"Estimam ca la medicul de familie sa fie o plata de 5 lei, la specialist 10, iar la spital inca mai sunt discutii. Ar putea fi plata pe zi sau pe internare, adica o medie de 100 de lei la 7 zile. Societatea trebuie sa decida daca este pregatita pentru acest proces. Oamenii trebuie sa stie ca medicina nu este gratuita, ea costa, si inca foarte mult", a declarat, marti, Cristian Celea, directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la un seminar pe teme de sanatate, organizat de Ziarul Financiar, referindu-se la introducerea sistemului de coplata pentru serviciile medicale, potrivit Mediafax.

"Poate pana la sfrasitul anului ar putea disparea platile tacute, dar sigur o perioada vor merge in paralel", a adaugat directorul CNAS. "Daca oamenii vor sti ca au de platit bani la medic, atunci se vor gandi de doua ori daca mai merg sau nu atunci cand nu au nevoie stringenta de un consult. Avem modele financiare pentru coplata, dar nu putem avansa cifre sigure".

Reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate iau in calcul introducerea coplatii pentru unele servicii medicale, chiar din aceasta toamna, sperand ca aceasta masura va duce la reducerea spagilor din sistemul medical romanesc.

Cristian Celea a spune ca serviciile pe care le poate oferi CNAS trebuie structurate intr-un pachet bine determinat. "Introducerea coplatii, educatia si schimbarea mentalitatii, preventia, toate acestea fac parte dintr-o noua strategie a autoritatilor".