Un gel injectabil administrat unui grup de maimute de sex masculin tinute sub observatie timp de doi ani s-a dovedit a fi o metoda foarte eficace de contraceptie, potrivit unui studiu realizat in Statele Unite si publicat marti. Aceasta metoda poate oferi o solutie, potential reversibila, in cazul barbatilor care doresc sa evite vasectomia, o interventie in cea mai mare parte ireversibila, informeaza AFP, citata de Agerpres.

In cazul femeilor care doresc sa evite o sarcina exista mai multe metode de contraceptie, iar oamenii de stiinta sunt angrenati intr-o adevarata cursa pentru gasirea unei solutii si pentru barbati. Acestia din urma nu au la dispozitie pentru prevenirea unei sarcini decat metode traditionale, putin eficace, prezervativul si solutia definitiva oferita de vasectomie. Aceasta este o metoda chirurgicala ce consta in intreruperea canalelor deferente prin care circula lichidul spermatic, procedura impiedicand amestecarea spermatozoizilor cu lichidul seminal ejaculat in timpul actului sexual. Vasectomia este, in general, o procedura ce duce la sterilizarea permanenta a barbatului, existand si situatii in care poate fi reversibila, insa acestea sunt foarte rare.

Metoda de contraceptie destinata sexului masculin, numita Vasalgel, dezvoltata de o echipa de oameni de stiinta din Statele Unite, s-a dovedit eficienta in trecut in testele pe iepuri, iar recent si-a demonstrat eficacitatea si la maimutele rhesus - mai apropiate din punct de vedere anatomic de om.

Vasalgel este un gel polimer ce se injecteaza direct in canalele deferente creand astfel un blocaj in vasele prin care circula lichidul spermatic.