Fie ca ati ales momentul sarcinii – si eventual ati efectuat analize preconceptionale – fie ca sarcina a survenit “pe nepregatite”- analizele trebuie sa fie cat mai complete si efectuate cat mai precoce. Cel mai in masura sa precizeze ce investigatii sunt necesare in sarcina este fara indoiala medicul obstetrician. O parte din analize sunt compensate de casa de asigurari, deci este bine sa fiti in evidenta unui medic de familie, scrie Carmen Negoescu, medic specialist obstetrica-ginecologie.

dr. Carmen NegoescuFoto: MedLife.ro

Exista teste uzuale si teste speciale. De asemenea, conteaza varsta, antecedentele fiziologice si patologice ale femeii, precum si varsta si eventualele afectiuni ale partenerului.

De la primul consult se efectueaza un examen ginecologic, un frotiu cito-vaginal ( examenul secretiei vaginale) si un frotiu cito- diagnostic Babes-Papanicolaou, iar daca se impune se indica un tratament specific – tinand cont si de trimestrul de sarcina in care este gravida.

Se indica de asemenea o ecografie pelvina – pentru a stabili diagnosticul biometric de sarcina, varsta sarcinii, localizarea, daca este vorba de o sarcina unica sau multipla. Ecografiile se vor repeta la un interval de 4- 6 saptamani sau cand se impune, la indicatia medicului obstetrician; de asemenea, in primul si al doilea trimestru se va efectua cate o morfologie fetala- pentru evaluarea unor eventuale afectiuni fetale, placentare, uterine, renale materne etc.

Inca de la luarea in evidenta a gravidei se vor masura tensiunea arteriala si pulsul matern, si se vor repeta la fiecare consult. Depistarea unei HTA materne preexistente sau aparute in sarcina va fi atent monitorizata si tratata, pentru a preveni complicatiile grave care pot surveni.

Testele uzuale trebuie sa includa obligatoriu:

  • hemoleucograma completa, hemoglobina, hematocrit- iar daca se depisteaza o anemie, aceasta va fi corectata prin tratament
  • grupa de sange si Rh-ul-atat ale viitoarei mamici, cat si ale tatalui copilului; daca exista o incompatibilitate de grup sau Rh, se vor determina anticorpii antigrup si anti-Rh pe parcursul sarcinii
  • glicemia – pentru evaluarea statusului glicemic si depistarea unui diabet preexistent sau gestational
  • acid uric, creatinina, uree, transaminaze hepatice, colesterol, trigliceride, calcemie
  • coagulograma
  • sumar de urina, urocultura si antibiograma ( la nevoie).

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro.