De la inceputul anului, in penitenciarele din Italia s-au sinucis 15 detinuti, dintre care patru erau cetateni romani. De romanii decedati in inchisorile din Peninsula s-a interesat si ministrul Predoiu, care a trimis miercuri o scrisoare omologului sau italian, declarandu-se "ingrijorat" de cazurile inregistrate in ultimele saptamani. "Ministerul Justitiei a luat act cu ingrijorare de situatiile semnalate atat institutional, cat si din partea mass-media, referitoare la cazurile de sinucidere ale unor cetateni romani aflati in penitenciarele din Italia, cel mai recent fiind cel al cetateanului roman Ilie Nita", se arata intr-un comunicat emis de cabinetul ministrului.

Pe 27 martie, Ilie Nita, de 34 de ani, detinut in penitenciarul Santa Maria Maggiore de la Venetia, a decis sa-si puna capat zilelor. A asteptat ora de iesire, cand toti ceilalti detinuti au plecat din celula si s-a spanzurat cu un cearsaf, in baie. Barbatul era acuzat de santajarea partenerei sale cu 300 de euro si s-a declarat mereu nevinovat. De cand a intrat in inchisoare, pe 10 februarie, a mai incercat sa-si ia viata inca o data si, de atunci, era tinut sub supraveghere.

Cazul lui Ciprian G., un roman de 25 de ani, este unul inca neelucidat. Tanarul s-a sinucis marti seara, pe 8 februarie, in inchisoarea de la Marassi (Genova). Romanul a fost gasit agonizand la dusuri, avand alaturi doua butelii mici de camping si un sac negru de plastic din care iesea gaz. Directorul inchisorii sustine ca romanul a incercat sa se drogheze, dar a inhalat din greseala, o cantitate fatala de gaz.

Dupa doar trei zile, pe 11 februarie, in penitenciarul Torre del Gallo, langa Pavia, un alt detinut roman de 38 de ani s-a sinucis, asfixiindu-se cu gaz. Ion R. nu era toxicodependent, deci a fost exclusa ipoteza mortii in urma unui "accident" care s-ar fi produs in tentativa de a se droga cu butan. Barbatul ispasea o pedeapsa de opt ani pentru viol si fusese transferat in inchisoarea de la Pavia de o luna. Era inchis intr-o sectie speciala, rezervata detinutilor condamnati pentru infractiuni considerate "demne de dispret".

Penultimul pe lista detinutilor romani sinucigasi este un tanar de 25 de ani, care s-a spanzurat in celula sa din penitenciarul Castrovillari, in Calabria, pe 14 februarie. Mai multe detalii despre caz au fost divulgate de reprezentanti ai sindicatului gardienilor din inchisori (SAPPE). Romanul s-ar fi spanzurat cu sireturile de la pantofi, de gratiile de la geamul celulei, in jurul orei 10 dimineata.

La inceputul lunii februarie, numarul romanilor din inchisorile italiene era de 3453, adica 14 % dintre straini si 5,10% din total, tinand cont de faptul ca in Peninsula sunt 67.500 de detinuti. Respectand proportia, printre romani ar fi trebuit sa se fi inregistrat maxim un detinut sinucigas, dar, numai in luna februarie, numarul lor a fost triplu.

Ministrul roman al Justitiei, Catalin Predoiu, a trimis, pe 30 martie 2011, o scrisoare omologului sau italian, Angelino Alfano, cu privire la romanii care s-au sinucis in ultimele luni in inchisorile din Peninsula.

"Ministerul Justitiei a luat act cu ingrijorare de situatiile semnalate atat institutional, cat si din partea mass-media, referitoare la cazurile de sinucidere ale unor cetateni romani aflati in penitenciarele din Italia, cel mai recent fiind cel al cetateanului roman Ilie Nita", se arata intr-un comunicat emis de cabinetul ministrului.

Predoiu a solicitat autoritatilor italiene sa acorde "toata atentia anchetei judiciare care se va desfasura in cazul lui Ilie Nita", cerand in acelasi timp ca "partea romana va fi informata cu privire la concluziile acesteia".

Cei doi ministri urmeaza sa se intalneasca in Italia, iar pe agenda de lucru se afla si discutii in legatura cu transferul in inchisorile din Peninsula al detinutilor romani condamnati definitiv.