Utilizarea medicamentelor inainte de sex nu este cea mai sigura practica, dar un nou contraceptiv nazal pentru barbati ar putea constitui o parte standard a preludiului. Oamenii de stiinta britanici de la Universitatea din Wolverhampton spera ca au descoperit un produs chimic care poate duce la sterilizarea temporara a barbatilor, ceea ce reprezinta o potentiala metoda de preventie a sarcinii pentru femeile care s-au saturat de pilula contraceptiva si de efectele secundare pe care aceasta le produce, relateaza Inverse.

Efectele acestui produs au fost descrise ca fiind "surprinzatoare si aproape instantanee" de catre cei care l-au descoperit si pot fi livrate sub forma unui spray nazal.

Cercetarea contraceptiei masculine a fost dificila pentru oamenii de stiinta, intrucat compusii care pot penetra sperma sunt greu de gasit. Cercetatorii de la Wolverhampton au reusit sa gaseasca un compus care nu numai ca reuseste sa-si croiasca drum prin celulele din sperma, dar poate, totodata, sa-i opreasca functia.

Acest lucru este realizat prin dezactivarea unei proteine celulare -identificate de catre o echipa de experti in fertilitate de la Universitatea Aveiro din Portugalia- care actioneaza, in principal, ca "antrenor de inot" al spermei. Acestia au declarat ca barbatii nu au de ce sa se ingrijoreze cu privire la starea de sanatate a aparatului reproductiv, intrucat handicapul indus de acest medicament este unul temporar, care dispare dupa cateva zile.

Cercetarea este inca in desfasurare, iar testele pe animale sunt asteptate sa inceapa in aproximativ trei ani. Inca nu se stie, cu exactitate, sub ce forma va fi produsul prezentat- pastilele si implanturile sub-cutanate sunt luate, de asemenea, in considerare.

Indiferent de forma finala a acestei descoperiri, chiar si cuplurile care incearca sa conceapa un copil dupa o perioada de contraceptie, pot avea beneficii. Femeile care inceteaza sa mai foloseasca pilula contraceptiva trebuie sa astepte, de obicei, cateva luni pana ce ciclul lor de fertilitate revine la normal, dar contraceptia masculina ar putea face ca aceste efecte secundare sa nu mai existe.