Se crede ca femeile care locuiesc impreuna, ajung, la un moment dat, sa experimenteze sincronizarea perioadelor lunare, informeazaBBC.

Teoria din spatele acestei supozitii ar fi una simpla. Se crede ca feromonii femeilor ar interactiona atunci cand acestea impart spatiul un timp mai indelungat, declasand, astfel, menstruatia pentru fiecare dintre ele. Multe femei cred cu tarie aceasta teorie.

"Sunt convinsa ca este adevarat, altfel ar fi o prea mare coincidenta", spune Emma.

Emma, in varsta de 24 de ani, a locuit in timpul studentiei alaturi de alte cinci fete si spune ca, intr-o perioada de cateva luni, toate au avut menstruatie in acelasi timp. Isi cumparau tampoane impreuna si erau toate irascibile, iar singurul coleg de sex masculin din casa a remarcat aceste lucruri.

"Este o credinta populara", spune Alexandra Alvergne, profesor asociat in antropologie bioculturala la Universitatea din Oxford.

"Oamenilor le plac povestile interesante. Vrem sa explicam ca ceea ce observam, nu este ceva lipsit de sens. Si ideea ca ceea ce descoperim este sau nu intamplator este la fel de interesanta."

Alvergne a incercat sa revizuiasca dovezile pentru acest fenomen. Aceasta spune ca totul a inceput de la rezultatele cercetarii publicate in Nature, in 1971. Un cercetator, pe nume Martha McClintock, a studiat ciclurile menstruale a 135 de studente.

Mai multe cercetari ar putea fi efectuate pe viitor, care sa demonstreze daca exista dovezi ca perioadele menstruale ar putea sa coincida. Dar, in prezent, multi cercetatori sunt sceptici.