Emisiunea Bucuresti punkt Bonn

Vaccinul supra-numit anti-cancer: Un parinte: Dar Dvs., domnule ministru, va asumati consecintele?

de Manuela Preoteasa     HotNews.ro
Joi, 27 noiembrie 2008, 4:23 DoctorH


 documente
(27 Nov 2008) DOC, 72KB
(27 Nov 2008) DOC, 72KB
Articolul "Joi a fost lansat primul vaccin supra-numit anti-cancer: asociat cu 20 de decese in SUA, introdus prin program national de vaccinare la copiii din Romania (100.000 fete, 10 ani)" a starnit foarte multe reactii, comentarii si intrebari. Un cititor atrage atentia ca parintii pot refuza prin declaratie scrisa, “cu asumarea consecintelor ce decurg din aceasta." "Dar Dvs., domnule ministru, daca ceva merge prost, daca, Doamne fereste, se intampla ceva cu un copil vaccinat, Dvs. va asumati consecintele?"

UPDATE 1: Intalnire cu parintii la 13.30, la Ministerul Sanatatii pe tema vaccinarii. Vom reveni.
UPDATE 2: Reprezentantul Ministerului Sanatatii, Adrian Pana: "Parintii au tot dreptul sa refuze vaccinarea propriilor copii si noi nu vom face decat sa respectam acest lucru. Asta nu inseamna ca ulterior fetitele nu vor fi tratate in sistemul de sanatate in caz ca vor fi diagnosticate cu acest virus."
 • La intalnirea cu parintii organizata joi, 27 noiembrie, de Ministerul Sanatatii, dr. Adrian Pana, a raspuns la intrebarea HotNews.ro "ce inseamna ca parintele isi asuma consecintele in momentul in care semneaza declaratie pe propria raspundere ca refuza vaccinarea fetilelor: "Parintii au tot dreptul sa refuze vaccinarea propriilor copii si noi nu vom face decat sa respectam acest lucru. Asta nu inseamna ca ulterior fetitele nu vor fi tratate in sistemul de sanatate in caz ca vor fi diagnosticate cu acest virus", a spus Pana.
 • Secretarul de stat, Raed Arafat, a admis la plangerile parintilor problemele de comunicare ale acestei campanii de vaccinare. "Campania de informare initiata de minister, a fost deficitara si urmeaza ca ministerul sa ia masurile necesare pentru ca de acum inainte sa se desfasoare normal" a spus Arafat.
 • Dr.Adrian Pana a specificat ca in ordinul ministerului de incepere a campaniei de vaccinare nu este mentionata varsta fetelor ce urmeaza a fi vaccinate, se specifica doar clasa a IV-a. Fapt ce lasa loc de confuzii, deoarece o eleva in clasa a IV-a poate sa aiba 9 ani jumatate, 10 ani sau 11.
 • Profesorul dr.Bogdan Marinescu de la spitalul Panait Sarbu, si medicul Adrian Streinu-Cercel au afirmat ca fetele de 11 ani vor fi vaccinate.
 • "A fost ales acest segment de varsta deoarece tipul cel mai mare de anticorpi este la varsta de 10-11 ani si ramane stabil." Initial ne-am gandit la segmentul de 12 ani pentru ca majoritatea tarilor europene au efectuat vaccinul acestui grup de populatie, dar la final s-a decis 11 ani", a spus dr. Marinescu.
 • Parintii prezenti la intalnirea cu reprezentatii ministerului Sanatatii si cu medicii care promoveaza aceasta campanie, s-au plans de faptul ca au putine informatii legate de virusul HPV si de aceasta campanie de vaccinare. Parintii au spus ca asista la o proasta campanie de informare si sunt victimele a tot felul de speculatii.
 • Dr Streinu-Cercel a explicat ca au fost consultate studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si studiile EMEA - Agentia Europeana a Medicamentului - facute pe diferite segmenete de populatie incepand cu varsta de 9 ani, studii care au demonstrat ca vaccinul nu da reactii adverse la nivelul persoanelor vaccinate.
 • Doina Mihaila, presedintele medicilor de familie, a afirmat ca recomanda parintilor sa-si vaccineze fetele impotriva cancerului de col uterin, intrucat au fost deja imunizate peste 15 milioane de femei din Europa şi SUA si nu au fost semnalate incidente majore, cele cateva decese neavand legatura cu respectivele produse.

 

Cele doua vaccinuri HPV existente sunt: fie Silgard (denumit si GArdasil - de la Merck), fie Cervarix (de la GlaxoSmithKilne)
----
Silgard este un vaccin indicat pentru prevenirea displaziei cervicale de grad înalt (CIN 2/3), carcinomului cervical, leziunilor displazice vulvare de grad înalt (VIN 2/3) şi a verucilor genitale externe (condyloma acuminata) determinate de Papilomavirusurile umane (HPV), tipurile 6, 11, 16 şi Indicaţia se bazează pe demonstrarea eficacităţii administrării Silgard la femeile adulte cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 ani şi pe demonstrarea imunogenicităţii Silgard la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 9 şi 15 ani. Nu s-a evaluat eficacitatea protecţiei vaccinului la bărbaţi . Silgard trebuie utilizat în conformitate cu recomandările oficiale. Sursa: mediapedia.ro
Vezi detalii prospect la mediapedia.ro
 
 
Prospect Silgard
Pornind de la multele semnale cu privire la varsta frageda - vaccinul se face pe o plaja de la 9 la 25 de ani, dar nu mai mult de 25, am cautat sa aflam cate cazuri de fetite de 9-10-11 ani sunt vaccinate, in lume si care au fost reactiile.

In sistemul VAERS se raporteaza in mod voluntar cazurile de efecte adverse ale vaccinurilor, in SUA. Am cautat cu ‘Find’ in cele 8864 de pagini ale raportului VAERS varstele 9 ani, 10 ani, respectiv 11 ani. La 9 ani, cazurile sunt 11 la numar, din care doua cu reactii grave - unul cu efect pe viata, altul cu spitalizare.

Dintr-un copil atletic - unul care abia respira

O fetita de 9 ani fara antecedente medicale sau alergie la medicamente a fost vaccinata intramuscular pe 23 octombrie 2007 in bratul stang cu o doza de Gardasil (Lot 654539/0742U). Nu au fost administrate alte medicamente. Nu suferea de nimic altceva la momentul vaccinarii. Pe 6 decembrie 2007 pacienta a fost diagnosticata cu bronhospasm.

Pe 26 decembrie 2007 pacienta a fost readusa in spital pentru bronhospasm sever. Pacienta nu avea antecedente medicale pe aceasta linie, nici boli alergice, nici astm, ea sau membrii ai familiei. Simptomele au aparut dupa 6 saptamani de cand a primit prima doza de vaccin. Pacienta a inceput terapie empirica (terapia care tine cont de tratamentul bolilor numai pe baza experientei si cazurilor medicale antecedente), greutatea in respiratie a fost atenuata cu exercitii fizice, insa semnele bolii au ramas: paloare, dispnea severa, suflu greoi la efort minim.

Aceasta in conditiile in care, inainte de vaccin, erau un copil atletic, sanatos. Pacienta a fost vaccinata cu a doua doza de Gardasil; dupa acest moment, medicul a considerat ca bronhospasmul ii pune in pericol viata. A fost efectuata o verificare standard a lotului de vaccin. Nu s-a gasit nimic neconform in aceasta verificare, specificatiile erau indeplinite. 

------

 
Cervarix este un vaccin destinat protecţiei femeilor împotriva bolilor cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (papilomavirus, HPV), tipurile 16 şi 18. Nu trebuie administrat daca: - eşti alergică (hipersensibilă) la oricare dintre substanţele active sau la oricare din celelalte ingrediente ale vaccinului HPV Cervarix ( vezi 6. ALTE INFORMAŢII PRIVIND VACCINUL HPV CERVARIX); semnele unei reacţii alergice constau în: prurit (mâncărime pe piele), iritaţie pe piele, senzaţie de sufocare, umflarea feţei sau limbii. - prezinţi o infecţie acută cu febră; în aceste condiţii vaccinarea cu Cervarix trebuie amânată până la vindecarea infecţiei; o infecţie minoră însă, cum ar fi o răceală, nu ar trebui să constituie un obstacol în calea vaccinării, dar e mai bine să discuţi cu medicul întâi situaţia ta. Sursa: Ginecologie.ro Detalii prospect Cervarix pe Ginecologie.ro
 
 
Prospect Cervarix (Producator: GlaxoSmithKline- GSK)
Pentru varsta de 10 ani, in VAERS apar 29 de cazuri, de obicei cu pete pe piele, dar si cu pierdere de cunostinta, un caz de spitalizare (19 noiembrie 2007), la o pacienta care fusese vaccinata si cu Pneumovax, Varivax etc. La 11 ani apar 111 cazuri inregistrate in VAERS, unele cu efecte non-grave, cateva spitalizari, lesinuri, efecte pe viata.


Nu insinuam nimic cu acest cazuri, nu tragem concluzii. Vrem doar sa intrebam: cate vaccinari la varste asa de fragede s-au facut, pe tot Globul? Cati copii de 9-10-11 ani au fost cuprinsi in faza de cercetare, in studiile clinice? Au fost copii? Sau poate testele s-au facut pe varste ceva mai mari (plaja fiind pana in 25 de ani)?

Daca exista aceste date, de ce ministerul nu le face cunoscute? Suntem doar in plina campanie de informare.

In tarile europene, varsta despre care se vorbeste pentru un asemenea vaccin (recomandat, nu impus) este de 12-13 ani. Si atunci, de ce atata graba? De ce Ministerul Sanatatii nu le lasa pe aceste fetie (acum in clasa a IV-a) sa mai creasca, sa mai treaca doi-trei ani, poate ca atunci lucrurile despre vaccin se vor mai lamuri, suspiciunile vor disparea.

Atasam documentul cu intrebarile pentru Ministerul Sanatatii si producatorii de medicamente Merck si GSK, la care asteptam raspuns de luni, 24 noiembrie.
Pe scurt, am intrebat:
- ce inseamna ca parintii isi asuma consecintele? Copiii lor nu vor mai fi tratati in sistemul public (gratuit), in cazul nefericit in care isi vor descoperi HPV?
- de ce graba de a vaccina 100.000 de copile de 10 ani? Nu s-ar fi putut expica vaccinul si fiecare sa fi ales sa-l faca, asa cum sunt atatea alte vaccinuri facultative? In plus, de ce la 10 ani si nu la 12? Poate peste 2 ani se vor sti mai multe despre efectele vaccinului (de la carui aparitie au trecut, in total, 6.7 ani, inclusiv perioada de studii).

Documente:
Intrebari pentru MS, Merck, GSK (Hotnews, 27 Nov 2008) DOC, 28160K
Reamintim ca luni, 24 noiembrie, Ministerul Sanatatii a lansat campania de vaccinare in scoli si ca in aceste zile au loc sedinte cu parintii, pentru informarea/convingerea acestora cu privire la vaccin. Pe propria raspundere, parintii pot refuza vaccinul. Art. 4 Ordinul 1612/2008 NOTA: Refuzul de a efectua vaccinarea se face prin declaratie scrisa a parintilor copilului, cu asumarea consecintelor ce decurg din acesta."


Documente:
Ordin 1612/2008 (vaccinare HPV) (dreptonline.ro, 20 Nov 2008) DOC, 57344K

Un cititor remarca absurdul acordului implicit [in lipsa refuzului ]

[Mihai] posteaza urmatorul comentariu: Drepturile omului (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 15:44)
Mihai [anonim]
"Nu cumva sunt incalcate drepturile omului in acest caz? Cum de in Europa vaccinul este gratuit, dar la dispozitia cui il cere, iar la noi a intrat obligativitatea de a-l face? Cum e posibil la nivel inalt - decizional, ca un medicament care nu este suficient testat pentru efecte in timp sa fie distribuit ca si "obligatoriu - mascat" unui intregi populatii? Asa de usor se cumpara o piata de cobai? Cu cateva zeci de milioane de euro?

Cand spun obligatoriu mascat ma refer la faptul ca trebuie sa faci cerere si formulare tocmai pentru a nu face vaccinul respectiv copilului tau, cand normal ar fi ca tu sa faci aceasta cerere si sa mentionezi ca iti asumi responsabilitatea."

In loc de raspuns, citam din Legea 17/2001 Conventie europeana pentru protectia drepturilor omului si a demnitatii fiintei umane fata de aplicatiile biologiei si medicinei, Conventia privind drepturile omului si biomedicina

“O interventie in domeniul sanatatii nu se poate efectua decat dupa ce persoana vizata si-a dat consimtamantul liber si in cunostinta de cauza. Aceasta persoana primeste in prealabil informatii adecvate in privinta scopului si naturii interventiei, precum si in privinta consecintelor si riscurilor. Persoana vizata poate in orice moment sa isi retraga in mod liber consimtamantul.” (art 5)
Atunci cand, conform legii, un minor nu are capacitatea de a consimti la o interventie, aceasta nu se poate efectua fara autorizatia reprezentantului sau, a unei alte autoritati sau a unei alte persoane ori instante desemnate prin lege. (art 6)


Presa americana despre vaccinarea HPV
CNN a relatat despre drama unei tinere dupa vaccin. br/>
Si alte canale de televiziune din America au abordat subiectul, dar cel mai mult acesta a fost comentat pe Internet.


Semnalam in cele de mai jos doua articole interesante: unul despre cum s-a incercat introducerea vaccinului prin program national in mai multe state americane, care au renuntat pe parcurs si celalalt, o interpretare pe cifre.

