Unul dintre cele mai mari procese deschise impotriva muncii la negru in Germania a intrat pe rol in aceasta saptamana, la Dusseldorf. Un om de afaceri din Dormagen este acuzat, impreuna cu alti sapte colaboratori, ca s-ar fi sustras de la plata taxelor sociale si fiscale atunci cand a angajat, in calitate de intermediar, aproximativ 1.000 de macelari, majoritatea originari din Romania. Prejudiciul total estimat de anchetatori se ridica la 14 milioane de euro, acesta fiind cel mai important caz de frauda generata de angajarea fara acte corespunzatoare descoperit vreodata in Germania, relateaza Deutsche Welle.

Procesul antreprenorului german Axel H., in varsta de 47 de ani, a inceput miercuri in capitala Renaniei de Nord - Westfalia, el fiind acuzat ca ar fi angajat, in calitate de intermediar, pentru mai multe abatoare si statii de transare a carnii, muncitori pe care fie nu i-a declarat la oficiile de ocupare a fortei de munca, fie i-a declarat cu salarii mult mai mici decat in realitate. In perioada ianuarie 2003 - decembrie 2005, bugetul german al asigurarilor sociale ar fi pierdut astfel aproape 6 milioane de euro. Restul pana la 14 milioane de euro este reprezentat de sumele neincasate de serviciile fiscale germane.

Oficial, macelarii romani figurau ca angajati ai unor firme de servicii din Romania. In realitate, acestia erau platiti, in Germania, cu bani gheata, ca zilieri.

Un caz asemanator a fost judecat in anul 2004, cand un alt german, Wilfried Ideke, a angajat tot aproximativ 1.000 de macelari de origine romana. Ancheta din Germania nu a avut ecou in Romania, colaboratorii intermediarului german fiind protejatii unor membri ai Parlamentului de la Bucuresti, noteaza Deutsche Welle.

Citeste mai mult pe Deutsche Welle.