Afirmatiile lui Traian Basescu privindu-i pe romanii care aleg sa munceasca in strainatate "in loc sa vina in tara si sa stea in somaj" au atras criticile presei britanice. "Remarcile presedintelui sunt de natura sa incurajeze migratia propriilor cetateni in tari precum Marea Britanie", scriu jurnalistii de la Daily Express.

Traian Basescu este criticat si pentru afirmatia potrivit careia "romanii accepta sa faca muncile grele", in timp ce "spaniolilor si italienilor le convine mai mult sa stea in somaj" . "Presedintele Romaniei: Le luam slujbele lenesilor care asteapta ajutorul de somaj", titreaza Daily Express.

Invitat, miercuri seara, la postul public de televiziune, presedintele Traian Basescu a tinut sa le multumeasca romanilor care muncesc in strainatate pentru ceea ce fac indirect pentru tara lor, nealegand varianta de a se intoarce si a solicita ajutor de somaj, Romania avand deja la acest capitol un fond deficitar.

"In momentul de fata Romania nu poate oferi solutii de absortie rapida a fortei de munca si acest adevar trebuie recunoscut. Eu nu-l ascund. Au fost momente in care acesti oameni nu aveau forta de munca in Romania, 2007-2008. Acum suntem in situatia in care nu putem oferi locuri de munca la, iata 7,43% era somajul pe ultima luna, pe luna iulie. Asta e realitatea Romaniei. Romania vine mult in urma statelor ca Italia si Spania. In Italia si Spania protectia sociala este la un nivel la care spaniolilor si italienilor le convine mai mult sa stea in somaj decat sa faca muncile mai grele. Romanii accepta sa le faca si sa castige mai bine, iar eu multumesc acestei categorii de romani care muncesc in strainatate", a afirmat seful statului, potrivit Mediafax.

"Imaginati-va ce s-ar intampla daca cei aproximativ doua milioane de romani care lucreaza in Italia, Spania, Franta sau Germania ar reveni in tara si ar cere ajutor de somaj, in conditiile in care avem deja deficit la fondurile destinate ajutoarelor sociale", a adaugat Traian Basescu.

Daily Express noteaza ca, in ciuda faptului ca Traian Basescu nu a mentionat Marea Britanie, aceasta tara reprezinta a doua destinatie preferata de imigrantii romani, dupa Germania.

Potrivit estimarilor oficialilor britanici, in jur de 100 de mii de romani lucreaza, in prezent, in aceasta tara, insa jurnalistii britanici scriu ca se asteapta ca numarul acestora sa creasca, dupa masurile dure de austeritate anuntate de Guvernul de la Bucuresti.