuie sa aiba loc intr-un cadru mai larg cu persoane care inteleg cum functioneaza ciclul de viata al unui medicament si sa nu mai facem referire la medicamente scumpe vs ieftine. Este nevoie si de unele si de altele. Exista zone unde se pot face economii la buget si zone unde nu se pot face. A spune la modul general ca Romania doreste sa trateze numai cu generice este gresit.
 • Medicament hepatita C (Joi, 22 martie 2012, 10:50)

  George [anonim]

  Am si eu o intrebare pentru dl. Scarlat.
  Am un unchi bolnav de hepatita C si am observat ca Merck a lansat la nivel global un nou medicament, boceprevir pentru hepatita C. Cand va fi disponibil si in Romania?
  Multumesc.
  • r (Joi, 22 martie 2012, 13:44)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Din pacate, asa cum am raspuns anterior, lista de medicamente compesate nu a fost actualizata din anul 2008 cu produse care au fost lansate pe piata in alte state europene inca din 2007.

   Deci nu stiu sa va raspund cand va fi disponibil acest produs pentru pacientii din Romania, insa cred ca Ministerul Sanatatii este cel mai indicat sa raspunda un astfel de intrebari de tin de politicile de compensare.
 • intrebare (Joi, 22 martie 2012, 10:56)

  paul [anonim]

  Cum anume afecteaza starea de santatate a romanilor PIB-ul tarii?
  • r (Joi, 22 martie 2012, 13:46)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui paul

   Este foarte simplu: oamenii mai sanatosi produc mai mult si consuma mai putin din resursele publice. Adica daca esti bolnav nu numai ca nu mai beneficiezi de salariu si nu mai poti plati taxe dar concomitent beneficiezi de tratament, de concediu medical si toate acestea costa.
 • intrebare (Joi, 22 martie 2012, 11:00)

  dorina [anonim]

  Ce crestere economica ar putea genera industria farmaceutica in urmatorii ani?
  • r (Joi, 22 martie 2012, 13:56)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui dorina

   Studiul arata ca o crestere a investitiei in sanatate cu 5% din PIB va conduce la o crestere a produsului intern brut cu 6% (date la nivelul anului 2010) intr-un interval de 10 ani.

   Asta inseamna ca investitia in sanatate are si un impact in economie pe termen mediu si lung. In Romania exista insa o problema de viziune si perceptie: daca sanatatea este o gaura neagra, atunci sa nu mai dam bani la sanatate ca oricum nu se vede.

   Este gresit si pagubos sa avem o astfel de abordare. Un popor mai sanatos produce mai mult.
 • Este doar un studiu sau se probeaza prin rezultate (Joi, 22 martie 2012, 13:14)

  Ionut Marin [anonim]

  Exista un precedent, o tara cu o situatie asemanatoare ca a Romaniei, in ceea ce priveste starea sistemului public de sanatate, care in urma aplicarii unor masuri de imbunatatire a serviciilor medicale si a accesului la servicii, a inregistrat crestere economica? In cat timp si cu ce efecte?
  • r (Joi, 22 martie 2012, 13:59)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut Marin

   Toate statele europene dezvoltate care investesc semnficativ mai mult in sistemele de sanatate au un impact al DALY mult mai scazut. Cu alte cuvinte, se pierd mai putini ani de viata sanatosi in acele state decat in Romania, care se afla la coada clasamentului.

   Daca state precum Germania si Franta aloca aproximativ peste 10% din PIB sectorului de sanatate, asta insemna ca au descoperit cumva ca nu gresesc.
 • taxe (Joi, 22 martie 2012, 13:44)

  George Iliescu [anonim]

  Cat a incasat Guvernul din medicamentele pe baza de prescriptie? In alte tari care este procentul?
  • r (Joi, 22 martie 2012, 14:01)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui George Iliescu

   Daca ne referim strict la taxa de clawback, pentru trimestrul 4 al anului 2011 producatorii de medicamente au platit 17,2% din tot ceea ce a platit statul pentru medicamente.
 • Vaccinare HPV (Joi, 22 martie 2012, 13:52)

  Livia [anonim]

  Am tot auzit in ultima perioada despre miile de noi cazuri de cancer de col descoperite anual in randul romancelor si procentul alarmat comparativ cu media europeana, aproximativ 6000 de noi cazuri anual. Cifrele dumneavostra iau in calcul acesta nenorocire sau avem de-a face cu o situatie mult mai grava?
  • r (Joi, 22 martie 2012, 14:02)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Livia

   DALY include impactul tuturor bolilor, inclusiv cancerul de col, care reprezinta o mare problema in Romania.
 • Exporturi paralele si impactul asupra populatiei (Joi, 22 martie 2012, 14:00)

  JB [anonim]

  Trei intrebari pentru d-l Scarlat:

  1. Care sunt in opinia dumneavoastra principalele cauze care au condus la aparitie fenomenului de "exporturi paralele" (practica distribuitorilor de a exporta medicamentele achizitionate la un pret redus, reglementat, de la producatorii straini) in Romania?

  2. Care este impactul exporturilor pararele asupra disponibilitatii de medicamente esentiale in Romania?

  3. Ce masuri ar trebui sa ia autoritatile pentru a diminua/ stopa acest fenomen?

  Va multumesc
  • r (Joi, 22 martie 2012, 14:08)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui JB

   1. Diferentele de pret foarte mari intre medicamentele din Romania (cel mai mic pret din Europa pentru produsele cu prescriptie) si aceleasi medicamente in alte tari europene (cu precadere Germania). Este foarte profitabil sa iei medicamentul din Romania si sa il duci in Germania, unde iti iei banii pe loc (si nu dupa un an) si mai castigi si 30-40% in plus la pretul produsului. Si cu exceptia celui care plimba medicamentul nu castiga nimeni: nici sistemul de sanatate si, cu siguranta, nici pacientul.

