Medicii pot face garda la domiciliu, dupa-amiaza si noaptea in cursul saptamanii, precum si continuu in weekend si sarbatorile legale, cu conditia sa raspunda la solicitari in maximum 20 de minute, pentru aceasta munca primind 40% din sumele pentru garda din spital, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii, citat de Mediafax.

Astfel, conform proiectului de act normativ, continuitatea asistentei medicale se poate asigura si prin garda la domiciliu, care se organizeaza pe specialitati medicale, daca in sectiile sau compartimentele cu paturi precum si in ambulatoriu integrat al spitalului sunt incadrati cel putin doi medici in specialitatea respectiva.

In garda la domiciliu, pe specialitati pot fi cooptati si medici care nu sunt angajati in unitatea respectiva, dar care sunt confirmati prin ordin al ministrului Sanatatii in specialitatea stabilita pentru aceasta activitate.

De asemenea, garda la domiciliu poate fi organizata in zilele lucratoare, intre ora de terminare a programului stabilit pentru activitatea curenta a medicilor si ora de incepere a programului de dimineata din ziua urmatoare.

In zilele de sambata si duminica, dar si de sarbatorile legale si in celelalte zile in care, potrivit reglementarilor legale, nu se lucreaza, garda la domiciliu incepe de dimineata si dureaza 24 de ore.

Medicul care asigura garda la domiciliu este obligat sa raspunda la solicitarile primite din partea medicului coordonator de garda intr-un interval de maxim 20 minute, se mai arata in proiectul de act normativ.

Prin asigurarea continuitatii cu garda la domiciliu si chemari in caz de urgenta, costurile unei linii de garda se reduc in medie cu 50 la suta.

Ministerul Sanatatii a facut aceste precizari intrucat regulamentul de organizare si efectuare a garzilor nu prevede modul de reglementare a garzilor la domiciliu, se mai arata in documentul citat.