Activitatea in mediul privat mi-a permis interactiunea cu pacienti cu un profil diferit fata de cel intalnit in spitalul de stat si anume tineri cu joburi stresante, cu alimentatie necorespunzatoare, care de cele mai multe ori nu mai au timp sa faca sport, implicit cu cateva kilograme in plus, fumatori, care consuma multe cafele pentru a face fata fizic si intelectual solicitarii zilnice. Consecinta acestui stil de viata in care ne regasim mai mult sau mai putin multi dintre noi, este adesea aparitia hipertensiunii si altor simptome, cum ar fi palpitatii, dureri toracice, scrie Dr. Lacramioara Petrescu, medic cardiolog, pe blogul sau.

dr. Lacramioara PetrescuFoto: MedLive.ro

Hipertensiune esentiala reprezinta cresterea valorilor tensiunii arteriale care nu are o cauza identificabila si deseori tratabila, cum ar fi anumite boli renale, endocrinologice, vasculare, anumite medicamente etc. Factorii de risc pentru hipertensiunea esentiala sunt, pe langa varsta, ereditatea, sexul masculin, fumatul, obezitatea, aportul de sare in exces, sedentarismul, stresul.

Daca pana acum eram obisnuiti ca hipertensiunea esentiala sa fie apanajul varstei inaintate, cu acesti factori de risc intalniti la multi pacienti tineri, varsta de debut a hipertensiunii arteriale a scazut. De multe ori, valorile tensionale sunt mult crescute, incadrandu-se in categoria hipertensiune severa. Valorile tensionale foarte mari la tineri, chiar in prezenta catorva factori de risc ai hipertensiunii esentiale, ne determina sa excludem si cauzele secundare de hipertensiune. De cele mai multe ori insa, nu identificam nicio cauza secundara, incadrand afectiunea in categoria hipertensiune esentiala.

Hipertensiunea severa trebuie tratata inca de la inceput, de cele mai multe ori cu cel putin 2 clase de medicamente. In acest moment intervine si un aspect psihologic: sunt tineri care necesita tratament medicamentos permanent, uneori 3-4 pastile pe zi, de multe ori aceleasi pe care la iau si parintii lor. Ne ajuta asocierile de 2 sau 3 medicamente intr-o singura tableta, care imbunatatesc complianta la tratament. La intrebarea pe care am primit-o zilele trecute, daca ”pastilele acestea imi dau dependenta?” raspunsul meu a fost ca nu pastilele dau dependenta, ci boala in sine putem spune ca „da dependenta”de pastile. De ce trebuie tratata hipertensiunea chiar daca uneori nu determina niciun simptom? Pentru ca ea reprezinta un factor de risc major pentru infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral, iar netratata duce in timp la insuficienta cardiaca, afectare renala.