Un roman care lucreaza la o ferma din Scotia era pe punctul sa provoace prabusirea unui avion de vanatoare dupa ce a folosit un laser pentru "a orbi" pilotul unui aparat Tornado, transmite The Sun. Radu Moldovan a recunoscut ca a pus in pericol "in mod nesabuit" viata pilotului ce zbura spre baza RAF Leuchars , afirmand insa ca nu si-a dat seama de pericol: "Inteleg acum".

Potrivit informatiilor, Moldovan a folosit un fascicul verde pentru a lumina cabina aparatului Tornado ce zbura la joasa altitudine in regiunea in care lucreaza ca si culegator de fructe. Laserul i-a distrat atentia pilotului, care efectua niste manevre foarte riscante la doar 360 de metri deasupra solului.

Aparatele aflate la bordul avionului au localizat sursa fascicului, iar pilotul a comunicat coordonatele oficialilor locali din Cupar, Fife, pe coasta de est a Scotiei.

Moldovan, angajat la Cairnie Fruit Farm, a recunoscut ca a pus in pericol "in mod nesabuit" viata pilotului ce zbura spre baza RAF Leuchars , afirmand insa ca nu si-a dat seama de pericol: "Inteleg acum".

Un politist local a calificat actiunile lui Moldovan drept "extrem de serioase".

Romanul a fost obligat sa-si depuna pasaportul la o sectie de politie locala, unde va trebui sa se prezinta zilnic pana la pronuntarea sentintei, luna viitoare.

Acesta nu este primul incident de acest fel petrecut in lume. La mijlocul lunii iunie a acestui an, doi tineri au fost arestati dupa ca au incercat "sa-i orbeasca" cu fascicule laser pe pilotii avioanelor care aterizau pe aeroportul din Hamburg. In august 2009, pilotii greci au cerut autoritatilor sa ia masuri dupa mai multe cazuri in care au fost deranjati de lasere. In februarie 2009, pilotii de pe 12 aparate care aterizau pe aeroportul Tacoma din Seattle au raportat ca au fost deranjati de un laser de culoare verde indreptat spre ei de o persoana aflata la sol.

Un studiu realizat in 2004 de Administratia Aviatica Federala (FAA) din SUA a indicat ca mai mult de jumatate din cei 34 de piloti testati intr-un simulator au "raportat dificultati" dupa ce au fost "orbiti" cu lasere.