Donatie pentru campanie
In februarie 2007, in urma presiunii parintilor si a Academiei Americane de Pediatrie, Merck & Co au oprit lobby-ul pentru introducerea obligatorie a vaccinului pentur a fi admis in sistemul public de invatamant. In Februarie, Guvernatorul de Texas, Rick Perry, impusese vaccinul pentru fetele de gimnaziu (cost total de 50.000.0000 dolari). Perry a fost acuzat ca a primit 5.000 dolari donatie de la Merck in aceeasi zi in care personalul sau se intalnea cu reprezentantii companiei pentru a discuta despre vaccin. Fostul sau sef de cabinet e lobbyist la Merck.

In toamna anului 2006, Michigan a fost primul stat care a introdus Gardasil ca pre-conditie pentru admiterea in sistemul public de scoli. Proiectul a fost retras cateva luni mai tarziu. Legiuitorul din Virgina a trecut un poriect care introducea vaccinul, insa Guvernatorul Kaine nu l-a semnat. Proiecte similare au fost introduse in 31 de state, dar in 2007 s-a creat o puternica rezistenta la aceasta obligativitate, iar Merck a anuntat ca renunta la lobby. (articol publicat in revista mothering, vezi link)

-----
O ziarista care s-a ocupat de cazul Gardasil, Cynthia A Janak, face o analiza a cifrelor "Gardasil - a different way of looking at the reactions"

Un alt fapt interesant: Vaccinul este introdus acum obligatoriu pentru imigrantii in America
link (video)

-La noi -

Intrebari ramase inca fara raspuns:
1. Cati copii de 9-10-11 ani au fost vaccinati (in perioada de studii clinice sau dupa punerea vaccinului pe piata) si care au fost cazurile de efecte adverse raportate?

2. De ce nu se respecta Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care vorbeste de “consimtamanul liber si in cunostiinta de cauza”?

3.Daca majoritatea parintilor refuza sa faca vaccinul, ce se intampla cu cele 110.000 doze achizitionate deja? Ce se intampla cu banii platiti deja de Minister?

4. Medicul prof. dr. Adrian-Streinu Cercel, promotor al campaniei, a fost sef de studii clinice la GSK, unul dintre producatorii vaccinului HPV (mai exact al Cervarix), potrivit Declaratiei de interese, completata in 2006 si neactualizata de atunci.

------

Vizitator_Musafir comenteaza pe
Forum: Fac apel la ratiune, articolele din presa imi starnesc indignarea

De ce nu s-a asteptat
Exista studii clinice, dovezi stiintifice ale eficacitatii vaccinului pentru o perioada scurta de 6,7 ani, desi Dr. Harold zur Hausen, castigatorul premiului Nobel de anul acesta, spune ca poate preveni infectia cu hpv timp de 10 ani.

Simtul comun si studiile sociologice arata ca societatile traditionale rezistente la schimbare sau profund religioase refuza mereu orice noutate medicala. Nu refuza numai vaccinul anti hpv, ci orice vaccin. Nu vreau sa pun in discutie argumentele lor religioase care nu au legatura cu stiinta. E dreptul lor sa aleaga. Citeste comentariul postat la Forum
-----

Medicul Cristian Sever Oana
Foto: AMF
Care e situatia, comparativ cu Germania

Joi seara,  27 noiembrie 2008, la ora 20.30, se va afla in studioul HotNews.ro-Deutsche Welle, la emisiunea Bucuresti punk Bonn medicul Cristian Sever Oana, membru in Consiliul Director al Asociatiei Medicilor de Familie. Asociatia si-a declarat public sustinerea pentru vaccinarea HPV. Daca aveti intrebari pentru medicul Oana, va rugam sa le postati sub acest articol. Le vom prelua si le vom adresa invitatului.
IModerator: Sorana Mihailescu
 In studioul DW, Bonn: Robert Schwartz

7752 vizualizari

 • -2 (12 voturi)    
  Ineficienta vaccinului HPV (Joi, 27 noiembrie 2008, 6:47)

  Marele Maestru John Dee [anonim]

  1. Din 18 tulpini care cica pot provoca cancer de col uterin acest vaccin imunizeaza numai pentru 2. Deci este eficient doar pentru 11%... foarte slab.

  2. Cancerul de col uterin este foarte redus comparat cu alte tipuri de cancer.

  3. Dupa varsta de 21~26 de ani vaccinul devine ineficient. Ce facem cu putinele femei care sunt deja infectate ?

  4. Vaccinul nu este eficient pentru barbati de si si ei sunt purtatori.

  5. Inca nu se cunosc factorii care generaza si atrag cancerul...
  • +4 (16 voturi)    
   what i think (Joi, 27 noiembrie 2008, 7:45)

   Semaca [anonim] i-a raspuns lui Marele Maestru John Dee

   Din cate am citit, in Romania, potrivit ministerului sanatatii, cancerul de col uterin se situeaza pe locul doi ca si cauza a mortalitatii dupa cancerul genito-mamar. Si tot din ce am citit, vaccinul ofera protectie 50 la suta impotriva acelui tip de cancer de col uterin. Pe de alta parte, presupunand ca din 18 tulpini el este eficient doar impotriva a doua din cele 4 care sunt predominante la noi in tzara, ar fi destul ca sa te faca sa-ti schimbi parerea in ce priveste eficienta lui ?
   Sincer, treaba cu trasul la raspundere a ministrului mi se pare o brambureala nascuta din mintea unor ziaristi (nu ma refer la hotnews ci la headline-urile panicarde ale televiziunilor) care tare ma indoiesc ca au absolvit mai mult decat liceul, in cel mai bun caz.
   Este absolut ilogic sa refuzi copilului tau o sansa in plus la viata iar raspunderea asta va reveni in mare masura parintilor si nu unui ministru asa cum incearca o parte a "analistilor" sa o dea in derizoriu. Chestiile alea cu "sa mai asteptam , sa mai vedem, sa se faca studii, comisii..." sunt sinonime cu ignoranta . Eventual sa asteptam pana expira termenul de garantie al vaccinului ca sa putem afirma cu satisfactie ca a fost un fiasco si suntem o tara de tampiti. Nu-i asa ?

   Probabil ca pe domnul Mihai din articol l-a enervat rau de tot faptul ca trebe sa-si miste fundul din fata televizorului si sa se duca la scoala sa semneze formularul ala din moment ce el nu avea nici cea mai mica intentie sa-i faca un bine copilului sau. Sau sa-i lase pe altii sa o faca, pentru ca pe el nu-l duce capul si in general i se cam rupe, doar a vazut el la televizor ca nu e democratic vaccinul "obligatoriu".
   Chiar este genul de caz in care prostia si ignoranta pot fi bombe cu efect intarziat.
  • +2 (12 voturi)    
   eh (Joi, 27 noiembrie 2008, 8:14)

   Cosmin1970 [utilizator] i-a raspuns lui Marele Maestru John Dee

   Din 18 tulpini diferite ale virusului, doar 2 sunt generatoare de cancer de col, iar vaccinurile respective imunizeaza impotriva acestor 2, celelalte 16 tulpini nu genereaza cancer. Nu ai citit bine.
   Eu personal, sunt total impotriva acestor vaccinari obligatorii. La ora actuala, multe dintre vaccinurile obligatorii, sunt fie inutile, fie chiar daunatoare organismului uman. Multe dintre bolile pentru care se fac aceste vaccinari au disparut de pe fata pamantului. La unele boli nu mai exista forma naturala , singurele cazuri care mai apar sunt din cauza acestor vaccinuri (tulpini vii inactivate insuficient).
   Ca si parinte, sunt total impotriva injectarii copiilor cu tot felul de chestii nenaturale, daunatoare, doar pentru castig material al catorva idioti din MS sau Guvern.
   Sunt interese mari in joc iar noi suntem cobaii lor. De fapt nici macar cobai, deturneaza fondurile platite de noi pentru sanatate pentru a-si umple buzunarele....
   • +3 (3 voturi)    
    eronat (Joi, 27 noiembrie 2008, 15:29)

    deceneu88 [anonim] i-a raspuns lui Cosmin1970

    Faptul ca dvs. ati fost vaccinat si protejat (si nu am inteles ca ati fi patit ceva de la vaccinuri) nu inseamna ca alti copii nu trebuie sa fie si ei protejati. In alte tari (japonia, tari nordice) s-a renuntat la unele vaccinuri (pentru o perioada ) si au aparut epidemii (tuse convulsiva, rujeola, etc), dealtfel si la noi existand epidemie de rujeola in 2004-2006 iar daca dvs. nu stiti poliomielita inca exista in Africa si nu cred ca exista parinte care sa aiba copilul bolnav de poliomielita.
    In final nu sunt pentru ideea de a vaccina copilul si pentru bataturi dar exista totusi niste boli care nu sunt inca eradicate (doar cu variola s-a reusit pana acum) si care nu pot fi tinute in frau decat prin vaccinare.
   • +1 (1 vot)    
    parerea unui medic (Vineri, 28 noiembrie 2008, 10:02)

    fara vaccin [anonim] i-a raspuns lui Cosmin1970

    Actualmente Romania are cea mai mare rata a mortalitatii prin cancer de col uterin din Europa. Din pacate boala se diagnosticheaza tardiv (in stadiul greu curabil sau incurabil), pentru ca populatia nu este educata in spiritul prevenirii ci doar al tratamentului ("merg la doctor sa-mi dea pastile, nu sa vada daca sunt sau nu sanatoasa"). La ginecolog multe femei nu ajung decat in momentul travaliului, si-atunci cu salvarea, ce sa mai discutam despre efectuarea unui test Papanicolau in ficare an pentru depistarea cancerului de col uterin. Parintii care refuza acest vaccin nu-si dau seama ce inseamna HPV, sau cancer de col . Societatea noastra priveste ca pe un tabu medicina sexualitatii, deci cum sa inteleaga parintii ca fetitele, chiar de la 10 ani trebuiesc protejate impotriva unor boli cu transmitere sexuala ? (HPV se transmite pe cale sexuala, nu are vindecare decat simptomatica) E mult mai simplu sa ingurgiteze niste informatii de genul " ne transforma copilele in niste cobai" decat sa se gandeasca ca maine vaccinul le va proteja impotriva unei boli actualmente fara tratament 100% eficient. Intotdeauna cancerul este ceva " ce nu ti se intampla tie", pacat doar ca realitatea este mult mai dura. Auzi de cancer, spui "Doamne fereste ! " si mergi mai departe...
    Cat despre cei care nu accepta vaccinurile in general, nu pot sa spun decat ca dau dovada de o mare ignoranta. Un vaccin care se face la o generatie de copii, la urmatoarea nu, si la urmatoarea iarasi da, nu va avea efectele dorite. Vaccinarea "cu intermitentze" este cauza epidemiilor de rujeola sau altele, pe care le vedem periodic anuntzate la tv. Pacat doar ca in mass-media nu se regaseste decat o circoteca pe teme medicale si nu se incearca informarea reala, responsabila a oamenilor. Dar asta deja e alta discutie...
  • +4 (8 voturi)    
   Chiar asa (Joi, 27 noiembrie 2008, 8:57)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui Marele Maestru John Dee

   1. N-are nici un rost sa scazi cu 11% riscul de imbolnaviri de cancer de col uterin... slaba logica mai ai!

   2. O fi cum spui tu, dar tot mor o gramada de femei din cauza asta, tare mi-e ca nu prea te intereseaza pe tine asta ci mai degraba esti interesat de partea politica a problemei.

   3. Femeile deja infectate vor trebui tratate de cancer in cazurile in care acesta se va manifesta. dar daca se utilizeaza acum vaccinul atunci peste cativa ani nr de cazuri de cancer se va injumatati.

   4. Nici virusul nu provoaca cancer de col uterin la barbati, nu de alta dar nu au asa ceva. Deci ce rost are sa vaccinezi barbatii, care oricum nu pot avea aceasta boala, daca deja vaccinezi femeile? Poate imi explici si mie logica gandirii tale.

   5. Factorul cel mai important in acest caz, fara care nu se declanseaza cancerul de col uterin, este virusul HPV, deci este cunoscut factorul.
   Si se cunosc factori in mai toate tipurile de cancer, poate nu toti dar o buna parte din ei.

