Corespondenta din Londra

VIDEO Nandris, destinul unei familii de tarani romani – 20 de ani in Siberia si efectul de diaspora

de Crina Boros     HotNews.ro
Marţi, 3 august 2010, 21:01 Actualitate | Diasporă


Arheologul John Nandris
Foto: Arhiva personala
Fostul lingvist si diplomat roman Grigore Nandris provenea dintr-o famile de tarani din Bucovina, din satul Mahala, de cealalta parte a Prutului. Purtau costume nationale in fiecare zi si, daca picioarele le erau goale, asta "nu era un semn de saracie. In familia tatalui meu, saracia era vazuta ca un pacat, pentru ca se intreceau cu munca. La fel ca si aruncatul painii pe jos, pentru ca o obtinusera prin sudoarea fruntii", spune arheologul John (Ion) Nandris, fiul lui Grigore Nandris, a carui specialitate este, printre altele, preistoria europeana si problemele de identitate culturala (etnoarheologia). John povesteste despre destinul acestei familii, care poate fi perceput nu numai din perspectiva personala, dar si ca un studiu de caz  al potentialului taranului roman.

Unele aspecte ale acestei povesti personale au fost mediatizate si de serialul Memorialul Durerii si in cartea "20 de ani in Siberia. Amintiri din viaţă" de Aniţa Nandriş-Cudlea. Exilul si despartirea lui Grigore Nandris de familia sa raman fapte actuale, crede John, care pot fi vazute ca o parabola personala, reflectand ceea ce John numeste "o crima imensa impotriva umanitatii, ale carei consecinte supravietuiesc acum si o vor face si in viitor.

Mama lui John, o irlandeza din Ulster (Irlanda de Nord), a calatorit singura prin toata Europa. S-a oprit in cele din urma in Romania, a invatat limba si, inainte de a-l intalni pe Grigore Nandris, a ramas timp de noua ani, umbland prin munti si oprindu-se la stane: "Cum se poate, o domnisoara singura?" spuneau ciobanii.

"Cred ca folclorul si caracterul irlandez, inclusiv cel din Ulster, si cel romanesc au destul de multe in comun, desi se afla la capete diferite ale Europei", spune John Nandris. Tatal sau era parlamentar, avea compasiune pentru conditia taranului roman, dupa cum povesteste arheologul. John s-a nascut in 1938 in Irlanda de Nord. Tatal sau a venit in misiune la Londra in 1941, pentru a vorbi cu diplomatul Tilea, care indeplinea atributiile de ambasador pe atunci.

"A fost perioada cand Molotov si Ribbentrop au semnat acel pact infam. Hitler si Stalin s-au inteles sa nu se deranjeze reciproc pentru a chinui alti europeni in voie. Satul tatalui meu a fost invadat de mai multe ori, iar aceasta poveste este redata in "20 de ani in Siberia. Amintiri din viaţă" de Aniţa Nandriş-Cudlea,  matusa mea. Ea a fost o taranca, cu trei clase primare, dar foloseste un limbaj si sentimente aproape homerice, fara ura si resentimente, despre deportarea ei in Siberia si lucrurile groaznice prin care a trecut. Ar trebui citita, pentru ca este o povestire homerica inca de la prima fraza memorabila, unde scrie: "Prin cate poate trece o fiinta ominiasca fara sa-si dea seama..."Tatal lui John a ramas, vrand-nevrand, in Marea Britanie, insa nu cu statut de refugiat, ci de exilat. Cand rusii au invadat Cernautiul, i-au luat casa. Cartile din biblioteca sa le-au aruncat intr-un cinematograf. I-au distrus munca academica de-o viata si l-au despartit de familie pentru totdeauna. Pianul i l-au aruncat afara, pe iarba. "Rusii nu aveau nevoie de pian, nici de foarfece, nici de cabina de toaleta. Adunau ceasuri de la cetateni cu pistolul - Davai ceas? - si le purtau cate cinci sau 10 pe brat. Nestiind cum sa le armeze, cand se opreau, le aruncau", povesteste John.

"Tata nu s-a intors in Romania decat atunci cand cenusa sa a fost dusa in Radauti", continua John. La Scoala de Studii Slavonice a Universitatii din Londra, unde a predat filologia slavona comparativa, i-a fost creata o catedra de onoare. Isi facuse doctoratul la Universitatea Jagielloniana din Cracovia, studiind un manuscris din manastirea Putna. In 1922, se gasea la Universitatea din Viena si, mai tarziu, la Sorbona. "Spun toate acestea pentru a arata potentialul care salasluieste in taranul roman", adauga John Nandris, notand ca tatal sau avea emisiuni la Radio Europa Libera si scria despre umilintele comunismului. Cenusa lui Grigore Nandris a fost dusa in Radauti pentru ca Cernautiul fusese deja luat de Ucraina.

