Presedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a semnat vineri decretul prin care il desemneaza pe actualul premier Vlad Filat sa formeze si viitoarea echipa guvernamentala, anunta Agerpres. Actualul Guvern si-a anuntat luni demisia, in conformitate cu legislatia, in legatura cu instituirea unui nou Parlament. In urma intelegerilor din cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana, functia de premier ii revine tot lui Vlad Filat, care a condus si pana acum Guvernul, investit la 25 septembrie 2009.

Marian Lupu a declarat intr-un briefing ca in cadrul AIE s-a discutat deja formarea Guvernului, iar unul din detaliile ramase este desemnarea candidaturilor la functiile de membri ai Executivului din partea celor trei partide componente ale AIE. 'Este important ca exercitiul de formare a guvernului sa se desfasoare intr-o perioada record', a declarat Lupu, mentionand ca legislatia prevede un termen de 15 zile in care Filat trebuie sa prezinte in parlament echipa guvernamentala si proiectul programului de guvernare. Potrivit acestuia, noul program trebuie sa se bazeze si pe continuarea prevederilor actualului program guvernamental, care a fost elaborat pentru un termen de patru ani.

Marian Lupu a anuntat ca va convoca o sesiune extraordinara a parlamentului pentru formarea structurilor de lucru, astfel ca la 14 ianuarie sa poata fi votat noul guvern.

In conformitate cu intelegerile din cadrul AIE, Partidului Liberal Democrat, condus de Vlad Filat, i-ar reveni conducerea a sapte ministere, fata de cinci in prezent, Partidului Democrat, condus de Marian Lupu - cinci, fata de patru in prezent, iar Partidului Liberal, al fostului presedinte interimar Mihai Ghimpu - patru, la fel ca in prezent. Astfel, este de asteptat ca aproximativ jumatate din actualii ministri sa ramana in functie.