   Alte intrebari?
   • +2 (4 voturi)    
    asa-i, dar.... (Joi, 27 noiembrie 2008, 9:31)

    Cosmin1970 [utilizator] i-a raspuns lui un roman

    Cancerul de col uterin se manifesta clinic foarte tarziu, chiar in faza finala. Cand apar semnele clinice (sangerari, etc) nu prea mai ai ce trata din pacate.
    Barbatii nu au uter-col uterin ca sa degenereze infectia cu HPV in cancer de col, dar bineinteles ca trebuiesc tratati pentru HPV pentru a nu infecta femeile cu care au contacte. Chestia e ca nu functioneaza acest vaccin la barbati...
    Totusi, un pic de educatie sexuala si folosirea prezervativului inaintea casatoriei ar ajuta mai mult decat aceasta campanie cu japca.. nici nu stiu cum s-o numesc
   • +2 (4 voturi)    
    Da, chiar asa! (Joi, 27 noiembrie 2008, 9:49)

    o romanca [anonim] i-a raspuns lui un roman

    3. Femeile care sunt deja infectate nu pot si nu trebuie sa primeasac vaccinul pt ca le pune viat ain pericol.
    4. Barbatii sunt purtatori de HPV care se transmite in primul rand sexual, deci ori le invatam sa foloseasca prezervativul, sa nu fac asex oral si sa se spele pe manute daca e cazul, ori vaccinam si barbatii.
    5. Cancer de col uterin faci si fara HPV.
   • 0 (0 voturi)    
    e bun si pentru barbati (Joi, 27 noiembrie 2008, 13:06)

    tert [anonim] i-a raspuns lui un roman

    vaccinul Gardasil este eficient si pentru barbati in prevenirea lexiunilor si cancerelor genitale:
    http://www.medicalnewstoday.com/articles/129676.php
  • 0 (4 voturi)    
   serios (Joi, 27 noiembrie 2008, 9:54)

   al [anonim] i-a raspuns lui Marele Maestru John Dee

   "2. Cancerul de col uterin este foarte redus comparat cu alte tipuri de cancer.
   "

   Mai putin cand ai cazuri din generatie in generatie in familie. Ce faci cand bunica si mama au avut asa ceva?
   • -2 (2 voturi)    
    Cu atit mai mult.... (Joi, 27 noiembrie 2008, 10:28)

    Weather [anonim] i-a raspuns lui al

    Aici te gindesti mai degraba la o transmitere genetica decit la una prin contact...In acest caz eficienta vaccinului e nula
    • +1 (1 vot)    
     nu chiar (Joi, 27 noiembrie 2008, 11:57)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Weather

     Poti presupune ca virusul a fost transmis pe diverse cai, din cauza ca parintii si copiii au locuit atata vreme impreuna folosindu-se de aceleasi obiecte, asta nu e "genetic" e doar un "factor care favorizeaza"...
     Deci eficienta vaccinului s-ar putea presupune ca ar fi mai mare in cazul in care in familie exista antecedente.
   • 0 (0 voturi)    
    genetic? (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:00)

    lulu [anonim] i-a raspuns lui al

    Pai nu faci nimic ca nu are legatura - nu se transmite genetic ;))
    • 0 (0 voturi)    
     predispozitii (Joi, 27 noiembrie 2008, 15:52)

     ea [anonim] i-a raspuns lui lulu

     Nu, nu se transmite genetic dar posibilitatea de a fi o predispozitie genetica este destul de mare.
  • +3 (5 voturi)    
   2500-3000 (Joi, 27 noiembrie 2008, 9:56)

   lemetru [anonim] i-a raspuns lui Marele Maestru John Dee

   Probabil ca, daca ar fi fost vorba de lei, era o suma mica. Dar e vorba de numarul femeilor care mor anual in Romania de cancer de col!
   Ce usor iti e sa vorbesti. Stiu ca e o alegere grea, ca, daca nu esti medic si daca nu ai cunostinte exacte (lucru aproape imposibil intr-o lume de lobbysti), te apuca durerea de cap. Dar ce nu se spune e ca, deja, Europa a trecut la vaccinare!
   Dar, ca sa dau un exemplu absolut de timpenie, am auzit ca vaccinul asta e preparat de "jidanii care vor sa sterilizeze fetitele romance, pentru ca Basescu a incurajat Siria!" Pai, sa nu-i bagi undeva?
   • 0 (2 voturi)    
    Argumentul ca in Europa deja se face este prostesc (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:34)

    Dan Daec [anonim] i-a raspuns lui lemetru

    Europa nu este un stat, fiecare stat din cadrul Comunitatii Europene isi aplica propriile legi si hotarari, Acest argument ca in Europa deja se face nu este corect
   • +1 (1 vot)    
    conspiratiile si campania electorala (Joi, 27 noiembrie 2008, 14:00)

    MB [anonim] i-a raspuns lui lemetru

    Conspiratiile , ca conspiratiile...

    dar sa lansezi aceasta... mini-campanie pt promovarea "obligativitatii" unui vaccin, care NU se adreseaza unei probleme de sanatate urgenta, dar care priveste copii (ce categorie fragila, si cu un mare impact psihologic) intr-un moment in care se presupune ca atentia ar fi indreptata spre probleme de natura civica... NU E ETIC, cel putin din punct de vedere medical.

    Singurele rezultate - o stare de isterie si lehamite (daca mai era nevoie), cu efecte sigure si pe prezenta la vot, dar si compromiterea pe termen indelungat a unui medicament
  • +2 (2 voturi)    
   Efecte (Joi, 27 noiembrie 2008, 11:12)

   un alt roman [anonim] i-a raspuns lui Marele Maestru John Dee

   Citeste aici...
   Toate au efecte adverse.... unele mai mari altele mai mici ca importanta, depinde de organismul fiecaruia... Avem posibilitatea sa optam. Nu este obligatoriu.

   http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/side-effects.htm
   • -2 (6 voturi)    
    specialistii google search (Joi, 27 noiembrie 2008, 11:22)

    FFF T [utilizator] i-a raspuns lui un alt roman

    Bine ca suntem specialisti in google search. Eu zic sa se desfiinteze facultatile de medicina, ca nu mai e nevoie de ele in Romania,
    • 0 (2 voturi)    
     pai bravo lor (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:08)

     lulu [anonim] i-a raspuns lui FFF T

     mi se pare normal ca oamenii sa se informeze si nu sa faca vaccinul (lor sau copiilor) doar la recomandarea doctorului ... eu cel putin vreau sa stiu ce risc imi asum la efectuarea unui astfel de vaccin (doctorul probabil iti va spune - "eh, efecte secundare ... stai linistita, n-o sa ti se intample nimic!")
 • -1 (5 voturi)    
  Cine este Madeline Albright (Joi, 27 noiembrie 2008, 6:51)

  Marele Maestru John Dee [anonim]

  Pentru cei care nu stiu deja Madeline Albright este cea care a facut lobby pentru acest vaccin catre Tariceanu.

  Intr-o declaratie de-a ei acestea spunea cu privire la numarul de 500.000 de copiii morit in Irak datorita embargoului : ""I think this is a very hard choice, but the price -- we think the price is worth it"

  in traducere " cred ca este un pret mare dar noi credem ca merita"

  dargilor, VIRTUS JUNXIT MORS NON SEPARABIT
 • +1 (3 voturi)    
  Minte doctorul Cercel? (Joi, 27 noiembrie 2008, 7:39)

  mihai [anonim]

  "dr.Adrian Streinu-Cercel: Suntem o generatie care are tendinta sa dea cu piciorul la borcanul cu miere. Eu am inteles ce e cu vaccinul asta. Mi-am vaccinat si fetele, si sotia. Faptul ca exista accesul gratuit pentru fetite este un lucru nemaipomenit. Lumea ar trebui sa marseze la specialisti, si mai putin sa plece urechea la zvonuri." http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5158789-video-trebui-stie-mama-unei-fetite-10-ani-despre-vaccin.htm Domnule doctor, sotia dvs. are sub 25 de ani - parca nu-mi vine a crede. Daca are peste 25 de ani, cum de ia-ti facut vaccinul cand acest vaccin se face pana la 25 de ani?
  • -1 (3 voturi)    
   exact (Joi, 27 noiembrie 2008, 9:32)

   Cosmin1970 [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   aceasta intrebare mi-am pus-o si eu.....
  • +1 (3 voturi)    
   excelenta observatie (Joi, 27 noiembrie 2008, 11:17)

   sempere [anonim] i-a raspuns lui mihai

   Mi-ar placea sa-si mai dea cu parerea doar specialistii.
   Cei care au creat aceasta isterie si aceasta panica impotriva vaccinului, nu sunt specialisti,. Sunt unii care au cautat informatii alarmiste de pe unde au putut ca sa produca panica si acum parintii sunt confuzi si e normal sa respinga vaccinul cand aud despre el tot felul de orori.

   Pacat ca nu s-a vorbit la fel de mult si despre beneficiile vaccinului.
  • 0 (2 voturi)    
   ca tot romanu.. vorbesti in necunostinta de cauza (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:36)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui mihai

   Inainte sa te dai interesant si destept la o problema asa delicata... informeazate!
   Este indicat sa-l faci pana in 25 de ani... Dupa aceea rata de succes scate.. cu cat il faci mai tarziu cu atat sansele sunt mai slabe.. dar nu sunt nule. Mai bine decat nimic.

   Eu am 27 de ani si sunt Barbat. Si... am facut si eu vaccinul!
   Da, chiar daca sunt barbat si chiar daca am peste 25 de ani! Pentru ca si barbatii sunt purtatori chiar daca la noi nu sunt asa severe urmarile. Dar.. noi suntem purtatori, noi il transmitem...
  • -1 (1 vot)    
   3 cazuri de ce si-a vaccinat familia Dr. Cercel (Vineri, 28 noiembrie 2008, 19:21)

   si Eu, si eu si eu... am scris asta pe alte forumu [anonim] i-a raspuns lui mihai

   1. Nevasta-sa nu are sub 25 de ani , dar poate are mai multi parteneri!!!! Ei Cercelule Strein nu esti tu Strein de ce face nevasta-ta de aceea i-ai facut vaccinul!
   2. Sau poate o fi imputita nevasta-sa, de pune mainile murdare prin locuri bazale.
   3. Sau poate el (Cercel Streinul) este de vina si nu este Strein de virusul HPV tulpinile 5, 11, 16, 18 de aceea si-a vaccinat-o pe nevasa-sa si pe fete.
   Alegeti raspunul corect (pot fi unul sau toate trei corecte)!
 • +2 (4 voturi)    
  Multi...da prosti (Joi, 27 noiembrie 2008, 8:03)

  Piciu' [anonim]

  Bei Jon Dee, banuiesc ca esti om de stiintza si stii de spui. Ce isterie de 2 lei, mari prosti astia de la minister ca s-au bagat in asa ceva. Trebuia sa-i lase pe cei ce vor sa-si vaccineze copiii sa dea- 'jde milioane pe vaccin.

  De fapt care e nivelul de intelegere al problemei se reflecta clar in titlul acestui articol, titlu ce preia intrebarea unui parinte: "Dar Dvs., domnule ministru, va asumati consecintele?". Nicolaescu nu numai ca trebuie sa-si asume consecintele, cred ca trebuie chiar ars pe rug! Fireste, Tariceanu si agenturili sunt de vina. E de notorietate ca in beciurile guvernului clocotesc cazanele cu vax-cine.
  • -3 (3 voturi)    
   I-auzi (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:37)

   Dan Deac [anonim] i-a raspuns lui Piciu'

   Titlul nu e deloc prostesc dimpotriva chiar si un copil daca va fi afectat Ministrul trebuie sa raspunda penal Asa este normal
  • 0 (2 voturi)    
   adevar graiesti (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:39)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui Piciu'

   Da! de acord! Asta e de fapt problema noastra! Suntem prea mandrii (ca sa nu zic prosti) sa intelegem ca este un lucru bun ce se intampla aici. Dar romanu asa e.. tre sa se dea important, sa fie contra! ca nu suntem noi groapa de gunoi a americanilor si europenilor!!! Noi suntem chiar mai buni ca ei.. daca acest vaccin a fost suficient de bun pentru juma de planeta.. nu e bu npentru noi.
 • -3 (3 voturi)    
  care sunt comisioanele? (Joi, 27 noiembrie 2008, 8:10)

  florin [anonim]

  va mai amintiti ca tot acest contabil de la MS vroia sa ne bage obligatoriu pe gat faina cu fier ca sa vanda dozatoare
  • -2 (2 voturi)    
   fluor in apa (Joi, 27 noiembrie 2008, 11:17)

   dodo [anonim] i-a raspuns lui florin

   E strigator la cer ce fac acesti doctori!! Isi pun in pericol proprii copii, vaccinand-ui, doar doar de-or mai convinge si pe altii si or mai face niste bani. DUMNEZEU n-o sa aibe mila de ei!!!!

   Parca nu se stie cate personalitati au dat si luat spaga ca Romania sa fie folosita pe post de cobai.
 • +5 (5 voturi)    
  despre eficienta vaccinului (Joi, 27 noiembrie 2008, 8:21)

  gaspy [utilizator]

  Pentru Marele Maestru John Dee:

  Desi sunt 18 tulpini de HPV, cele 2 pentru care functioneaza Gardasil (16 si 18) reprezinta 70% din cazurile de HPV. Deci discutam de o eficienta de 70%, nu de 11%.

  2. incidenta de de undeva la 7-9 la 100.000 pe an. De acord ca nu e mult.

  3. Gardasilul e eficient inainte de a deveni activ sexual, de asta se da la copii.

  4. Barbatii nu au col uterin, din cate se stie HPV-ul nu provoaca probleme la ei.

  5. Factorii care provoaca un tip sau altul de cancer sunt multipli si difera in functie de organul afectat. In cazul asta, exista o corelatie foarte puternica intre HPV si cancerul de col uterin.
  • -3 (3 voturi)    
   stiu ca barbatii nu au col uterin (Joi, 27 noiembrie 2008, 10:39)

   John Dee [anonim] i-a raspuns lui gaspy

   Stiu ca barbatii nu au col uterin (te rog nu divaga in directii gresite), dar fiind purtatori eu punctam ca doar 50% bolnavi/pacienti vor fi hai sa zicem "imunizati" chipurile....
   • +2 (2 voturi)    
    Nu chiar (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:17)

    un roman [utilizator] i-a raspuns lui John Dee

    Barbatii nu sunt nici pacienti nici bolnavi, doar purtatori si nu exista nevoia imunizarii lor, doar daca nu cumva vrei sa plateasca statul 2x mai mult decat este necesar pentru combaterea acestui cancer.
  • +2 (2 voturi)    
   HPV - nu este singura cauza de cancer de col (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:41)

   Dan Deac [anonim] i-a raspuns lui gaspy

   Astazi se stie ca acest virus este eliminat de corpul uman daca sistemul imunitar este suficient de puternic. Caz personal.
   Prin urmare ma intreb de ce nu exista o campanie similara pentru prevenirea infectiei cu HPV (nu prin acest vaccin insuficient testat) prin promovarea testelor clinice , printr-o educatie sexuala adecvata (prezentarea acestui pericol, etc). Nu cred in teoria conspiratiei dar cred in teoria spagii atat de practicata la noi
 • +3 (3 voturi)    
  Detalii (Joi, 27 noiembrie 2008, 8:32)

  gaspy [utilizator]

  Incidenta cancerului de col uterin reprezinta cam 1% din total.

  Testele clinice au fost efectuate pe 11.000 de fete intre 9 si 26 de ani.

  Din Wikipedia, fara alte comentarii:

  As of 30 June 2008, out of over 16 million doses[26] of Gardasil distributed in the United States, there have been 9,749 reports to the Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) following Gardasil vaccination.[27] Gardasil has less than half the average percentage of serious reports.[27] "It is important to note that a report to VAERS does not mean there is a connection between the vaccine and the event. It means the event took place following vaccination."[27] The FDA and CDC said that with millions of vaccinations “by chance alone some serious adverse effects and deaths” will occur in the time period following vaccination, but have nothing to do with the vaccine.[28] Although at least 20 women who received the Gardasil vaccine have died, there is no evidence that deaths or serious outcomes were connected to the shot.[28] Where information was available, the cause of death was explained by other factors.[26] Likewise, although a small number of cases of Guillain-Barré Syndrome (GBS) have been reported following vaccination with Gardasil.[27][29], there is no evidence linking GBS to the vaccine.[27]
  • -2 (2 voturi)    
   detaliile detaliate (Joi, 27 noiembrie 2008, 15:38)

   MB [anonim] i-a raspuns lui gaspy

   Wikipedia e o sursa de informatii, dar ar fi bine ca informarea sa nu se opreasca aici. De urmarit si link-urile de la sfirsitul paginii, care reprezinta sursa integrala din care in wikipedia au aparut doar fragmente.

   Iar uneori exprimarea lasa loc interpretarii.
   De ex:
   "out of over 16 million doses[26] of Gardasil distributed in the United States, there have been 9,749 reports to the Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS)" - adica din 16 milioane de doze distribuite (!) nu administrate

   "It is important to note that a report to VAERS does not mean there is a connection between the vaccine and the event. It means the event took place following vaccination."[27]
   :) - It means the event took place following vaccination - asta e buna

   Sunt inca prea multe necunoscute ca sa echivalezi importanta acestui vaccin cu cea a celui anti-rujeolic de ex , cind e posibil intr-o comunitate neimunizata sa se extinda rapid, si prin manifestari sa puna viata in pericol.

   Vorbim de o posibila infectare, care POATE fi prevenita prin educatie sexuala, folosirea prezervativului, controale la ginecolog, teste

   Nu vad justificata adminstrarea acestui vaccin, in conditiile in care infectia poate fi prevenita, in conditiile in care nu se stie pe cit timp poate asigura imunitatea (daca doar pe 2 ani, in ce fel va proteja aceste fetite?), si nu se stie cum interactioneaza cu alte medicamente (de ex vaccinuri ) a caror administare va fi absolut necesara (sa zicem un anti-tetanic..)
 • -5 (9 voturi)    
  imposibil (Joi, 27 noiembrie 2008, 8:56)

  Mircea [anonim]

  Statistica MS conform careia mor 6 femei pe zi in Romania din cauza cancerului de col uterin face parte din categoria SF. Vaccinarea fetelor incepand cu clasa a 4-a este un fapt negativ, care trebuie refuzat de parinti, fapt ce nu are ca scop apararea de cancerul de col uterin ci sterilizarea!!!!!!!!!!!!! Suntem prea multi pe planeta, nu?.....
 • +2 (8 voturi)    
  Mai ginditi inainte! (Joi, 27 noiembrie 2008, 9:03)

  Dr Sofocle [anonim]

  Vaccinul asta nu e inventat de ministrul sanatatii.
  Orice medicament are si efecte adverse. Noi toti sintem vaccinati cu diverse vaccinuri care la rindul lor au avut efecte adverse pe diversi. Unii au ramas cu sechele fie din cauza vaccinului in sine fie din cauza modului cum a fost el administrat.
  Popoare intregi insa au fost ferite de diverse boli. Nimeni nu isi poate asuma aceste riscuri. Parerea mea este ca ar trebui sa fie obligatoriu vaccinul pentru bolile transmisibile.
  • -1 (5 voturi)    
   Gindim, nu ca tine (Joi, 27 noiembrie 2008, 10:11)

   Je [anonim] i-a raspuns lui Dr Sofocle

   /"Moare unul, salvezi 1000" - cam asta spui.
   Oblig-o pe fi-ta si lasa-mi copilul in pace. Eu decid, nu tu. Copilul meu, raspunderea mea.

   /
   • +2 (4 voturi)    
    Statistica si riscuri... (Joi, 27 noiembrie 2008, 10:53)

    Pepi [utilizator] i-a raspuns lui Je

    da, treaba sta cam asa:
    Ai sansa sa mori de o anumita boala sa spunem 1 : 1 000. Te vaccinezi si nu mai mori de boala respectiva, dar ai sansa sa faci o complicatie de 1 : 1 000 000. Ti-ai redus astfel riscul de 1000 de ori sa patesti ceva legat de boala respectiva. Daca tu preferi sa nu reduci riscul pentru copilul tau e, intr-adevar, treaba ta. Dar poate in acesi timp crezi ca ai sanse reale sa castigi potul cel mare la loto... Greu cu calculele...
    • 0 (2 voturi)    
     invers ... (Joi, 27 noiembrie 2008, 11:32)

     no_nick [utilizator] i-a raspuns lui Pepi

     de fapt e cam invers. ai sansa sa faci boala 1:10 000, de exemplu. vaccinul NU reduce aceasta sansa, in schimb ai sanse mai mari decit inainte de vaccin sa te imbolnavesti de alte 'bucurii'.

     Toate vaccinurile contin n-spe mii de substante otravitoare:

     Mercur (thimerosal): se zice ca l-au scos, dar companiile il filtreaza la sfirsitul procesului de productie, si tot ce s-a combinat cu alte componente ramine in vaccin. (Cresterea incidentei de autism de la 1:10 000 la 1:500 este legata de prezenta mercurului in vaccinuri)

     Formaldehida este o substanta otravitoare IN ORICE cantitate, nu exista un prag minim de siguranta. Se gaseste in vaccinul DPT

     Aluminiu: no coment

     Tesuturi din fetusi avortati (in vaccinul contra rubeolei produs de Merck)

     Borax: initial folosit ca pesticid, injectat s-a observat reducerea fertilitatii cind s-a injectat in soareci.

     Lista poate continua.
    • +1 (1 vot)    
     vrei statistica? (Joi, 27 noiembrie 2008, 11:40)

     Je [anonim] i-a raspuns lui Pepi

     Riscul de imbolnavire nu e ala de care zici tu, 1:1000.
     E de 8:100.000

     Eficienta vaccinului e de 70% (conform incidentei tulpinilor tratate/actuale).
     Riscuri? 1:50.000, iar 1:1.000.000 cazuri grave sau letale

     Eficienta educatiei sexuale si a igienei: peste 90%
     Riscuri? zero.

     Statistic, vaccinul e facut pentru o populatie privita ca ansamblu, nu pentru indivizi.

     Na statistica.
     • 0 (0 voturi)    
      Si daca vrei sa faci copii? (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:19)

      un roman [utilizator] i-a raspuns lui Je

      Incerci sa-i faci cu prezervativul si speri ca macar unul dintre spermatozoizi e un mic David Copperfield?!
    • 0 (2 voturi)    
     greu... intr-adevar (Joi, 27 noiembrie 2008, 13:42)

     Inginer [anonim] i-a raspuns lui Pepi

     Ceea ce nu luati d-vs in calcul este urmatorul lucru:
     -din ce-am inteles eu, virusul poate fi depistat si tratat foarte usor, cu ajutorul testelor specifice, tratament, etc. Deci o problema relativ usor de tratat, cu conditia sa-i acorzi timpul necesar pentru un control.
     -reactiile adverse, au dus pina la moartea, spitalizarea, sau imbolnavirea pe viata a unora din cei vaccinati.
     Iata ca proportiile date de dvs. sint cam aiuristice... Adica pentru ca am sanse 1:1000 sa am o problema mica ce se poate depista si trata, eu nu fac asta, dar merg pe varianta ca am sansa doar de 1:1000000 sa mor sau sa fiu o leguma pentru tot restul vietii. Grozav!
     Mai interesati-va in legatura cu ce contin aceste vaccinuri, si nu mai faceti calcule probabilistice, ca nu-i punctul d-vs forte!
     • +2 (2 voturi)    
      Unde dau si unde crapa... (Joi, 27 noiembrie 2008, 15:40)

      Pepi [utilizator] i-a raspuns lui Inginer

      Am dat un raspuns (printr-un exemplu) legat de afirmatia "Moare unul, salvezi 1000", dar vad ca unii l-au luat ad literam.
      Incidenta cancerului de co uterin e in RO de 25 la 100000. Anual mor din aceasta cauza in jur de 1700 de femei. Luati in calcul si durata vietii sexuale active si veti obtine niste numere sa va ingroziti. In comparatie cu ele cele cateva sute de cazuri de complicatii la 16 milioane de vaccinari sunt maruntis. In cazul asta reducerea cu 70% a riscului de a face cancer de col e o idee chiar excelenta! (70% inseamna marea majoritate a cancerelor produse prin transmitere sexuala, fara cele date de factori genetici sau mutatii de novo)
      Ideea ca educatia este mai buna decat vaccinul e apa de ploaie... pentru ca numarul de parteneri sexuali in Romania si in lume e in crestere si nu stii cu cine s-a culcat sotul sau fostele iubite ale sotului. Vaccinarea e protectie individuala!!! (programele de educare si informare sunt pe populatii, vaccinarea se face individ cu individ)
      Depistarea virusului nu se face usor, usor se face detectarea cancerului, chiar si in faze incipiente (testul Babes-Papanicolau). Dar pentru asta trebuie controale periodice si oricum varsta de debut scade, o data cu varsta debutului vietii sexuale. Si cancerul nu e o problema mica! Chiar si in stadiul 0 tratamentul este chirurgical (conizatie – capacitatea reproductiva este pastrata), dar la celelalte se merge de la abaltie de col la histerectomie cu tratamente chimio si radio! Deci nu este o problema usor de tratat.
      La aberatiile legate de compozitia vaciinurilor nu are rost sa raspund, e un caz de conspiratita.
   • 0 (0 voturi)    
    Ganesti nu, asa sa faci si la vot, mai Je (Joi, 27 noiembrie 2008, 11:16)

    un alt roman [anonim] i-a raspuns lui Je

    NU este obligatoriu sa-l faci desteptule
    • -1 (1 vot)    
     invata sa intelegi ce citesti (Joi, 27 noiembrie 2008, 11:33)

     Je [anonim] i-a raspuns lui un alt roman

     Dr. Sofocle de mai sus a scris: "Parerea mea este ca ar trebui sa fie obligatoriu vaccinul pentru bolile transmisibile."

     Iar eu am sustinut ca e o timpenie sa fie obligatoriu.

     Desteptule.
  • -1 (1 vot)    
   Ciocu mic si sterge-o Dr. Sofocle (Vineri, 28 noiembrie 2008, 19:31)

   Suntem destul de informati [anonim] i-a raspuns lui Dr Sofocle

   Nemernicilor ce faceti voi este violare si inselarea opiniei publice. Ce face protectia consumatorului? In justitie e de voi! dar justitia poate va tine partea ca de la voi ia bani mai multi. Dr. Sofocle parerea ta nu conteaza.
   Daca moare un singur copil, nu trebuie 20 sau 1 milion, ceva este putred.
   Iar campania asta a fost facuta de parca ar fi molima si daca nu e facuta repede , repede mor acu fetele.
   In general oamenii care se lasa vaccinati cu noi tipuri de vaccine sunt cei care stiu sigur ca nu mai au mult de trait.
   Eu progres nu as face pe Testarea unei generatii intregi de copii si mi se pare o crima.
   In toate tarile s-au ridicat Doctori impotriva acestui vaccin si si-au spus parerea, nu doar oameni de rand.
 • +2 (6 voturi)    
  Preventie (Joi, 27 noiembrie 2008, 9:39)

  MIhaela [anonim]

  Femeile din Romania nu stiu sa foloseasca prezervativul si mai ales nu merg la ginecolog!! Cred ca un proiect pe tema asta ar avea un efect muuult mai mare, avand in vedere faptul ca vizitele periodice la "medicul de fetite" previn mai multe tipuri de afectiuni, inclusiv cancere are ovarelor sau de vagin, care afecteaza si femeile vaccinate contra cancerului de col.
  • +1 (3 voturi)    
   MS ar trebui sa oblige vizita ginecologului (Joi, 27 noiembrie 2008, 11:58)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui MIhaela

   O femeie(domnisoara)cat de tanara sau batrana,dupa ce are contact sexual trebuie sa faca o vizita anuala la ginecolog.Cancerul de col uterin este o maladie tratabila,daca drumul la ginecolog este tinuta cu consecventa.La fiecare vizita anuala,ginecologul face testul(nu stiu denumirea exacta in romana;ceva Papanicolau??)unde se vad schimbari sau nu de tesuturi si celule!
   CCU-nu apare subit(sau mai repede)in
   comparatie ca alte tipuri de cancer.
   Ptr."incubatie"are nevoie de 8-10 ani.Deci un ginecolog serios,bine informat,ar putea descoperi f.devreme si prin tratamentul adecvat,s-ar putea salva viata multor femei(si fara vaccin).In alte tari vaccinul nu este obligatie si nici recomandabil,exact din cauza contraidicatiilor.
   Cine pune valoare pe sanatatea sa(cu contact sau fara sexual)trebuie sa se oblige pe sine:cu controlul medical anual.La fel si cu cancerul mamar,la fel si cu cel intestinal.
   Nu sunt aici sa tin lectii medicale,dar asta-i adevarul!
   Dar in Ro.mai este si problema ca se duce si lipsa de cadre medicale serioase si bine informate,de educatie de-a va respecta pe sine,perseverenta si constanta.
  • +1 (3 voturi)    
   total de acord (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:09)

   Je [anonim] i-a raspuns lui MIhaela

   Bineinteles ca efectul ar fi mai mare, problemele rezolvate - mai multe, iar cheltuielile mai mici.

   Dar unde-i comisionul la afacerea asta? :)
   • +2 (2 voturi)    
    Spui asta de parca (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:22)

    un roman [utilizator] i-a raspuns lui Je

    Medicii ginecologi nu ar castiga bani mai multi prin aceasta metoda.
    Si uite ca totusi aceiasi medici indeamna populatia sa-si faca acest vaccin.
  • +1 (1 vot)    
   corect! (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:24)

   kitty [anonim] i-a raspuns lui MIhaela

   mi se pare corect ce spune d-na Mihaela,sunt f multe femei care sincer,nu stiu sa foloseasca un prezervativ!(eu personal,cand am venit de la o astfel de campanie de informare a liceenilor,ceea ce nu s-a facut in toate liceele,m-am confruntat cu o situatie penibila...mama m-a rugat sa desfac un prezervativ pt k nu vezuze unul decat p terenul din spatele bloculi,si ala folosit)in plus toate prietenele/colegele mele nu concep mersul la ginecolog "de rusine" si ma refer aici la majoritatea tinerelor de 19-22 ani.Sincer...nu mi se pare ceva normal ca in licee sa nu se promoveze si acest lucru!
   • +1 (1 vot)    
    tot eu (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:41)

    Victor [anonim] i-a raspuns lui kitty

    Feciorul meu(in Germania)deja la varsta de 16 ani a primit la scoala educatie sexuala,inclusiv prezervative(donate cu pungiile de industrie).
    Trebuie facut o campanie si educatie serioasa inca de la varsta frageda.
    In Ro.aceste teme sunt moarte:ori nu sunt parintii de acord,ori prof.sunt desinteresati!
    Asa apar fetite de 10,12,14 ani cu burta la gura
    si nimeni nu se simte responsabil!
    • +1 (1 vot)    
     asa e... (Joi, 27 noiembrie 2008, 13:29)

     kitty [anonim] i-a raspuns lui Victor

     s-a intamplat acum vre-o 4ani ca in liceu sa vina cativa studenti de la medicina sa discute, despre 2-3 boli cu transmitere sexuala, cu toate clasele 11-12 din liceul la care am fost si eu...eram cam300-400 elevi intr-o incapere si sincer,atata atentie din partea elevilor nu cred ca a avut nici un profesor in toata cariera lui.La atatea suflete care eram acolo nu se auzea nici o miscare in sala...am ramas surprinsa de informatiile bogate pe care le-am putut obtine atunci,dar asa cum nu a mai fost nimeni inaintea lor cu un material de informare,tot asa nu a mai fost nici dupa...
     Adevarata problema e ca unii parinti vor sa ajute,dar sunt depasiti de situatie,iar scoala nu se implica intr-o astfel de educatie.
    • -1 (1 vot)    
     Nu doar in Romania (Vineri, 28 noiembrie 2008, 19:42)

     brutaru [anonim] i-a raspuns lui Victor

     Eu in Franta USA si Canada, am muncit in social si vad fete de 12 -14 ani cu burta la gura frecvent. Apoi cele care au 2 copii si 15 ani cu diferiti parteneri ce ziceti si nu mi s-a intamplat in Romania.
     Mai terminati cu jignirile Romanilor.
     De data asta Romanii nu si-au lasat copii vaccinati pentru ca sunt foarte bine informati.
 • 0 (2 voturi)    
  mda... (Joi, 27 noiembrie 2008, 9:42)

  liviu_ [utilizator]

  lasan la o parte titlul articolului care acuza clar vaccinul , ceea ce nu este prea normal pentru un reporter...
  pot spune , din nou, ca nu exista vaccine, medicamente etc fara efecte adverse (pentru numele lui Dumnezeu, exista oameni alergici si la anumite tipuri de mancare). poate este testat insuficient si poate masura a fost un pic prea repede luata, dar nu trebuie sa acuzam fara sa stim.
  pe de alta parte nicolaescu e o calicatura de ministru, si pe de asupra, ne vorbeste un economist de un medicament.... deci cuvantul lui = 0 (Barat)

  in legatura cu fetitele care au probleme zicase de la vaccin... e practic imposibil sa dovedesti ca a fost sau nu de la vaccin... acum depinde simpatia celui care face caercetarea fata de vaccin... si in functie de asta se va da raspunsul...

  PS: vaccinul nu este obligatoriu... deci in loc de frustrare si scandal, e mai simplu o declaratie pe propria raspindere ca nu vreti copilul vaccinat
  • -1 (1 vot)    
   "deci" NU! (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:03)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Deci nu "o declaratie pe propria raspundere ca NU vrei copilul vaccinat" - ci o declaratie pe propria raspundere ca VREI copilul vaccinat - ASA este corect!!!

   Apropo: si-a pus cineva problema ce se intampla cu copiii din casele de copii? si in general, ashaaaa... cu copiii lipsiti de aparare (d.ex. cei ai caror parinti lucreaza in strainatate)???

   Nu, ca aceia or fi gunoaie - si numa' BUNI de "cobai"!!!
   • +1 (1 vot)    
    nu chiar (Joi, 27 noiembrie 2008, 14:46)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    am zis ce facilittati AI nu ce ar trebui sa ai...
    din punctul meu de vedere fiecare parinte ar trebui sa-si exprime acordul sau dezacordul... nimic sa nu se considere accept tacit...

    cat despre orfani etc... medicul institutiei/tutorele/bunicii etc cred ca ar trebui sa fie cei care decid... oricum aici e mai complicata treaba...
    • 0 (0 voturi)    
     Am fost medic la HPV in Romania (Vineri, 28 noiembrie 2008, 19:46)

     Scriitoru [anonim] i-a raspuns lui liviu_

     "Am fost medic la. HPV in Romania" va fi noul titlu al cartii lui Cercel dupa ce vor fi victime fetele care au fost vaccinate contra cu Gardasil si Cervarix. A se amintii de al doilea razboi mondial si experimetele pe neajutorati.
 • +6 (6 voturi)    
  articol stupid ala Libertatea (Joi, 27 noiembrie 2008, 9:50)

  ast [anonim]

  Pe linkul catre CNN dat de voi cu titlul 'CNN a relatat despre drama unei tinere dupa vaccin. ' unde gasiti voi drama unei tinere? Explicati-mi si mie ca nu inteleg.

  Nu inteleg cum reusiti sa tarati un articol echilibrat scris de CNN in argumentele stupide pe care le propuneti.

  Articolul asta, la fel ca si cel de data trecuta cu '20 de decese in SUA' sunt absolut stupide, puteti sa va luati de mana cu Antena 1 pentru a panica lumea.

  "Nu insinuam nimic cu acest cazuri, nu tragem concluzii. Vrem doar sa intrebam: cate vaccinari la varste asa de fragede s-au facut, pe tot Globul?"

  E greu sa cautati pe net nu? Sa inteleg ca sunteti la acelasi nivel ca si Libertatea care nu isi verifica articolele.

  Uite scrie pe wikipedia: "As of 30 June 2008, out of over 16 million doses[26] of Gardasil distributed in the United States, there have been 9,749 reports to the Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) following Gardasil vaccination.[27] Gardasil has less than half the average percentage of serious reports".

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gardasil

  Asta cu asumarea raspunderii ministrului sanatatii e stupid. Parinti prosti care cauta sa se deresponsabilizeze. Normal ca e responsabilitatea lor, la fel cum o sa fie responsabilitatea lor cand fetele lor vor avea cacner cervical.

  Pacat de hotnews, de obicei aveati un pic de obiectivitate, spre deosebire de alte publicatii, dar vad ca se vinde mai bine panica.
  • 0 (0 voturi)    
   video CNN si alte TV (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:38)

   Manuela Preoteasa [anonim] i-a raspuns lui ast

   Multumim pentru semnal, intr-adevar, linkul la CNN era unul din mai multe. Am integrat video la noi in site, cu reportajul la care facem referire.
 • -1 (3 voturi)    
  important (Joi, 27 noiembrie 2008, 9:57)

  iul [anonim]

  Ministerul sa clarifice care sunt acele 'consecinte' asumate de parinti. Banuiesc ca Ministerul va refuza tratamentul bolnavilor care au refuzat vaccinul !
 • -2 (4 voturi)    
  dr sofocle... (Joi, 27 noiembrie 2008, 10:02)

  luci [anonim]

  m-as mira sa fii doctor, daca ai fi ar trebui sa stii ca noi nu suntem cobai sa ne asumam numai noi riscurile, iar guvernul, statul medicii sau cine vrei tu sa nu-si asume nici un risc...
  daca sunteti asa siguri de vacccin nu vad unde eset problema, dar daca se dovedeste ca o fetita nu mai poate avea copii sau a decedat din cauza acestui vaccin, de ce sa nu suporte si statul sau cine vrei tu, niste consecinte?
  acest virus il are toate femeile, la unele s-ar putea afla intr-o stare activa, vaccinul in acest caz facand mai mult rau...
  de asemenea am inteles, tot de la medici, ca acest cancer se trateaza destul de usor, de multe ori si singur, totul este sa-l depistezi la timp...
  pentru a fi depistat, romanii trebuiesc educati in acest sens, aceste milioane de euro putand fi cheltuite in aceasta directie...
  • +2 (2 voturi)    
   ........ (Joi, 27 noiembrie 2008, 15:01)

   alisia [anonim] i-a raspuns lui luci

   am trait s-o aud si pe asta: cancer care se trateaza singur. du-te pe o sectie de ginecologie sa vezi ce "singur" si ce "simplu" se trateaza.
   • -2 (2 voturi)    
    scuze... (Joi, 27 noiembrie 2008, 15:35)

    luci [anonim] i-a raspuns lui alisia

    era vorba de virus...
    in rest am dreptate?
    • 0 (0 voturi)    
     virusul hpv e ca si SIDA... (Joi, 27 noiembrie 2008, 20:11)

     alexandriu [utilizator] i-a raspuns lui luci

     ...Nu are tratament
 • -3 (5 voturi)    
  corect.. (Joi, 27 noiembrie 2008, 10:14)

  rimo [anonim]

  ce spune dr sofocle, insa ar trebui sa se tina cont de faptul ca traim alte vremuri, oamenii sunt lipsiti de orice scrupule cand e vorba de comisioan sau profit...
  inainte se faceau teste mult timp pana cand un medicament intra in piata, acum nici nu se descopera bine si se arunca in piata, de multe ori reactiile adverse fiind fatale multora, aparand dupa mult timp, declansand alte boli, etc.,...
 • -2 (6 voturi)    
  ciudat (Joi, 27 noiembrie 2008, 10:14)

  mihai [anonim]

  Ce mi se pare "ciudat" este faptul ca pana acum 2 zile, pana sa inceapa asa zisa campanie de informare a parintilor si sa ceara acceptul lor, pe toate forumurile si ziarele on-line, majoritatea userilor erau anti vaccinare. Acum, dupa ce s-a vazut ca aceasta campanie de vaccinare nu o sa aiba succes si o sa se piarda milioane de euro ( vaccinurile o sa fie aruncate la gunoi) au aparut ff multi useri care sustin vaccinarea. ALOOOOO domnilor si doamnelor "specialisti pro vaccin" aparuti peste noapte, nu asa se face campania de informare. Trebuia inceputa cu cateva luni inainte de a se achizitiona vaccinurile, trebuia pus la dispozitia parintilor toate informatiile necesare, parerile pro si contra ale doctorilor. Acum este prea tarziu. Pacat ca nu suntem intr-o tara din estul Asiei, in care pt o asemenea "greseala" erati dusi pe stadion si impuscati. Nu sunt specialist, dar din informatiile primite pana acum, sau gasite de mine pe internet, inclusiv pe site-uri oficiale, trag o singura concluzie, nimeni nu poate garanta efectele acestui vaccin (bune sau rele), iar ca fetita mea sa fie luata pe post de cobai, NU SUNT DE ACORD.
 • +5 (5 voturi)    
  Boli si boale (Joi, 27 noiembrie 2008, 10:20)

  Manu [anonim]

  Daca romanii ar fi avut aceeasi atitudine ostila fata de toate vaccinurile "obligatorii" din perioada copilariei, si acum am fi suferit de rujeola si altele.