   2. 18% din medicamentele importate in Romania sunt re-exportate.

   3. Nu stiu daca si ce se doreste de catre autoritati. Am vazut recent ca exista cateva companii din industria farma care au fost amendate de Consiliul Concurentei pentru ca nu au vrut sa re-exporte aceste produse. Suntem in Uniunea Europeana si libera circulatie a produselor este garantate de tratatele Uniunii. Prin urmare, cu cat medicamentele vor avea preturi mai mici in Romania, cu atat exporturile paralele vor fi mai mari.
 • multumesc pentru raspunsuri. (Joi, 22 martie 2012, 14:06)

  astrid [anonim]

  In procesul de dezvoltare al unui medicament, studiile clinice sunt cele mai scumpe; cercetarea in faza initiala, in R&D costand mult mai putin (nu am la indemana cifrele exacte, dar sunt convinsa ca le cunoasteti). E adevarat, anumite strategii fac parrte acum din ceea ce se numeste “the low hanging fruit” – de exemplu, extractia de principii active din compusi naturali.
  Pe de alta parte ma gandesc cu regret la absolventii facultatilor de biologie, biochimie, chimie organica si teoretica, pentru care industria farmaceutica poate oferi locuri de munca, in special pentru pasionati. Odata absolvite studii aprofundate – doctorat postdoctorat, de obicei in strainatate, din moment ce in Ro nu este o oferta valabila, cei pasionati de domeniu vor si ramane in strainatate, in Romania neputand sa-si urmeze cariera dorita.
  De accord ca e irealistic sa vorbim de dezvoltat acum o companie romaneasca de talia GSK, dar nu am putea functiona pe principiul biotech-urilor mici? Creativitatea umana nu cred ca o sa fie vreodata un “low hanging fruit”, in special daca sunt atrasi tineri bine pregatiti. Cred ca dezvoltarea de compusi suficient de interesanti pentru ca“greii” din domeniu sa-i preia pentru o dezvoltare ulterioara nu ar fi ceva imposibil de realizat.
  Daca avem déjà studii clinice, atunci ar fi deasemena o idée de a deveni foarte buni in asa ceva, pentru a deveni parteneri preferati ai ‘greilor”.
  • R (Joi, 22 martie 2012, 14:21)

   Sorin Ionita [hotnews.ro] i-a raspuns lui astrid

   Vad ca stiti bine de fapt care e situatia, iar discutia e interesanta. Dar ea excede cadrul dezbaterii pe sanatate -- fiind potrivita cand vom discuta strategia de R&D a Romaniei, cum sa promovam inovatia si antreprenoriatul, industriile noi si creative, etc. Pentru ca problemele pe care le semnalati nu privesc doar absolventii de pharma / bio si industriile respective.
   Nu este cu totul exclus sa putem crea in Romania poli de competivitate pe bio-tehnologii, legati de universitati si cercetare, dar trebuie un efort mare, in primul rand politic si de coordonare, pentru a scutura institutii, interese, inertii, etc.
   Bucurestiul poate fi un asemenea pol: exista o propunere de proiect a unor entuziasti, de a crea un macro-pol de cercetare-productie in energie verde si "stiinte ale vietii" in Bucuresti, in zona Politehnica-CET grozavesti-Gradina Botanica-Facultatea de biologie - Inst Cantacuzino, toate aflate pe Splai. Asta inseamna un proiect integrat presupunand regenerare urbana, cercetare si incubator de afaceri bio, materiale si energii neconventionale. Plus zona de constructii verzi si extinderea Gradinii Botanice.
   Din pacate asta presupune coordonarea a 3 ministere, 2 Sectoare, Primarie Generala, plus niste universitati independente, basca afectarea a sute de interese imobiliare si de tot felul. Este exact genul de proiect mare, interesant si vizibil pe care n-am fost niciodata in stare sa-l facem. Nu vad liderul politic in stare sa treaca cu tractorul peste toate aceste inertii si parohialisme pentru a construi genul de viziune de dezvoltare pe care o asteptati dv.
  • r (Joi, 22 martie 2012, 14:27)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui astrid

   Industria farmaceutica investese in tari care asigura predictibilitate. Adica daca ne uitam la taxa de clawback, din septembrie pana la sfarsitul anului 2011 au existat doua ordonante de urgenta care a modificat aceasta taxa, care reprezinta un cec in alb.

   Dincolo de asta, neactualizarea listei de medicamente compensate reprezinta o mare problema: de ce sa investesti intr-o tara unde nu iti poti vinde produsele? Industria farmaceutica ca orice alta industrie investeste in zone unde exista viitor pentru business.

   Din nou, problema studiilor clinice este foarte spinoasa: de ce nu sunt acestea aprobate intr-un interval de timp acceptabil?
 • Cancerul de col (Joi, 22 martie 2012, 14:07)

  Livia [anonim]

  Daca se cunoaste aceasta problema, nu se poate face nimic? Am incercat sa urmez programul de vaccinare impotriva HPV, care se stie ca este principala cauza a cancerului de col, si mi s-a spus de catre medic ca nu mai este disponibil vaccinul. Este adevarat?
  • r (Joi, 22 martie 2012, 14:15)

   Florentin Scarlat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Livia

   Programul de vaccinare anti-HPV nu mai este finanat inca de anul trecut, din cate stiu.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by