Moldovenii marcheaza joi 2 ani de la protestele din 7 aprilie 2009 (care au dus in cele din urma la indepartarea de la putere a liderului comunist Vladimir Voronin) prin slujbe religioase sau depuneri de flori, fara sa spere insa ca adevarul despre aceste fapte va putea fi aflat vreodata si in timp ce urmarile acestor evenimente se resimt si in prezent, comenteaza Mediafax.

Chisinau, aprilie 2009Foto: Cristian Ghinea / Hotnews.ro

Potrivit Info-Prim Neo, in mai multe biserici din tara vor avea loc slujbe in memoria victimelor, in timp ce in Piata Marii Adunari Nationale, locul unde a fost ucis Valeriu Boboc, se vor depune flori, iar premierul Vlad Filat va avea o intalnire cu participantii la aceste evenimente. Valeriu Boboc, un tanar de 23 de ani, a fost prima victima a protestelor de acum 2 ani.

La doi ani de la protestele din 7 aprilie 2009 din Chisinau, urmarile se resimt insa si in prezent, iar tinerii care au fost batuti in comisariatele de politie isi cauta si acum dreptatea in instantele de judecata.

Protestul din 7 aprilie a fost precedat de o ampla manifestatie care a avut loc cu o seara inainte. Cateva mii de tineri au venit in centrul capitalei pentru a-si exprima dezacordul fata de rezultatele scrutinului din 5 aprilie. Cu pancarte si sloganuri anticomuniste, ei au protestat fata de fraudarea alegerilor si au cerut anularea lor. Protestul a fost organizat de cateva ONG-uri. Ulterior, protestatarilor li s-au alaturat si cativa reprezentanti ai partidelor de opozitie.

La doi ani de la aceste proteste, Miscarea 7 aprilie incearca sa devina o organizatie, membrii grupului depunand un dosar in acest sens la Ministerul Justitiei, afirmand ca scopul lor este sa ii ajute pe tineri sa isi apere drepturile.

Totodata, Partidul Liberal a propus ca 7 aprilie sa fie declarata Ziua Libertatii, transmite Europa Libera. La propunerea liberalilor, Parlamentul urmeaza sa ii audieze intr-o sedinta speciala pe procurorul general, ministrul de Interne si pe seful serviciului de informatii si securitate. Biroul permanent a aprobat cererea liberalilor, planificand audierile pentru 14 aprilie. Joi, parlamentarii urmeaza sa decida daca sedinta va avea loc cu usile inchise sau daca va fi deschisa publicului.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat ca adevarul despre cele intamplate in urma cu doi ani va fi aflat, in pofida eforturilor celor implicati in represiuni si acte de tortura in scopul distrugerii probelor.

La randul sau, presedintele Partidului Comunistilor (PCRM), Vladimir Voronin, a reluat acuzatiile la adresa liderilor Aliantei pentru Integrare Europeana, afirmand ca ei sunt vinovati de distrugerea cladirilor Parlamentului si Presedintiei. Totodata, liderul comunistilor sustine ca tentativa de lovitura de stat continua si in prezent.

Intre timp, 39% dintre moldoveni nu cred ca se va afla vreodata adevarul despre evenimentele din 7 aprilie 2009, iar 6 din 10 persoane intervievate considera ca acestea vor ramane un fenomen negativ in istoria Republicii Moldova, potrivit unui sondaj realizat de IMAS la cererea PRO TV, in perioada 2-3 aprilie pe un esantion de 766 de persoane.

Intrebati cine este vinovat de ce s-a intamplat la 7 aprilie, 28% dintre repondenti considera ca PCRM, 18% PL si PLDM, iar 7% tinerii care au participat la manifestatii. De asemenea, aproape jumatate dintre persoanele intervievate afirma ca in evenimentele din 7 aprilie au fost implicate persoane din afara tarii, cei mai multi afirmand ca acestea au venit din Romania.