  In privinta vaccinului antigripal: la adulti eficacitatea este de 15-25%. Si cred ca efecte adverse sunt mult mai frecvente decat in cazul HPV.
  • 0 (2 voturi)    
   pt. manu.. (Joi, 27 noiembrie 2008, 10:53)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui Manu

   e f. adevarat ca vaccinul anti-gripal are eficacitate 15-25% insa nu are efecte adverse grave..mai frecvente da dar nu grave. In plus, termenul limita este un an. La acest vaccin nu se stie cat este activ, nici macar daca are efect sau nu (clar)..Nu trebuie sa te bazezi pe ce spune alde Cercel...
   Cum a spus si @mihai, faptul ca nimeni nu garanteaza pt. acest vaccin, efecte secundare sau eficienta imi spune multe. Lucrez in domeniu cercetarii si faptul ca acest vaccin a fost testat pe un termen atat de scurt pt. o boala cu impact psihologic mare "cancer", imi spune multe.
   Pt. restul pro vaccin...vaccinul este obligatoriu chiar daca aceasta obligativitate este indusa. De ce nu acceptati ideea - face cine vrea - si atunci multi vor accepta, nu sa fac eu personal cerere scria ca nu vreau.. Sunt oameni amarati de la tara care habar nu au, eu pe aceea ii vad "cobai" si nu mi se pare corect, uman...nu ca am fi prima tara care ofera "cobai umani" pt. companiile farmaceutice care isi doresc doar faima si bani cu orice pret...Nu sunt de acord cu ideea, mor 5 ca sa salvam 1000..Mai ales in acest caz, cand se poate preveni mult mai usor.
 • 0 (0 voturi)    
  si despre alte "teste" (Joi, 27 noiembrie 2008, 10:47)

  smaranda [anonim]

  acum este aceasta nebunie cu vaccinul (ca poate se mai estompeaza o campanie electorala seaca si lipsita de interes din partea alegatorilor) DAR ar trebui sa va puneti aceste probleme ori de cate ori ajungeti intr-un spital din Romania si vi se recomanda cate un medicament pe care il puteti lua doar din farmacia spitalului. Da! Platiti cu banii vostri sa fiti cobai! Acum 4 ani am fost diagnosticata cu boala Parkinson. M-am dus la spitalui Bagdasar pentru RMN, si analize. La sfarsitul unei saptamani groaznice am fost invitata in cabinetul dl. doctor,profesor eminent neurolog....X (sa zicem) unde mi s-a spus ce si cum despre boala si ce tratament sa iau. Si imi zice dl. doctor: va recomand calduros produsul Cere...(nu mai tin minte ca a trecut ceva vreme) pe care il puteti lua din farmacia noastra. Eu ca romanu' zic bine , ma duc la farmacia spitalului sa vad cat ma costa tot sirul de medicamente + minunea . aflu ca majoritatea medicamentelor sunt compensabile mai putin medicamentul minune care costa pe vremea aceea cam 1 milion. si ma gandesc ca poate il gasesc in vreun depozit mai ieftin. Ei bine nu l-am gasit nicaieri la vanzare. In toata tara! In schimb l-am gasit pe internet! Era un medicament aflat in faza de testare finala - adica pe oameni. Voluntari care in unele tari chiar primeau si niste bani sa accepte acest tratament! Iar la noi IL VINDEAU in farmacia spitalului! Asa ca....deschideti ochii, informati-va si apoi hotarati singuri
 • 0 (2 voturi)    
  Drepturile Omului (Joi, 27 noiembrie 2008, 10:57)

  cititoare [anonim]

  De ce nu se respecta conventia Drepturilor Omului: "O interventie in domeniul sanatatii nu se poate efectua decat dupa ce persoana vizata si-a dat consimtamantul liber si in cunostinta de cauza"? Aici se intampla reversul: Nu sunt vaccinate fetitele doar daca se refuza. In loc sa se vaccineze DOAR la consimtamant. Deci se mizeaza pe dezinformare. Pt ca daca s-ar sta pt fiecare om in parte, rata refuzurilor ar fi mult mai mare. Chiar si pt o intreaga populatie de cobai exista pretz. Pentru tot. Aparent
  • +1 (1 vot)    
   Se respecta drepturile omului (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:27)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   dar mai inati trebuie sa inveti sa citesti si dupa accea sa scrii!
   • -1 (1 vot)    
    NU se respecta!!! (Joi, 27 noiembrie 2008, 13:34)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui un roman

    NU trebuie nimeni sa fie fortat sa semneze ceva pentru ca sa NU se intervina asupra corpului sau (aceeasi problema ca si in cazul "acordului prezumat") - dimpotriva!
    Trebuie sa se intervina numai CU acordul expres pentru interventie! In special in cazul unor proceduri contestate!
    Si, oricum: problema aici este ca un "drept al omului"este si sa fie informat CORECT - ori partea asta a lipsit cu desavarsire!
 • 0 (0 voturi)    
  Informare proasta (Joi, 27 noiembrie 2008, 11:26)

  simona [anonim]

  Din comentariile citite mai sus, cat si din ceea ce a aparut in ultima vreme in media pe aceasta tema, constat cu tristete ca nu s-a obosit nimeni sa explice niste lucruri de baza.
  Eu sunt infectata cu virusul HPV, insa din pacate nu se stie cu ce tulpina. Acest virus HPV / papiloma uman infecteaza cam 90 % din populatia feminina, din informatiile mele de pana acum. Eu am contractat la varta de 21 de ani o infectie cu acest virus. Tratamentul a fost extrem de dureros si costisitor, urmat de leziuni si teama permanenta de cancer de col. Evident, medicul care m-a tratat nu mi-a spus nimik de HPV sau de riscurile de cancer.
  In timp (au trecut 10 ani) m-am informat si stiu mai multe lucruri.
  In primul rand faptul ca acest virus este transmis evident pe cale sexuala, deci il au si barbatii. Si la barbati se manifesta, insa in cele mai multe cazuri, atat femeile cat si barbatii infectati nu observa, deoarece trece de la sine in cateva zile. Deci poti sa il fi avut fara sa stii.
  In al doilea rand, chiar daca il ai/l-ai avut, nu stie nimeni sa-ti spuna cu ce tulpina, deci e ca la ruleta ruseasca, te tot testezi si speri sa nu apara cancerul de col.
  In al treilea rand, medicul care ma trateaza acum, mi-a povestit mai multe si mi-a spus ca imi recomanda sa ma vaccinez, chiar daca am 31 de aani. Pentru ca eficacitatea vaccinului, daca este facut pana la varsta de 21-25 de ani este maxima, si scade pe masura ce trece timpul, am inteles ca dupa 30 ani este in jur de 75-80%. Mie imi place si procentul asta.
  Totusi, inca nu am facut vaccinul, inca ma mai gandesc. Pentru ca acest vaccin este pe piata de max 4 ani. Pentru ca nu ai de unde sa stii ca peste 20 de ani se va dovedi ca NU este eficient sau poate provoca alte boli. Si pentru ca prefer sa imi fac testul in fiecare an decat sa risc, cum spnea cineva mai sus, sa fiu cobai.

  Oricum, din pacate modul de realizare a acestei campanii este cel putin ciudat, precum si faptul ca dozele de vaccin s-au cumparat deja!
  • +1 (1 vot)    
   pentru simona (Joi, 27 noiembrie 2008, 11:54)

   misescu [utilizator] i-a raspuns lui simona

   Fa-ti mai intai testul de ADN al HPV (costa in jur de 300 lei); prin acest test se depisteaza tipul de HPV existent in corp, si dupa aceea sa iei in calcul daca sa faci sau nu vaccinul. Si mai informeaza-te despre HPV, dar nu in tot felul de articolase, ci pe situri specializate; sau mai bine schimba-ti ginecologul. El este cel mai in masura sa iti dea informatii update. Daca nu este in stare, ai suspiciuni la adresa lui, schimba-l
   • 0 (0 voturi)    
    Test ADN? (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:29)

    simona [anonim] i-a raspuns lui misescu

    Unde se face te rog acest test? Eu locuiesc acum in Tg Mures. Multumesc. in ceea ce priveste ginecologul, crede-ma este al 5-lea in 5 ani si pana acum singurul care s-a obosit sa-mi explice clar toate problemele. Din pacate, poate Ministerul ar fi trebui sa inceapa cu educatia medicilor ginecologi...in loc de a vaccina pe capete...
    • +2 (2 voturi)    
     Determinare ADN HPV (Joi, 27 noiembrie 2008, 13:23)

     misescu [utilizator] i-a raspuns lui simona

     Incearca la http://www.bioclinica.ro/ si vezi care este cel mai apropiat centru de Tg. Mures sau la clinica din Bucuresti http://www.micomi.ro/ specializata pe preventia, detectia si tratamentul cancerului de col uterin. Ar trebui sa faci aceste demersuri asistata de medicul tau ginecolog, si nu asa dupa ureche. In functie de rezultatul testului IMPREUNA CU MEDICUL tau ginecolog se proiecteaza un program regulat de testari (pentru preventie si/sau tratament). Faptul ca esti pozitiva HPV nu inseamna decat un risc crescut, dar nu si ca faci cu certitudine cancer.
     • +1 (1 vot)    
      http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/risk/ (Joi, 27 noiembrie 2008, 13:42)

      misescu [utilizator] i-a raspuns lui misescu

      Some types of HPV are referred to as “low-risk” viruses because they rarely cause lesions that develop into cancer. HPV types that are more likely to lead to the development of cancer are referred to as “high-risk.” Both high-risk and low-risk types of HPV can cause the growth of abnormal cells, but only the high-risk types of HPV lead to cancer. Sexually transmitted, high-risk HPVs include types 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, and 73 (4). These high-risk types of HPV cause growths on the cervix that are usually flat and nearly invisible, as compared with the external warts caused by low-risk types HPV–6 and HPV–11. HPV types 16 and 18 together cause about 70 percent of cervical cancers (4, 5). It is important to note, however, that the great majority of high-risk HPV infections go away on their own and do not cause cancer
  • +1 (1 vot)    
   Succes! (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:30)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui simona

   Cu Gardasil si Cervarix (nu cunosc denumirea in rom.)se fac studii si ptr.femeii trecute de 26 .
   Poate esti infectata,de ex.cu HPV 11 si prin acest vaccin vei fi probabil ocrotita de 6 sau 18..Rezultate concrete inca nu exista si de acea poti face,dar pe propria raspundere.
   HPV16 si 18,sunt in marea maj.raspunzatoare ptr.cancerul de col uterin,dar mai exista si niste alte raritati de HPV-uri,impotriva caruia acest vaccin nu este recomandabil.Drumul anual la ginecolog performat si serios, este cel mai recomandabil!
 • -3 (3 voturi)    
  cobai (Joi, 27 noiembrie 2008, 11:52)

  De Raket [anonim]

  nu suntem o tara de cobai...si daca am fi ce ? v-ati obisnuit ca numai copiii din africa sa moara pentru a testa aceste medicamente.... eu zic ca e stupid sa refuzi un ....vaccin ! mai degraba va preocupati de ceea ce mananca fetele voastre la scoala, ce beau, ce fumeaza....si ce sug ! ca asta e....sug de la o varsta cat mai mica....asta nu mai e vina ministrului........
  • -1 (1 vot)    
   stupizenie maxima! (Joi, 27 noiembrie 2008, 13:31)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui De Raket

   Eu zic ca "e stupid" sa accepti ORICE, ashaaaa... ca prostu, fara sa soliciti o informare corecta si o dezbatere onesta!
   Ok, mor copiii din Africa - de ce nu mergi acolo, sa ii aperi? Pentru ca mor acolo copii e musai ca si noi sa facem, eventual, sacrificii umane? sa zicem, sa-l sacrificam pe primul nascut, or UAT?
   O soultie mai corecta ar fi fost sa se solicite ca NICI cei din Africa sa nu fie folositi drept cobai!
   Ce "sug" fetele? Stii tu PRECIS? Ai statistici? Ai constatat personal? >:
 • +1 (3 voturi)    
  sunteti inconstienti.... (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:20)

  Cristi [anonim]

  Dragi oameni. Sunt foarte indignat drept care imi cer scuze in avans pentru tonul acid.
  Prietena mea are 2 tulpini de HPV (una fiind provocatoare de cancer). Prin urmare.. le am si eu. De aceea fierb de nervi cand vad cum oamenii dau cu piciorul acestui vaccin pe care noi ne-am chinuit un an sa-l obtinem. Nu este o placere, mai ales pentru femei, sa trebuiasca sa te tratezi de acest virus (mai ales ca se spune ca nu exista tratament). Exista doua probleme majore aici! Campania a fost prost facuta, nu s-au informat oamenii cum trebuie. In presa s-a vorbit numai despre efectele negative.. pentru ca, na... ASTEA ADUC BANI!! Nu a informat nimeni lumea de beneficii si mai ales de PERICOLUL acestui virus nenorocit. Iar a doua problema este MANDRIA PROSTEASCA a romanului, cu accentuare pe PROST. La roman se potriveste perfect zicala 'prostu nu e prost destul daca nu e si fudul'. Ne-am trezit acum toti in europa, ne-am ridicat nasurile si ne consideram speciali si nu intelegem de ce sa fim noi... 'cobaii lor' pe care ei sa experimenteze medicamentele lor. FRATILOR TREZIREA!! Ganditi cu capul! Este o sansa! si nu mai e de mult in teste vaccinul avand in vedere ca au fost vaccinati milioane de oameni din care un procentaj infim au avut probleme. A fost vaccinata America, Australia si programele ruleaza in toata europa, deci in toata lumea civilizata! Dar NU! NOI NU! Pentru noi nu e suficient de bun vaccinul! Ce daca suntem pe primul loc in europa la cancerul de col uterin?!

  Deci repet! E TIMPUL SA NE BAGAM MINTILE IN CAP! Vorbesc din experienta, pentru ca noi ne chinuim de doi ani sa scapam de acest virus, si am trecut prin lucruri f neplacute din cauza lui, lasand deoparte certitudinea ca o sa faci cancer daca nu scapi de el. Am cautat tratamente prin franta, america, creme care ard in zone pe care nu vreau sa le expun aici, operatii in care s-a extirpat o bucata de col, contact sexual numai cu protectie.. si multe altele. Nu merita acest chin! Faceti vaccinul...
  • +2 (4 voturi)    
   nervii la cutie (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:52)

   MB [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Cristi, iti inteleg supararea, dar nu e un motiv sa exagerezi cu acuzatiile.
   In cazul tau (vostru) poate ar trebui sa schimbati medicii si sa cautati informatii in mai multe locuri. Nu exista situatii fara scapare, desi uneori asa par.

