"Ministerul Afacerilor Externe constata cu regret faptul ca directorul Teatrului National al Ungariei, domnul Robert Alfoldi, sub presiunea unor demonstratii anuntate de catre formatiunea politica Jobbik (formatiune nationalista radicala - n.red.), a fost nevoit sa anuleze angajamentul anterior de a pune la dispozitia Ambasadei Romaniei in Republica Ungara spatiul teatrului, pentru evenimentul care va fi organizat la 30 noiembrie 2010, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei", este prima reactie a Ministerului roman de Externe, dupa scandalul izbucnit in Ungaria in urma intentiei oficialilor romani din tara vecina de a sarbatori 1 Decembrie la Teatrul National din Budapesta.

  • "Conform uzantelor diplomatice, Romania organizeaza, in fiecare stat cu care are relatii diplomatice, sarbatorirea Zilei sale Nationale. Acest eveniment celebreaza, in egala masura, Sarbatoarea Nationala a statului roman si bunele relatii care exista intre Romania si tara de resedinta. In acest an, ar fi urmat sa fie organizat la Teatrul National al Ungariei un concert de muzica clasica din repertoriul compozitorilor George Enescu si Bela Bartok", se arata in comunicatul MAE.
  • "In scrisoarea primita in seara zilei de 17 noiembrie 2010 de catre Ambasada Romaniei de la domnul Alfoldi, acesta precizeaza ca la baza deciziei anterioare de acordare a spatiului Ambasadei Romaniei pentru Ziua Nationala a stat convingerea ca . In acelasi timp, directorul teatrului national ungar si-a exprimat profunda intristare pentru situatia creata, subliniind ca doar prin continuarea colaborarii, mai ales in domeniile culturii si artei, aceste situatii similare vor putea fi evitate", mai arata reprezentantii MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a demarat deja demersuri, catre autoritatile ungare, pentru "sprijin in vederea identificarii celei mai bune modalitati de solutionare a prezentei situatii prin identificarea unei locatii corespunzatoare pentru desfasurarea receptiei cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei".

In plus, MAE considera ca, "in contextul excelentelor relatii bilaterale de parteneriat strategic dintre Romania si Ungaria, la toate nivelurile, aceasta situatie reprezinta o exceptie izolata si regretabila".

Ministerul de Externe aminteste ca Ziua Nationala a Romaniei la Budapesta a fost sustinuta prin evenimente culturale in institutiile publice de cultura de renume (in 2005, la Cinematograful Urania; in 2006, la Palatul Artelor; in 2007, la Muzeul de Arte Aplicate; in 2008, la Teatrul Thalia; in 2009, la Teatrul Central), "care si-au propus sa genereze o cat mai larga cunoastere a culturii romanesti in tara de resedinta. Aceste sarbatori s-au bucurat de participarea unui numar foarte mare de cetateni ungari si autoritati ale statului ungar."

  • Sarbatorirea Zilei nationale a Romaniei, o provocare in Ungaria

Un scandal de proportii a izbucnit in Ungaria, dupa ce oficialii romani din aceasta tara au obtinut permisiunea directorului Teatrului National din Budapesta pentru a sarbatori aici 1 Decembrie, Ziua nationala a Romaniei, scrie Hungarianambiance.com. Mai multi politicieni maghiari si figuri publice importante considera "o provocare" gestul romanilor din tara vecina de a aniversa Ziua nationala la Teatrul National din Budapesta, in conditiile in care data de 1 Decembrie coincide cu pierderea, de catre Ungaria, in favoarea Romaniei, a teritoriilor din Transilvania stapanite pana in 1918.

Imediat dupa aparitia stirii in presa maghiara, istorici si figuri publice marcante din tara vecina au inceput sa vorbeasca despre "o provocare" din partea Romaniei. Ulterior, si politicienii ungari au reactionat. Potrivit acestora, Teatrul National din Budapesta este o institutie publica, iar Guvernul este responsabil pentru functionarea sa. "Sarbatorirea Zilei nationale a Romaniei la Teatrul National nu poate fi interpretata decat o provocare", a declarat istoricul maghiar Raffay Erno, pentru Magyar Hirlap.

Ulterior, autorizatia data romanilor de catre directorul Teatrului National pentru sarbatorirea zilei de 1 Decembrie in acest spatiu a fost retrasa.