Guvernul flamand a aprobat vineri un plan de actiune pentru integrarea sociala si profesionala a tiganilor din Romania si din Bulgaria care traiesc pe teritoriul belgian, relateaza presa locala, citata de RIA Novosti.

"Semnalul pe care vrem sa-l dam este ca romii din Romania si din Bulgaria care vin aici trebuie sa fie pregatiti sa munceasca", a declarat Geert Bourgeois, ministrul pentru Cetatenie din Regiunea flamanda, care este formata din cinci provincii belgiene de limba olandeza.

In conformitate cu acest plan, cetatenii romani si blugari vor avea acces la angajarea in domenii care se confrunta cu deficit de forta de munca, fapt ce nu era permis pana in prezent, in ciuda apartenentei celor doua tari la UE.

La sfarsitul lunii iulie, in urma incidentelor provocate de tigani in Franta, presedintele Sarkozy a ordonat desfiintarea a 200 de tabere si a trimis ocupantii acestora inapoi in tarile de origine - Romania si Bulgaria.

Potrivit ministrului francez de Interne, in perioada 28 iulie - 17 august, 979 de tigani au fost expulzati in tarile de origine, dintre care 828 imigranti ilegali care au parasit Franta dupa ce au primit o subventie de 300 de euro pe adult si 100 de euro pentru minori.

In 9 septembrie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie care indeamna Franta si alte tari din UE sa stopeze imediat expulzarea tiganilor.

In aceeasi zi, ministrul francez pentru imigratie, Eric Besson, si secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, au declarat ca politica nationala fata de strainii care locuiesc ilegal in Franta va continua.

De atunci, alti 600 de tigani au fost expulzati din Franta.