   Acest vaccin nu potejeaza impotriva cancerului de col uterin !!
   ci impotriva cancerului de col uterin legat de prezenta HPV... e o mare diferenta, care insa dispare, vad, in informarea colectiva.
   Vaccinul nu a fost folosit in scheme obligatorii in tarile pe care le-ai citat, ci doar in termeni facultativi

   Nu sunt de acord cu tine ca romanul e prost si fudul, ci vad ca abia acum se informeaza si incepe sa-si ceara drepturile - ca dovada abia cind a aparaut aceasta controversa , ministrul a dat un pas inapoi si a fost de acord ca parintele sa-si dea consimtamintul, si sa scoata vaccinul din schema obligatorie. Pt mine reprezinta un pas inainte in respectarea drepturilor omului

   Si ce campanie de informare s-a facut ?? de citeva saptamini (daca) ? Si in campanie electorala!! ... pt asa lucruri serioase (si schema obligatorie) anuntul pt intentia vaccinului trebuia facut macar cu 6 luni inainte ! daca te intereseaza pe bune binele cuiva (ca medic, factor de decizie, etc) il informezi - ii propui solutia , dar il lasi sa se informeze , sa puna intrebari, sa delibereze - lucru care nu cred de altfel ca s-a intimplat nici in cazul cuplului vostru...
   • +1 (1 vot)    
    fara nervi... (Joi, 27 noiembrie 2008, 15:05)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui MB

    Stiu ca se apropie ziua nationala si in conditiile astea imi cer scuze ca nu sunt un adevarat nationalist si patriot si imi permit sa critic frumosul nostru popor ;)

    Si ca sa revenim la lucrurile importante:
    Sunt absolut de acord cu tine. Nu s-a facut bine campania! Daca citesti comentariu meu o sa vezi ca am indicat asta ca principala problema.

    Apoi iti multumesc pentru optimismul tau si pentru incurajari: "Nu exista situatii fara scapare, desi uneori asa par."
    Dar din pacate nu e asa roza situatia. Cred ca nu are rost sa-ti insir acum toate 'situatiile fara scapare' dar... tocmai in ideea ta, eu consider ca acest vaccin ESTE scaparea.

    Apoi spuneai:
    "Acest vaccin nu potejeaza impotriva cancerului de col uterin !!
    ci impotriva cancerului de col uterin legat de prezenta HPV... e o mare diferenta, care insa dispare, vad, in informarea colectiva."

    Si aici imi pare rau sa te contrazic dar daca te informezi ai sa gasesti ca aproape 100%!! din cazurile de cancer de col sunt cauzate de o tulpina a acestui virus!

    Si citez: " Almost 100% of cervical cancers have these types of HPV present."
    "HPV virus [...] which causes virtually 100 percent of all cervical cancers."
    "HPV infection is a cause of nearly all cases of cervical cancer."
    ..drept care nu cred ca este o diferenta atat de mare ;)

    Pentru informatia voastra: exista peste 100 de radacini de HPV dar numai cateva sunt de risc inalt cum ar fi: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, 73
    Dintre aceste, tineti minte, numai radacinile 16 si 18 impreuna sunt responsabile pentru peste 70% din cazurile de cancer de col.
    Eu sunt informat... 2 ani am strans informatii, cautati si voi.

    Si inca odata: sunt de acord cu tine. Trebuie mult mai bine facuta campania de informare!
    Daca lumea ar stii cu ce flagel avem de aface ar gandii altfel. Cifre: 80% din populatia planetei poarta acest virus. Si barbatii sunt purtatori chiar daca nu sunt afectati asa sever. De aceea.. eu mi-am facut vaccinul...
    • 0 (0 voturi)    
     completari (Joi, 27 noiembrie 2008, 18:45)

     MB [anonim] i-a raspuns lui Cristi

     Mesajul tau anterior, ca si altele, cred, pe care le-ai postat aici, spun tare un lucru - furie. Multa furie.

     Poate pare incredibil, revoltator, ilogic pentru cineva cu experienta ta atitudinea unora care zic "nu" si se opun vehement si cu o incapatinare isterica acesteisolutii pe care tu o percepi ca fiind absolut minunata si providentiala.

     Sa vedem, motivele ar fi multe :
     - impactul emotional (si uneori irational) al articolelor alarmate/alarmiste (care insa ofera si informatii impotriva valabile) ,
     - pe fondul unei grabe cel putin suspecte ( la nivel decizional),
     - metoda invaziva (vaccin) adresata unui copil in vederea unei situatii ipotetice,
     - faptul ca nu exista inca date despre alte posibile interactiuni cu alte medicamente (in articol s-a mentionat un caz de efecte adverse in cazul unui copil caruia i s-au administrat alte vaccinuri) ,
     - perioada de imunizare,
     - promovarea pe piata ca vaccin anti-cancer (cind , repet, cancerul de col uterin/cervical/ de cervix e multifactorial - fumatul, alte infectii venerice, unele contraceptionale, dieta, genetica etc sunt alti factori mentionanti in geneza)

     Si aici ajung la fragmentul din mesajul tau - cel in engleza cu procentul acela de 100% - poate ar fi bine sa pui un link.. pt ca , cel putin cum ai citat tu, pare un pic din categoria "logica cum vreau eu" in sensul ca daca in aproape 100% din cazuri de cancer s-a evidentiat HPV, atunci HPV e responsabil in aproape 100 % din cazurile maligne. Am convingerea ca ai studiat multe surse si stii ce vorbesti (in paranteza, pe multi medici ii deranjeaza genul asta de pacienti care citesc prea multe)

     Apoi este riscul ignorarii (in conditiile in care vaccinul, sa zicem, are eficacitate macar 5 ani, adica macar cind majoritatea vor fi active sexual) - daca are facut vaccinul "anti-cancer" ce rost mai are sa se fereasca? ce mai conteaza ceilalti factori de risc ?

     In concluzie - exista date prea putine pt a justifica schema obligatorie si la virste asa fragede
     • 0 (0 voturi)    
      linkuri (Joi, 27 noiembrie 2008, 20:15)

      Cristi [anonim] i-a raspuns lui MB

      'Furia' mea e provocata de lipsa de informare privitoare la subiectul asta. Sau la dezinformarea din presa.

      Un om normal nu are cum sa ia o hotarare corecta legata de acest subiect numai din informatiile pe care le obtine de la presa, care sunt strict negative (de senzatie). Asta este tot ce spun. Nu vreau sa oblig pe nimeni la nimic dar m-a infuriat modul cum este expusa public aceasta problema. Eu nu zic ca este vaccinul minune! Dar la imaginea care a fost creata prin media nu l-asi administra nici unui cobai.

      Linkuri...
      Cea mai cunoscuta enciclopedie online:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Human_papillomavirus
      ..vezi sfarsitul paragrafului 3

      About.com:
      http://womenshealth.about.com/cs/cervicalcancer/a/hpvcervcancercn.htm
      in primul paragraf

      Institutul national pt cancer SUA
      http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/HPV
      foarte informativ.

      si lista ar putea continua la nesfarsit...
      • 0 (0 voturi)    
       Toate link-urile astea (Vineri, 28 noiembrie 2008, 20:12)

       Justitiaru [anonim] i-a raspuns lui Cristi

       Toate link-urile astea sunt de cel putin 2 ani? Pai sa ne interesam, caci ziceai ca de 2 ani tot te informezi pt. asa ceva.

       Apoi poate ai avut si alte documente care nu sunt scrise pe Internet , poate direct de la Merck & Co. Spune-ne titlul!
       Dar ai grija sa fie cu date de cel mult 2006. Altfel tot ce ai spus cam pica.
  • -1 (3 voturi)    
   bafta maxima! (Joi, 27 noiembrie 2008, 13:28)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   Foarte bine, bafta la tratament!
   Dar pentru ca voi ati fost prosti facand sex neprotejat, asta NU inseamna ca e ok sa-i invinuiti de "prostie" pe oamenii care nu accepta sa li se bage orice pe gat!!!
   E problema voastra ca aveti nevoie de vaccin - foarte bine! sa vi-l dea!
   Asta nu inseamna, insa, ca pentru ca aveti VOI nevoie el trebuie impus FORTAT si FARA DEZBATERE unor copii de 9 - 11 ani!
   "Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul" - aici ai dreptate si uita-te mai bine in oglinda cand ii faci pe altii "prosti"!
   • +1 (1 vot)    
    imi dati apa la moara (Joi, 27 noiembrie 2008, 16:32)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    Imi pare rau daca ai impresia ca 'mi-ai zis-o' pentru ca de fapt prin comentariul tau nu faci decat sa-mi sustii afirmatia. Si anume ca romanii sunt cel puti 'prost' informati. Si unii si fuduli...

    'Noi' nu am fost prosti facand sex neprotejat. Pentru ca nu am facut sex neprotejat. Dar dupa 5 ani in care suntem impreuna am vrea sa facem ;) Insa nu se poate pentru ca ne-am transmite virusul de la unu la altu si nu am mai scapa de el. Imi pare rau daca te-ai simtit ofensata insa eu nu am aratat pe nimeni cu degetul. Nu stiu exact de ce te-ai simtit vizata.

    Eu sunt doar indignat pentru ca lumea nu intelege pericolul pe care il aduce acest virus. Si acest virus nu se ia numai prin contact sexual ;) Se ia si de pe un prosop, de pe lenjeria de pat, etc... Asa ca daca stai la un hotel si ai ghinion sa nu fie bine spalate prosoapele sau cearceafurile... se cheama ca ai avut ghinion. Si oricum la un virus care e raspandit la 80% din populatie.. nu e greu sa il contactezi si tu. Eu nu vreau sa fie obligat nimeni sa faca vaccinul ci sa inteleaga necesitatea lui!

    Pe urma.. in ziua de azi nu cred ca te mai poate cineva obliga sa faci un vaccin, si oricum nu sunt de acord cu asta, ba chiar asi sustine si o lege care aproba eutanasierea. Cine hotaraste pentru el cu nu mai vrea sa traiasca, are tot dreptul la decizia asta.

    Dar parintii ar trebuii sa se informeze si mai bine si sa se gandeasca de 5 ori si sa ia o decizie corecta, oricare ar fi ea, dar sa fie o decizie informata, in cunostinta de cauza. Pentru ca ei nu decid pentru ei ci pentru copilul lor. Trebuie sa iei in calcul si urmatorul scenariu: Ce o sa-i raspunzi copilului peste 10 ani daca afla ca are virusul si te intreba de ce nu a fost vaccinat la timp?
  • 0 (2 voturi)    
   imi pare rau (Joi, 27 noiembrie 2008, 15:33)

   luci [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   de ce a-i patit... dar iti spun ca nici tu nu esti pe deplin informat, mai ales ca exista tratament pentru virus, totul este sa mergi la medic periodic...
   las-o mai moale cu prostii, daca nu vrei sa te uiti in oglinda...
   oricum imi miroase ca esti pentru, din cu totul alte motive...
   un om care a trecut prin atatea, nu incerca sa-i convinga pe altii cu tonul si invectivele folosite de tine...
   • +1 (1 vot)    
    ma asteptam (Joi, 27 noiembrie 2008, 16:42)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui luci

    Ma asteptam la raspunsurile acestea 3 pe care le-am primit. :)
    Imi cer din nou scuze daca cineva s-a simtit vizat. Am inceput si primul mesaj prin a-mi cere scuze in avans.

    Si din nou apare acel 'paranoia' romanesc. Ma banuiesti ca vand eu vaccinele? :) Ma rog, e de inteles, la cate se intampla in romania.... Dar te rog sa ai in vedere ca si eu sunt roman si traiesc in aceiasi tara asa ca a fost o autocritica.. pentru ca ma simt 'prost' si 'neajutorat' cate-odata cand vad ce se intampla pe la noi.

    Si ca sa stii de ce am fost atat de 'vehement': Prietena mea a auzit azi dimineata la radio cum ca scoli intregi au ales sa refuze vaccinul si a bufnit-o plansul... pentru ca ea a avut destul de suferit si alergat din cauza virusului si a dat o gramada de bani (350EUR) ca sa faca vaccinul si nu intelegea de ce lumea da cu piciorul la okazia de a face gratis vaccinul si de a evita viitoarele chinuri. Pentru ca acel tratamen de care spui tu... este fara garantie, de lunga durata, anevoios si ... dureros.

