Ministerul Sanatatii a aprobat finantarea pentru inca 138 de cupluri care vor putea beneficia de o procedura de fertilizare in vitro in cadrul Programului de fertilizare in vitro si embriotransfer.

Potrivit unui comunicat de presa transmis luni, citat de Agerpres, Comisia pentru includerea cuplurilor solicitante in programul Ministerului Sanatatii a aprobat un numar de 138 de dosare, dintre cele 178 de dosare depuse in cursul lunii august.

De la debutul programului de sustinere a cuplurilor pentru fertilizare in vitro, din 1 iunie 2011 si pana in prezent, Ministerul Sanatatii a aprobat un numar de 330 dosare, din cele 464 depuse.

Ministerul Sanatatii mentine recomandarea adresata unitatilor sanitare care deruleaza subprogramul FIV/ET sa efectueze o verificare preliminara a dosarelor depuse de cuplurile interesate inainte de transmiterea dosarelor catre Ministerul Sanatatii, intrucat Comisia pentru includerea cuplurilor in Subprogramul FIV/ET nu este in masura sa aprobe dosare care nu intrunesc conditiile impuse prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 765/2011.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii a lansat, in premiera, programul de fertilizare in vitro si transfer embrionar. Bugetul programului este de 4 milioane de lei. Ministerul Sanatatii va sustine financiar o singura procedura de FIV, in doua etape: 4.920 lei dupa realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin punctie foliculara; recoltarea spermei si procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor; transferul embrionar); 1.230 lei dupa confirmarea finalizarii procedurii FIV/ET cu o sarcina, urmata de nastere.

In 2011, aproximativ 800 de cupluri vor putea beneficia de programul MS, in opt clinici din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov si Sibiu, care au fost admise, pana in prezent, pentru a derula programul Ministerului Sanatatii.