Un sondaj facut public vineri la Chisinau arata ca partidele din Alianta pentru Integrare Europeana (pro-occidentala) vor cistiga suficiente mandate in alegerile din 28 noiembrie pentru a alege presedintele tarii si a forma Guvernul. Potrivit sondajului realizat de CBS-AXA, PCRM (comunistii) ar acumula 35% din sufragii, PLDM (partidul premierului Filat) - 28% , PDM (Marian Lupu, ex-comunisti) - 18% si PL (presedintele interimar Mihai Ghimpu) - 12%.

Sondajul, publicat de HotNews.md si StireaZilei.md, mai arata ca ceilalti concurenti electorali (inclusiv Alianta Moldova Noastra, parte a AIE) nu ar depasi bariera de 4% din voturi.

Colectarea datelor s-a realizat in perioada 10-16 noiembrie, pe un esantion de 1022 persoane. Sondajul este reprezentativ national pentru populatia adulta a Republicii Moldova.

Precedentul sondaj realizat de CBS-AXA in urma cu doua saptamini arata ca PCRM ar fi acumulat 39% din sufragii, PLDM - 21%, PDM - 19%, PL - 13%.

Filat il depaseste pe Voronin la capitolul increderea populatiei

Potrivit datelor sondajului CBS AXA, premierul Vlad Filat (PLDM) il depaseste pe ex-presedintele Vladimir Voronin la capitolul increderea populatiei. Astfel, 18% dintre respondenti au spus ca au incredere in Vlad Filat, 16% - in Vladimir Voronin si 12% - in Marian Lupu.

Reamintim ca duminica, 28 noiembrie, in Republica Moldova au loc alegeri parlamentare. Presedintele tarii este ales de Parlament cu minimum trei cincimi din numarul deputatilor.