Cand Romania s-a alaturat Europei de Vest, tatal lui John era in Sorbona, in plin contact cu culturile vechi din Europa. Munca de lingvist a tatalui sau, pastrata la casa din Cernauti, fusese distrusa de oameni "care nu aveau nevoie de carti". Insa famila sa, tarani nevinovati din satul Mahala, a fost deportata, in vagoane pentru transportat vite, catre cercul arctic, la gura raului Ob, langa lagarul de la Vorkuta, "doar una dintre bijuteriile diademei lagarelor de munca a Uniunii Sovietice, singura in care au murit mai multi oameni decat in Auschwitz", detaliaza nepotul Anitei. Calatoria a durat mai multe saptamani. Anita si familia ei nu au fost dusi in lagar, ci abandonati in mijlocul tundrei. Au primit 700 de grame de paine si li s-a spus sa-si faca un adapost, ca se apropie iarna. Era un tinut cu bastinasi neprimitori si mafioti rusi.  

Anita si cei trei baieti ai sai au reusit sa se intoarca dupa 20 de ani. Insa fratii ei au fost dusi sa pescuiasca in apele inghetate ale Nordului, unde erau tinuti mai mult de sase luni pe an si unde faceau o "munca primitiva. Taranul roman nu duce un trai atit de primitiv. A fi taran inseamna sa ai o ocupatie milenara foarte bine adaptata si dezvoltata. Asta este un aspect de retinut cand te gandesti la identitatea romanilor".
 
Cimitirul din Mahala il gasesi pe un deal, unde crucile sunt din lemn. "Si acest aspect este parte din identitatea romaneasca: cruciile si cimitirul sunt reintegrate in peisaj. Cimitirul evreiesc din Iasi, spre exemplu, are placi masive de piatra deasupra mormintelor, care sunt greu de indepartat. Asa stiu ei, din istorie, sa-si conserve identitatea. Romanii traiesc moartea intr-un mod mai organic, mai mioritic".

Familia lui Ion Nandris a muncit din greu si a devenit instarita. "Erau ceea ce opresorii sovietici denumeau kulak - adica cineva care se pricepea bine la un lucru si reusise, astfel, sa realizeze ceva in viata sa. M-am intors in Mahala in 1965. Casele mici si gradinile care caracterizau satul romanesc, livada, gardurile, grija si truda pentru horticultura si agricultura de gradina fusesera toate distruse. Tot ce-ti mai ramase erau case izolate, intr-un loc parasit. Casa si gradina reprezinta identitatea romanului, nu apartamentul de la bloc. Sau oraselul cu gospodarii mici, una langa cealalta, nu adunate in ciorchine. Modelul satului si al asezarii in peisaj poarta un aspect important al identitatii romanesti. Asa erau asezamintele dacilor la Gradistea Muncelului in Epoca de Fier", spune John Nandris.

Familia de tarani din care se tragea tatal sau a dat cel putin un judecator, doi medici, un profesor universitar. "Nu este vorba numai de familia Nandris, ci de ce poate sa faca o familie obisnuita de tarani romani. Amintesc ca geniul muzical George Enescu, invatatorul lui Yehudi Menuhin, isi avea originile in micul sat din Bucovina, linga Dorohoi, denumit acum dupa compozitor", spune John.  

La poalele dealului unde tatal sau isi avea gospodaria curgea un izvor sulfuros. Vecinii isi spalau aici hainele. 400 de oameni au fost masacrati in timpul invaziei rusesti in lunca Prutului din fata satului, "nu trimitand trupe, ci cautand sa fuga peste Prut in ceea ce pe atunci se numea inca Romania libera", spune John. Alte sute de sateni, impreuna cu familia lui, au fost deportati in Siberia.

Efectul de diaspora

Exilul si despartirea lui Grigore Nandris de familia sa raman fapte actuale, crede John. Pot fi vazute ca o parabola personala, reflectand ceea ce John numeste "o crima imensa impotriva umanitatii, ale carei consecinte supravietuiesc acum si o vor face si in viitor. Ideologia care a predicat despre fratie a facut ca membrii unei familii despartite sa devina si mai distanti unul fata de celalalt, alienati in suferinta", adauga Nandris, accentuand diviziunea statelor si popoarelor europene sub comunism.

"Alienarea 'Moldovei' de Romania de catre Uniunea Sovietica nu a avut drept consecinta doar sclavia si deportarea populatiei romane, dar a si cautat sa le de-nationalizeze si rusifice. Cultura bogata de la sate si viile Moldovei au fost distruse. Nenorocirea fermelor colectivizate poate fi cu greu imaginata de cei care nu le-au vazut. Limba romana a fost scrisa cu alfabet chirilic pentru a insela, asa cum o face pana in prezent, calatorii naivi din vestul Europei, cei care au crezut in comunismul doar pentru alte popoare. N-a fost treaba usoara sa unifici nici macar poporul german", spune John Nandris.

"Efectul de diaspora si separare in incercarea de a crea Omul Sovietic este, de aceea, inca prezent. El exista pana si azi, ca un specimen patetic, cu un standard sarac de trai si o viata scurta", opiniata arheologul.  

