Articolul "Joi a fost lansat primul vaccin supra-numit anti-cancer: asociat cu 20 de decese in SUA, introdus prin program national de vaccinare la copiii din Romania (100.000 fete, 10 ani)" a starnit foarte multe reactii, comentarii si intrebari. Un cititor atrage atentia ca parintii pot refuza prin declaratie scrisa, “cu asumarea consecintelor ce decurg din aceasta." "Dar Dvs., domnule ministru, daca ceva merge prost, daca, Doamne fereste, se intampla ceva cu un copil vaccinat, Dvs. va asumati consecintele?"

UPDATE 1: Intalnire cu parintii la 13.30, la Ministerul Sanatatii pe tema vaccinarii. Vom reveni.

UPDATE 2: Reprezentantul Ministerului Sanatatii, Adrian Pana: "Parintii au tot dreptul sa refuze vaccinarea propriilor copii si noi nu vom face decat sa respectam acest lucru. Asta nu inseamna ca ulterior fetitele nu vor fi tratate in sistemul de sanatate in caz ca vor fi diagnosticate cu acest virus."

  • La intalnirea cu parintii organizata joi, 27 noiembrie, de Ministerul Sanatatii, dr. Adrian Pana, a raspuns la intrebarea HotNews.ro "ce inseamna ca parintele isi asuma consecintele in momentul in care semneaza declaratie pe propria raspundere ca refuza vaccinarea fetilelor: "Parintii au tot dreptul sa refuze vaccinarea propriilor copii si noi nu vom face decat sa respectam acest lucru. Asta nu inseamna ca ulterior fetitele nu vor fi tratate in sistemul de sanatate in caz ca vor fi diagnosticate cu acest virus", a spus Pana.
  • Secretarul de stat, Raed Arafat, a admis la plangerile parintilor problemele de comunicare ale acestei campanii de vaccinare. "Campania de informare initiata de minister, a fost deficitara si urmeaza ca ministerul sa ia masurile necesare pentru ca de acum inainte sa se desfasoare normal" a spus Arafat.
  • Dr.Adrian Pana a specificat ca in ordinul ministerului de incepere a campaniei de vaccinare nu este mentionata varsta fetelor ce urmeaza a fi vaccinate, se specifica doar clasa a IV-a. Fapt ce lasa loc de confuzii, deoarece o eleva in clasa a IV-a poate sa aiba 9 ani jumatate, 10 ani sau 11.
  • Profesorul dr.Bogdan Marinescu de la spitalul Panait Sarbu, si medicul Adrian Streinu-Cercel au afirmat ca fetele de 11 ani vor fi vaccinate.
  • "A fost ales acest segment de varsta deoarece tipul cel mai mare de anticorpi este la varsta de 10-11 ani si ramane stabil." Initial ne-am gandit la segmentul de 12 ani pentru ca majoritatea tarilor europene au efectuat vaccinul acestui grup de populatie, dar la final s-a decis 11 ani", a spus dr. Marinescu.
  • Parintii prezenti la intalnirea cu reprezentatii ministerului Sanatatii si cu medicii care promoveaza aceasta campanie, s-au plans de faptul ca au putine informatii legate de virusul HPV si de aceasta campanie de vaccinare. Parintii au spus ca asista la o proasta campanie de informare si sunt victimele a tot felul de speculatii.
  • Dr Streinu-Cercel a explicat ca au fost consultate studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si studiile EMEA - Agentia Europeana a Medicamentului - facute pe diferite segmenete de populatie incepand cu varsta de 9 ani, studii care au demonstrat ca vaccinul nu da reactii adverse la nivelul persoanelor vaccinate.
  • Doina Mihaila, presedintele medicilor de familie, a afirmat ca recomanda parintilor sa-si vaccineze fetele impotriva cancerului de col uterin, intrucat au fost deja imunizate peste 15 milioane de femei din Europa şi SUA si nu au fost semnalate incidente majore, cele cateva decese neavand legatura cu respectivele produse.

Cele doua vaccinuri HPV existente sunt: fie Silgard (denumit si GArdasil - de la Merck), fie Cervarix (de la GlaxoSmithKilne)

----

Silgard este un vaccin indicat pentru prevenirea displaziei cervicale de grad înalt (CIN 2/3), carcinomului cervical, leziunilor displazice vulvare de grad înalt (VIN 2/3) şi a verucilor genitale externe (condyloma acuminata) determinate de Papilomavirusurile umane (HPV), tipurile 6, 11, 16 şi Indicaţia se bazează pe demonstrarea eficacităţii administrării Silgard la femeile adulte cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 ani şi pe demonstrarea imunogenicităţii Silgard la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 9 şi 15 ani. Nu s-a evaluat eficacitatea protecţiei vaccinului la bărbaţi . Silgard trebuie utilizat în conformitate cu recomandările oficiale. Sursa: mediapedia.ro

Vezi detalii prospect la mediapedia.ro

Prospect Silgard

Pornind de la multele semnale cu privire la varsta frageda - vaccinul se face pe o plaja de la 9 la 25 de ani, dar nu mai mult de 25, am cautat sa aflam cate cazuri de fetite de 9-10-11 ani sunt vaccinate, in lume si care au fost reactiile.

In sistemul VAERS se raporteaza in mod voluntar cazurile de efecte adverse ale vaccinurilor, in SUA. Am cautat cu ‘Find’ in cele 8864 de pagini ale raportului VAERS varstele 9 ani, 10 ani, respectiv 11 ani. La 9 ani, cazurile sunt 11 la numar, din care doua cu reactii grave - unul cu efect pe viata, altul cu spitalizare.

Dintr-un copil atletic - unul care abia respira

O fetita de 9 ani fara antecedente medicale sau alergie la medicamente a fost vaccinata intramuscular pe 23 octombrie 2007 in bratul stang cu o doza de Gardasil (Lot 654539/0742U). Nu au fost administrate alte medicamente. Nu suferea de nimic altceva la momentul vaccinarii. Pe 6 decembrie 2007 pacienta a fost diagnosticata cu bronhospasm.

Pe 26 decembrie 2007 pacienta a fost readusa in spital pentru bronhospasm sever. Pacienta nu avea antecedente medicale pe aceasta linie, nici boli alergice, nici astm, ea sau membrii ai familiei. Simptomele au aparut dupa 6 saptamani de cand a primit prima doza de vaccin. Pacienta a inceput terapie empirica (terapia care tine cont de tratamentul bolilor numai pe baza experientei si cazurilor medicale antecedente), greutatea in respiratie a fost atenuata cu exercitii fizice, insa semnele bolii au ramas: paloare, dispnea severa, suflu greoi la efort minim.

Aceasta in conditiile in care, inainte de vaccin, erau un copil atletic, sanatos. Pacienta a fost vaccinata cu a doua doza de Gardasil; dupa acest moment, medicul a considerat ca bronhospasmul ii pune in pericol viata. A fost efectuata o verificare standard a lotului de vaccin. Nu s-a gasit nimic neconform in aceasta verificare, specificatiile erau indeplinite.

------

Cervarix este un vaccin destinat protecţiei femeilor împotriva bolilor cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (papilomavirus, HPV), tipurile 16 şi 18. Nu trebuie administrat daca: - eşti alergică (hipersensibilă) la oricare dintre substanţele active sau la oricare din celelalte ingrediente ale vaccinului HPV Cervarix ( vezi 6. ALTE INFORMAŢII PRIVIND VACCINUL HPV CERVARIX); semnele unei reacţii alergice constau în: prurit (mâncărime pe piele), iritaţie pe piele, senzaţie de sufocare, umflarea feţei sau limbii. - prezinţi o infecţie acută cu febră; în aceste condiţii vaccinarea cu Cervarix trebuie amânată până la vindecarea infecţiei; o infecţie minoră însă, cum ar fi o răceală, nu ar trebui să constituie un obstacol în calea vaccinării, dar e mai bine să discuţi cu medicul întâi situaţia ta. Sursa: Ginecologie.ro Detalii prospect Cervarix pe Ginecologie.ro

Prospect Cervarix (Producator: GlaxoSmithKline- GSK)

Pentru varsta de 10 ani, in VAERS apar 29 de cazuri, de obicei cu pete pe piele, dar si cu pierdere de cunostinta, un caz de spitalizare (19 noiembrie 2007), la o pacienta care fusese vaccinata si cu Pneumovax, Varivax etc. La 11 ani apar 111 cazuri inregistrate in VAERS, unele cu efecte non-grave, cateva spitalizari, lesinuri, efecte pe viata.

Nu insinuam nimic cu acest cazuri, nu tragem concluzii. Vrem doar sa intrebam: cate vaccinari la varste asa de fragede s-au facut, pe tot Globul? Cati copii de 9-10-11 ani au fost cuprinsi in faza de cercetare, in studiile clinice? Au fost copii? Sau poate testele s-au facut pe varste ceva mai mari (plaja fiind pana in 25 de ani)?

Daca exista aceste date, de ce ministerul nu le face cunoscute? Suntem doar in plina campanie de informare.

In tarile europene, varsta despre care se vorbeste pentru un asemenea vaccin (recomandat, nu impus) este de 12-13 ani. Si atunci, de ce atata graba? De ce Ministerul Sanatatii nu le lasa pe aceste fetie (acum in clasa a IV-a) sa mai creasca, sa mai treaca doi-trei ani, poate ca atunci lucrurile despre vaccin se vor mai lamuri, suspiciunile vor disparea.

Atasam documentul cu intrebarile pentru Ministerul Sanatatii si producatorii de medicamente Merck si GSK, la care asteptam raspuns de luni, 24 noiembrie.

Pe scurt, am intrebat:

- ce inseamna ca parintii isi asuma consecintele? Copiii lor nu vor mai fi tratati in sistemul public (gratuit), in cazul nefericit in care isi vor descoperi HPV?

- de ce graba de a vaccina 100.000 de copile de 10 ani? Nu s-ar fi putut expica vaccinul si fiecare sa fi ales sa-l faca, asa cum sunt atatea alte vaccinuri facultative? In plus, de ce la 10 ani si nu la 12? Poate peste 2 ani se vor sti mai multe despre efectele vaccinului (de la carui aparitie au trecut, in total, 6.7 ani, inclusiv perioada de studii).

Documente:

Intrebari pentru MS, Merck, GSK (Hotnews, 27 Nov 2008) DOC, 28160K

Reamintim ca luni, 24 noiembrie, Ministerul Sanatatii a lansat campania de vaccinare in scoli si ca in aceste zile au loc sedinte cu parintii, pentru informarea/convingerea acestora cu privire la vaccin. Pe propria raspundere, parintii pot refuza vaccinul. Art. 4 Ordinul 1612/2008 NOTA: Refuzul de a efectua vaccinarea se face prin declaratie scrisa a parintilor copilului, cu asumarea consecintelor ce decurg din acesta."

Documente:

Ordin 1612/2008 (vaccinare HPV) (dreptonline.ro, 20 Nov 2008) DOC, 57344K

Un cititor remarca absurdul acordului implicit [in lipsa refuzului ]

[Mihai] posteaza urmatorul comentariu: Drepturile omului (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 15:44)

Mihai [anonim]

"Nu cumva sunt incalcate drepturile omului in acest caz? Cum de in Europa vaccinul este gratuit, dar la dispozitia cui il cere, iar la noi a intrat obligativitatea de a-l face? Cum e posibil la nivel inalt - decizional, ca un medicament care nu este suficient testat pentru efecte in timp sa fie distribuit ca si "obligatoriu - mascat" unui intregi populatii? Asa de usor se cumpara o piata de cobai? Cu cateva zeci de milioane de euro?

Cand spun obligatoriu mascat ma refer la faptul ca trebuie sa faci cerere si formulare tocmai pentru a nu face vaccinul respectiv copilului tau, cand normal ar fi ca tu sa faci aceasta cerere si sa mentionezi ca iti asumi responsabilitatea."

In loc de raspuns, citam din Legea 17/2001 Conventie europeana pentru protectia drepturilor omului si a demnitatii fiintei umane fata de aplicatiile biologiei si medicinei, Conventia privind drepturile omului si biomedicina

“O interventie in domeniul sanatatii nu se poate efectua decat dupa ce persoana vizata si-a dat consimtamantul liber si in cunostinta de cauza. Aceasta persoana primeste in prealabil informatii adecvate in privinta scopului si naturii interventiei, precum si in privinta consecintelor si riscurilor. Persoana vizata poate in orice moment sa isi retraga in mod liber consimtamantul.” (art 5)

Atunci cand, conform legii, un minor nu are capacitatea de a consimti la o interventie, aceasta nu se poate efectua fara autorizatia reprezentantului sau, a unei alte autoritati sau a unei alte persoane ori instante desemnate prin lege. (art 6)

Presa americana despre vaccinarea HPV

CNN a relatat despre drama unei tinere dupa vaccin. br/>

Si alte canale de televiziune din America au abordat subiectul, dar cel mai mult acesta a fost comentat pe Internet.

Semnalam in cele de mai jos doua articole interesante: unul despre cum s-a incercat introducerea vaccinului prin program national in mai multe state americane, care au renuntat pe parcurs si celalalt, o interpretare pe cifre.

Donatie pentru campanie

In februarie 2007, in urma presiunii parintilor si a Academiei Americane de Pediatrie, Merck & Co au oprit lobby-ul pentru introducerea obligatorie a vaccinului pentur a fi admis in sistemul public de invatamant. In Februarie, Guvernatorul de Texas, Rick Perry, impusese vaccinul pentru fetele de gimnaziu (cost total de 50.000.0000 dolari). Perry a fost acuzat ca a primit 5.000 dolari donatie de la Merck in aceeasi zi in care personalul sau se intalnea cu reprezentantii companiei pentru a discuta despre vaccin. Fostul sau sef de cabinet e lobbyist la Merck.

In toamna anului 2006, Michigan a fost primul stat care a introdus Gardasil ca pre-conditie pentru admiterea in sistemul public de scoli. Proiectul a fost retras cateva luni mai tarziu. Legiuitorul din Virgina a trecut un poriect care introducea vaccinul, insa Guvernatorul Kaine nu l-a semnat. Proiecte similare au fost introduse in 31 de state, dar in 2007 s-a creat o puternica rezistenta la aceasta obligativitate, iar Merck a anuntat ca renunta la lobby. (articol publicat in revista mothering, vezi link)

-----

O ziarista care s-a ocupat de cazul Gardasil, Cynthia A Janak, face o analiza a cifrelor "Gardasil - a different way of looking at the reactions"

Un alt fapt interesant: Vaccinul este introdus acum obligatoriu pentru imigrantii in America

link (video)

-La noi -

Intrebari ramase inca fara raspuns:

1. Cati copii de 9-10-11 ani au fost vaccinati (in perioada de studii clinice sau dupa punerea vaccinului pe piata) si care au fost cazurile de efecte adverse raportate?

2. De ce nu se respecta Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care vorbeste de “consimtamanul liber si in cunostiinta de cauza”?

3.Daca majoritatea parintilor refuza sa faca vaccinul, ce se intampla cu cele 110.000 doze achizitionate deja? Ce se intampla cu banii platiti deja de Minister?

4. Medicul prof. dr. Adrian-Streinu Cercel, promotor al campaniei, a fost sef de studii clinice la GSK, unul dintre producatorii vaccinului HPV (mai exact al Cervarix), potrivit Declaratiei de interese, completata in 2006 si neactualizata de atunci.

------

Vizitator_Musafir comenteaza pe Forum:Fac apel la ratiune, articolele din presa imi starnesc indignarea

De ce nu s-a asteptat

Exista studii clinice, dovezi stiintifice ale eficacitatii vaccinului pentru o perioada scurta de 6,7 ani, desi Dr. Harold zur Hausen, castigatorul premiului Nobel de anul acesta, spune ca poate preveni infectia cu hpv timp de 10 ani.

Simtul comun si studiile sociologice arata ca societatile traditionale rezistente la schimbare sau profund religioase refuza mereu orice noutate medicala. Nu refuza numai vaccinul anti hpv, ci orice vaccin. Nu vreau sa pun in discutie argumentele lor religioase care nu au legatura cu stiinta. E dreptul lor sa aleaga. Citeste comentariul postat la Forum

-----

Medicul Cristian Sever Oana
Foto: AMF
Care e situatia, comparativ cu Germania

Joi seara, 27 noiembrie 2008, la ora 20.30, se va afla in studioul HotNews.ro-Deutsche Welle, la emisiunea Bucuresti punk Bonn medicul Cristian Sever Oana, membru in Consiliul Director al Asociatiei Medicilor de Familie. Asociatia si-a declarat public sustinerea pentru vaccinarea HPV. Daca aveti intrebari pentru medicul Oana, va rugam sa le postati sub acest articol. Le vom prelua si le vom adresa invitatului.

IModerator: Sorana Mihailescu

In studioul DW, Bonn: Robert Schwartz