Róbert Alföldi, directorul Teatrului National din Budapesta, explica, intr-un comunicat remis HotNews.ro, decizia de a inchiria sala mare a teatrului Institutului Cultural Roman de la Budapesta, pentru organizarea receptiei de Ziua Nationala a Romaniei, promisiune pe care a trebui sa si-o retraga, in urma scandalului izbucnit din aceasta cauza: "Am luat aceasta decizie gratie credintei mele ca, dupa o istorie tumultuoasa, cetatenii Romaniei si ai Ungariei se pot apropia prin intermediul culturii si artei", arata Róbert Alföldi.

El mai spune ca "Din nefericire, am evaluat in mod gresit semnificatia deciziei mele, fara sa iau in calcul o astfel de interpretare si ranind astfel sentimentele multor cetateni ungari", insa are "ferma convingere ca toate problemele trecutului dintre cele doua tari trebuie depasite cu responsabilitate, pe calea europeana."

Un scandal de proportii a izbucnit in Ungaria, dupa ce oficialii romani din aceasta tara au obtinut permisiunea directorului Teatrului National din Budapesta pentru a sarbatori aici 1 Decembrie, Ziua nationala a Romaniei, scrie Hungarianambiance.com. Mai multi politicieni maghiari si figuri publice importante considera "o provocare" gestul romanilor din tara vecina de a aniversa Ziua nationala la Teatrul National din Budapesta, in conditiile in care data de 1 Decembrie coincide cu pierderea, de catre Ungaria, in favoarea Romaniei, a teritoriilor din Transilvania stapanite pana in 1918.

Imediat dupa aparitia stirii in presa maghiara, istorici si figuri publice marcante din tara vecina au inceput sa vorbeasca despre "o provocare" din partea Romaniei. Ulterior, si politicienii ungari au reactionat. Potrivit acestora, Teatrul National din Budapesta este o institutie publica, iar Guvernul este responsabil pentru functionarea sa. "Sarbatorirea Zilei nationale a Romaniei la Teatrul National nu poate fi interpretata decat o provocare", a declarat istoricul maghiar Raffay Erno, pentru Magyar Hirlap.

Ulterior, autorizatia data romanilor de catre directorul Teatrului National pentru sarbatorirea zilei de 1 Decembrie in acest spatiu a fost retrasa. Robert Alfoldi a fost nevoit sa anuleze angajamentul sub presiunea unor demonstratii anuntate de catre formatiunea politica Jobbik (formatiune nationalista radicala - n.red).

Ministerul Afacerilor Externe a demarat deja demersuri, catre autoritatile ungare, pentru "sprijin in vederea identificarii celei mai bune modalitati de solutionare a prezentei situatii prin identificarea unei locatii corespunzatoare pentru desfasurarea receptiei cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei".

In plus, MAE considera ca, "in contextul excelentelor relatii bilaterale de parteneriat strategic dintre Romania si Ungaria, la toate nivelurile, aceasta situatie reprezinta o exceptie izolata si regretabila".