Pe 29 ianuarie, agentia ANSA a anuntat ca la concursul de frumusete "Miss Padania", organizat de partidul de extrema dreapta Liga Nordului in regiunea Toscana, vor participa sapte tinere romance. Dar, la numai o zi inainte de desfasurarea selectiei regionale, s-a dezlantuit o adevarata polemica politica.

A doua zi, pe 30 ianuarie, televiziunea locala Toscana TV a anuntat oficial retragerea candidatelor romance din concurs. Juriul a decis sa le elimine pe cele sapte romance, pe motiv ca locuiesc in Italia de mai putin de zece ani. Una din conditiile de participare impuse de Liga Nordului este tocmai ca participantele sa aiba resedinta in Peninsula de cel putin 10 ani. La festivitate a participat si fiul liderului Ligii Nordului, Renzo Bossi.

In oraselul San Miniato, locul de desfasurare al concursului, cateva zeci de tinere de stanga au protestat impotriva organizatorilor si participantelor, strigand fraze cu carcater anti-rasist, impotriva Ligii Nordului. Zona orasului Pisa este cunoscuta ca fiind o regiune preponderent de stanga. In noaptea dinaintea concursului, au fost gasite excremente chiar in fata hotelului in care au fost cazate fetele, si inscriptia "San Miniato nu este un oras rasist".

In editia online a cotidianului La Repubblica puteti vedea fotografiile romancelor, alaturi de celelalte participante la concursul de frumusete.

Concursul a fost prezentat de o subreta de culoare, Sylvie Lubamba, originara din Toscana.