Un roman de 37 de ani, cu resedinta in localitatea Viariggi d'Asti - regiunea Piemont, in nordul Italiei, a fost arestat vineri de politistii italieni, sub acuzatia de sechestru de persoana si rele tratamente. Potrivit agentiei Ansa, romanul si-a lasat locul de munca intr-o fabrica si a intrat intr-un fel de "criza mistica" prelungita, care s-a rasfrant si asupra familiei sale.

Potrivit aceleiasi surse, in ultimele doua luni de zile, romanul si-a obligat sotia si pe cei patru copii la un post sever, dandu-le permisiunea sa manance doar o data pe zi. Cel mai mare dintre copii este o fetita de noua ani, iar cel mai mic are doar trei luni, ceilalti doi baieti avand patru si respectiv cinci ani.

Potrivit anchetatorilor, tatal i-ar fi interzis fiicei sale sa mearga la scoala, iar politistii au descoperit ca "barbatul isi constrangea intreaga familie sa se roage in timpul zilei, pentru a obtine salvarea sufletului". Daca sotia sau unul dintre copiii mai mari incerca sa protesteze, scrie TGCom, "romanul ii ameninta cu moartea". Potrivit publicatiei italiene, barbatul "incerca sa urmeze cu strictete regulile impuse de religia sa catolic-ortodoxa".

In urma semnalarii primite de la directoarea scolii frecventate de fetita in varsta de noua ani, politia a facut o descindere in locuinta familiei, arestandu-l pe barbat. Sotia si cei trei copii au fost gazduiti intr-un centru social.

Ca raspuns la mediatizarea cazului in presa din Peninsula, am primit urmatoarele precizari din partea Episcopiei Ortodoxe romane din Italia: "Biserica Ortodoxa recomanda postul tuturor credinciosilor ei, insa, din momentul in care acesta se practica intr-un mod daunator sanatatii, devine un pacat. De aceea, el trebuie facut cu discernamant, mai ales in ce-i priveste pe copii, pe batrani, pe femeile insarcinate si pe bolnavi".

"Parintele Paul Porcescu, parohul Parohiei Ortodoxe Romane 'Sf. Ap. Petru si Pavel' din Asti, precum si intreaga comunitate ortodoxa romana de la Asti, deplang situatia creata, cu atat mai mult cu cat au sustinut foarte mult, atat pe plan spiritual, cat si material, familia celui in cauza, gasindu-i chiar un loc de munca", mai precizeaza parintele Ioan Lupasteanu, de la Departamentul de informare si mass media al Episcopiei.

"Din pacate, cel in cauza nu a mai fost de gasit in ultimele doua saptamani, timp in care s-a produs tragedia. In momentul de fata, pr. Paul Porcescu este in contact cu reprezentantii carabinierilor si ai serviciilor sociale, pentru a putea acorda mai departe asistenta spirituala, atat celui arestat, cat si familiei acestuia. Nu in ultimul rand, comunitatea ortodoxa romana din Asti, in aceasta Saptamana Mare, se roaga pentru cei ce se afla in aceasta incercare si este alaturi de familia celui care este arestat".