    Si ca sa fim clari, mesajul meu este: Aveti libertatea sa alegeti! Dar alegeti cu cap! Informati-va! Pt ca e mult mai greu sa iei o hotarare pentru copilul tau decat pentru propria persoana. Nimeni nu vrea sa fie responsabil pentru un eventual 'rau' cauzat propriului copil. Daca considerati ca vaccinul este 'rau' atunci nu-l faceti. Dar luati cu grija hotarararea.
    • 0 (0 voturi)    
     Da-te cu capu! (Vineri, 28 noiembrie 2008, 20:22)

     Iaca [anonim] i-a raspuns lui Cristi

     Ma, tu nu esti Roman! Tu esti doar Cetatean Roman si atat!
     Iar reclama ta este parsiva!
  • 0 (0 voturi)    
   MA tu esti Streinu ala?!! sau oi fi chiar Merck (Vineri, 28 noiembrie 2008, 20:01)

   Cine zici ca esti? [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Ma, Cristi, ma, parca tu ai fi Dr. Streinu Cercel, mai, prea esti suparat ca nu ti-a mers si prietena ta parca e nevasta-ta pe care ai vaccinat-o pe degeaba!
   Sau pe tine te cheama Merck sau Albright! Ca nu mai zic nimic de ministrul sanatatii ala roman care e un aburit!
   Ia ciocu mic si mai du-te si da cu capul de zid , nu mai fa atata reclama la Gardasil de 2 bani!
 • 0 (0 voturi)    
  CE NU STIM DESPRE VACCINURI: (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:29)

  Tiberiu [anonim]

  Mie mi se pare multa exagerare in articolul care-l reproduc in serial (este enorm!) pe bolg (prea pare horror-SF& teoria conspiratiei, plus ca am reticente cand aud de ProVita & co.), da' sunt multe chestii despre care eu am informatii asemanatoare sau le gandesc la fel...:

  http://nucredetzi.ablog.ro/2008-11-25/fabrica-de-sclavi-sau-ce-nu-stim-despre-vaccinuri-episodul-1.html

  http://nucredetzi.ablog.ro/2008-11-26/fabrica-de-sclavi-sau-ce-nu-stim-despre-vaccinuri-episodul-2.html
 • +1 (1 vot)    
  Statistica romaneasca (Joi, 27 noiembrie 2008, 12:38)

  Ion [anonim]

  Cancerul colului uterin insumeaza 44% din totalul neoplaziilor genitale feminine, fapt ce justifica eforturile depuse pe plan national si international pentru studierea acestei maladii.


  In Romania apar anual aproximativ 2800 de noi cazuri, 1500-1600 decese si peste 15 000 de paciente inregistrate cu cancer de col uterin. Incidenta cancerului de col in Romania ultimilor ani a fost cuprinsa intre 21,29 o/oooo (1990) si 24,74 o/oooo (1996), ceea ce situeaza Romania pe locul doi in Europa. In acelasi timp Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea datorata cancerului de col.


  In plus

  According to the American National Cancer Institute, "Widespread vaccination has the potential to reduce cervical cancer deaths around the world by as much as two-thirds, if all women were to take the vaccine and if protection turns out to be long-term. In addition, the vaccines can reduce the need for medical care, biopsies, and invasive procedures associated with the follow-up from abnormal Pap tests, thus helping to reduce health care costs and anxieties related to abnormal Pap tests and follow-up procedures (2)."
  Current preventive vaccines protect against the two HPV types (16 & 18) that cause about 70% of cervical cancers worldwide.[35] Because of the distribution of HPV types associated with cervical cancer, the vaccines are likely to be most effective in Asia and Europe/North America.[35] Vaccines covering more of the types common in cancers would prevent more cancers, and be less subject to regional variation
  • -1 (1 vot)    
   cancerul de col uterin in prezenta HPV (Joi, 27 noiembrie 2008, 13:12)

   MB [anonim] i-a raspuns lui Ion

   nu se suprapune notiunii de cancer de col uterin, care e mult mai larga si mai complexa.

   Statistica romaneasca citata de tine face referire la cancerul de col uterin, care asemeni oricarei proces malign este multicauzal.

   Citatul luat de tine din ANCI are multe nuante :
   "has the potential" - are potentialul sa reduca
   "if protection turns out to be long-term" - daca protectia se dovedeste a fi pe termen lung
   "the vaccines can reduce the need for medical care..." - din nou, vaccinul poate reduce numarul testatrilor, dar asta nu inseamna ca nu va fi nevoie de teste aditionale

   Prin urmare sunt multe variabile care nu justifica obligativitatea, sau introducerea in scheme de vaccinare pt copii.

   Daca tot postezi citate , sa fie macar ceva in plus fata de informatia deja existenta.
   • +1 (1 vot)    
    Pentru MB (Joi, 27 noiembrie 2008, 17:55)

    Ion [anonim] i-a raspuns lui MB

    Din ceea ce scrii , imi pare ca nu stii foarte multe despre aceasta boala.
    Cancerul de col uterin are ca factor determinant in 99% tulpini de HPV.
    Daca nu crezi pot sa-ti ofer bibliografie de incredere. (Harrison 16 - cervical cancer ).
    • 0 (0 voturi)    
     succes la studierea harrisonului (Vineri, 28 noiembrie 2008, 18:50)

     MB [anonim] i-a raspuns lui Ion

     tot asta a ramas la rezidentiat? ca scoala romaneasca doarme. somn de veci. traiasca statistica americana. ca ei stiu.

     ma bucur ca studiezi tu. dar sa nu ramii doar la cartea aia. ca e pacat.
  • 0 (0 voturi)    
   Re: Statistica romaneasca (Vineri, 28 noiembrie 2008, 10:57)

   Numai bine [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Super ok ca ai gasit date statistice pentru ca si eu le caut. Stie careva cate din cele 2800 de cazuri noi cate au HPV ? Din cate am inteles din conferinta de presa a prof. univ. dr. Pavel Chirilă HPV infecteaza mai usor celulele canceroase si nu invers. In America, cel putin, 30% din cele depistate cu cancer de col uterin NU au HPV.
   • 0 (0 voturi)    
    Pt Numai bine (Vineri, 28 noiembrie 2008, 13:18)

    Ion [anonim] i-a raspuns lui Numai bine

    Peste 99% din cancerele de col uterin sunt determinate de infectia cu HPV.
    Asa ca informatia ta este falsa.
    In plus 80% din toate femeile de peste 50 ani sunt infectate cu tulpini HPV. Din ceea ce ai spus tu si din ce scrie putin mai sus ar rezulta ca infectia cu HPV e un factor de protectie - daca faci un calcul statistic relativ simplu -, ceea ce este aberant.
 • +1 (1 vot)    
  pro si contra (Joi, 27 noiembrie 2008, 13:02)

  un om [anonim]

  ca orice medicament poate avea efecte adverse , trebuie dezbatut si fiecare parinte hotaraste pentru copilul lui.
  daca se vaccineaza 200.000 si 100 prezinta reactii adverse ... cu riscul da a mi se sari in cap 2% ... nu stiu daca e un procent mare ... cam toate medicamentele au efecte adverse...

  problema asa cum o vad eu e:
  a fost testat suficient se stie ce efecte are pe termen lung ?
  daca face mai mult bine nu trebuie neglijat medicamentul ...
  nu sunt parinte prin urmare pot parea cinic nefiind in situatia de a lua o hotarare.
  • +1 (1 vot)    
   perioada testare (Joi, 27 noiembrie 2008, 13:23)

   Manuela Preoteasa [anonim] i-a raspuns lui un om

   perioada de testare este de 6,7 ani (per total, perioada de studii clinice si cei doi ani si ceva de cand este pe piata primul astfel de vaccin, Gardasil - Merck). Celalalt< Cervarix, este pe piata din vara anului trecut.

   Iata ce scrie in prospectul Gardasil (Silgard)
   Studii clinice

   Eficacitatea vaccinului Silgard a fost evaluată în 4 studii clinice, controlate cu placebo, dublu orb, randomizate, de fază II şi III, care au inclus un total de 20541 femei cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 ani, care au fost incluse în studiu şi vaccinate, fără control medical prealabil pentru evidenţierea prezenţei infecţiei cu HPV.
   • -1 (1 vot)    
    spune si ca ar trebui sa fie 10 (Joi, 27 noiembrie 2008, 14:48)

    un om [anonim] i-a raspuns lui Manuela Preoteasa

    6-7 ani nu sunt 10 ani asa cum se testeaza mai toate medicamentele ...
 • 0 (2 voturi)    
  Vax (Joi, 27 noiembrie 2008, 15:28)

  Gogu [anonim]

  Tot n-ati terminat cu subiectul asta de rahat? Duceti-va fetitele la vaccinat, nu mai stati pe ganduri. Ascultati specialistii, nu jurnalistii de tip tonomat.
 • 0 (0 voturi)    
  data facts. (Joi, 27 noiembrie 2008, 16:06)

  tudor [anonim]

  http://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/g/gardasil/gardasil_pi.pdf

  http://seer.cancer.gov/statfacts/html/cervix.html:
  Incidenta cancerului cervical (in USA) "8,4 la 100,000"
  8..13 la 100.000 functie de rasa.
  Presupunand ca vaccinul este 100% eficinet, adminstrat aspura celor 130.000 fete de clasa vor salva viata a 10-20 dintre acestea, anual.

  Din punct de vedere social:
  Merita? Cu siguranta NU.
  Eu as cheltui banii cumparand abmulate si platind mai bine medicii: pentru fetita mea e mult mai mare riscul sa moara intr-un accident de circulatie pentru ca n-a venit la timp salvarea sau in spital nu sunt decat medici incompetenti decat sa moara de cancer cervical.

  Din punct de vedere personal: (Dar fiind ca banii au fost deja cheltuiti iar vaccinul e gratuit).
  Merita? ...
  Efectele adverse (3 injectii im. DUREROASE) foarte probabile eriteme (25%), tumefieri (25%) precum si posibil soc anafilactic sau sincopa (lesin), pentru beneficiul (sperat) specificat mai sus ...
  DA! Exista un posibil beneficiu altfel nu s-ar vorbi de vaccin...
  Grea decizie. Las la latitudinea fiecaruia sa raspunda. Nu vreu sa influentez pe nimeni prin raspunsul meu.
 • 0 (0 voturi)    
  copii ce zic? (Joi, 27 noiembrie 2008, 17:35)

  mihai [anonim]

  Toata lume vorbeste, ca e bun ca nu e bun etc. Dar s-a gandit cineva ca aceasta campanie de vaccinare si a modului in care se face, poate sa afecteze psihic in acest moment 9 nu peste luni sau ani)pe unii copii?
  Spuneti-mi ce se intampla in mintea unei fetite care este trimisa sa-si faca vaccinul iar colegele ei nu-si fac. Intrebarea ei va fi "eu de ce trebuie sa-l fac si ele nu?" Normal, parintii o sa-i spuna ca este pentru binele ei etc etc. In clasa o sa le intrebe pe colege de ce nu si-l fac. Si unele din ele o sa-i spuna ca nu vor parintii si ca poate sa moara din cauza lui. Cum va reactiona fetita respectiva, ce va fi in mintea ei?
  • 0 (0 voturi)    
   Poate invers? (Joi, 27 noiembrie 2008, 18:18)

   Pepi [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   Oare ce or sa se intrebe cele care n-au facut vaccinul cand or sa afle ca pe unele colege le-au lasat parintii (si chiar le-au indemnat) sa vaca vaccinul ca sa nu se imbolnaveasca atunci cand vor fi mai mari, iar parintii lor nu au vrut ?
   • 0 (0 voturi)    
    Fetele o sa rada de PEPI (Vineri, 28 noiembrie 2008, 20:27)

    hihihihi [anonim] i-a raspuns lui Pepi

    Noroc ca fetele la varsta de 9-11 ani sunt destepte nu ca tine si nu le vor crede pe cele carora parintii sunt cu de-al de Merck si Albright!
    Du-te de da cu capul!
 • 0 (0 voturi)    
  ATENTIE, ESTE FOARTE PERICULOS (Miercuri, 3 decembrie 2008, 0:24)

  Simona [anonim]

  Fac apel la ratiune. Articolele din presa imi starnesc indignarea.

  Cica suntem cobai, fetele noastre nu si-au inceput viata sexuala, vaccinul inseamna tolerarea promiscuitatii, ai liber la sex, efecte adverse, morti, sterilitate, paralizie, suntem obligati pentru ca trebuie sa spunem nu altfel ni se vaccineaza fetele. Rau! Rau! Rau!

  Daca ar fi fost introdus peste 10 ani credeti ca argumentele ar fi fost diferite? Astfel de argumente aberante sau nu se pot aduce impotriva tuturor vaccinurilor. De ce acest vaccin e mai cu mot?

  De ce nu s-a asteptat
  Exista studii clinice, dovezi stiintifice ale eficacitatii vaccinului pentru o perioada scurta de 6,7 ani, desi Dr. Harold zur Hausen, castigatorul premiului Nobel de anul acesta, spune ca poate preveni infectia cu hpv timp de 10 ani.
  Despre efectele vaccinului
  Reactiile adverse sunt ca la orice vaccin. In caz ca esti racit, alergic, ai boli cronice, nu se face vaccinul anti hpv. Nu se face niciun vaccin.
  [Vaccinarea HPV de la A la B Capitolul 2
  In mai 2007, Judicial Watch a trimis o cerere catre FDA prin care solicita accesul la toate documentele legate de Gardasil. A fost nevoie de actionarea in judecata a FDA-ului si, in iunie 2008, FDA a trimis 4 seturi de documente. Ceea ce a reiesit din documentele respective este accesibil aici http://www.judicialwatch.org/story/2008/ma...cts-hpv-vaccine . Sa-l rasfoim si sa vedem cine ce mai zice si din alte surse.
  Gardasil este promovat ca un vaccin care previne cancerul „ .. dar nu a fost evaluat potentialul de carcinogenicitate si genotoxicitate”. ( n.n. Pentru cei care nu au aflat inca, legislatia europeana si americana considera ca studiile de acest gen pentru vaccinuri nu sunt necesare decat rar.)
  Un vaccin trece de evaluarile FDA cam in 10 luni. Gardasil a „zburat” spre licentiere in 6 luni. Gardasil a fost recomandat pentru femei / fete intre 9 si 26 de ani.

  Printre documentele obtinute de Judicial Watch este si un memorandum trimis de Merck catre FDA i


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version