"Procesul de vindecare este unul indelungat"

"Satul roman trebuie sa se recladesca si modernizeze incet si singur, ca pe vremuri, iar nu obliterat de blocuri. Acum Mahala este sub dominatie ucraineana. Eu am fost botezat intr-o biserica mica de lemn, din secolul al XV-lea, Biserica Sf. Nicolae din Cernauti. Aceasta a fost arsa de nationalisti ucraineni ceva mai recent, pentru a construi Catedrala Ucraineana", spune Nandris, cu o farama de triste in glas.

Apoi isi aminteste: "Cernauti era odata un oras cosmopolit, caracteristic Europei din sec. XIX si inceputul secolului XX. Orase ca Thessaloniki, Cernauti, Sarajevo erau pline de nationalitati diferite, amestecate si traind impreuna. Nationalismul nu a fost accentuat, pana cand, mai tarziu in secolul XX, un fel de dementa a intrat in mintile si sangele politicienilor - din Kosovo, Bosnia sau Serbia, in Sarajevo. Cred ca a facut parte din otrava comunismului. Conflictul si dereglarea sunt asa-numitele "dividende de pace" ale Marxismului. Caderea comunismului, cauzata de contradictii interne, a urmat secolului irosit al interferentei marxiste, care nu avea cum sa devina credibil daca Europa nu ar fi fost slabita de doua razboaie mari iar intelectualii ei, incredibil de naivi, nu au inteles despre ce era vorba. Procesul de vindecare este unul indelungat".

Cine este John Nandris

 • John Nandris este de origine irlandezo-romana, pe care o descrie plastic cu expresia folosita si la cobai - "vigoare hibrida" (heteroza).
 • A lucrat ca arheolog vreme de cinci decenii in muzee si excavatii din toate tarile europene si dincolo de ele: din Finlanda pana pe Sinai si in Palestina, din Portugalia, pana in Creta si muntii Caucaz. Si-a specializat cercetarea in preistoria si etnoarheologia Europei de sud-est. 
 • Are un interes deosebit si pentru Japonia. Presedintele european al Muzeului Sabiei Japoneze (NBTHK - Nippon Bijutsu Token Hozon Kyokai) din Tokyo. 
 • Membru al Asociatiei de Anticari din Londra.
 • Membru de onoare al Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj. 
 • De la Cambridge, a plecat sa predea la Institutul de Arheologie din Londra si la University College London.
 • A studiat la Scoala Britanica (de Arheologie) din Antena.
 • John Nandris a subliniat importanta muncii pe teren, si nu doar la birou.
 • Are 72 de ani si o fiica in varsta de patru ani.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6976 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Superb, multimum HN ! (Marţi, 3 august 2010, 21:24)

  anonim [anonim]

  Absolut superb, multimum foarte mult Hotnews pentru asemenea rare reportaje. Intre 8-9 articole politice, daca ati putea sa mai bagati si asa ceva ar fi foarte frumos. Sunt sigur ca exista totusi destui oameni care citesc hn si care sunt capabili sa aprecieze si asa ceva !
 • -3 (3 voturi)    
  ineptia, bat-o vina (Marţi, 3 august 2010, 21:32)

  Eugenio [anonim]

  Fost lingvist? O fi vreo functie asta? Hmmm.
  • +3 (3 voturi)    
   fost lingvist pt ca a murit (Marţi, 3 august 2010, 23:55)

   toto [anonim] i-a raspuns lui Eugenio

   trebuie chiar sa comentezi degeaba?
 • 0 (4 voturi)    
  Sa ne explice smen (Marţi, 3 august 2010, 22:44)

  muciflenduri [anonim]

  Sa ne explice smen cum e vina americanilor si a evreilor ca Romania a fost calcata in picioare de fiara sovietica.
  • +3 (3 voturi)    
   Yalta nu-ti spune nimic? (Miercuri, 4 august 2010, 0:01)

   toto [anonim] i-a raspuns lui muciflenduri

   Adica locul unde Stalin, Churchill si Roosvelt au impartit Europa lasand Romania si celelate tari ex-comuniste pe mana Armatei Rosii.
   Aici e vina americanilor, de fapt a guvernului SUA de atunci, nu a poporului american in sine. Cat despre evrei, cred ca e vorba de numarul mare a acestora in primele guverne comuniste din Romania, si la fel nu de poporul evreu in ansamblul sau.
   • -2 (2 voturi)    
    Timpul nu iti spune nimic? (Miercuri, 4 august 2010, 9:50)

    muciflenduri [anonim] i-a raspuns lui toto

    Ma gandesc ca poate ar trebui sa urmaresti lucrurile cronologic.
    In cazul in care nu ai aflat, conferinta de la Yalta s-a petrecut cam prin 1945 la vreo cativa ani dupa raptul sovietic.
    Crezi ca exista un scenariu in care rusii, dupa ce il invinsesera pe Hitler, s-ar fi intors in stepele lor?
    Singura posibilitate ar fi fost un razboi intre vest si URSS, dar americanii inca se luptau cu japonezii si in timp ce Stalin putea decide ca se bate cu toti inca 20 de ani, SUA si Anglia nu puteau decide in acelasi fel.
    Sau poate o fi zis Roosevelt 'Ia ba staline romania si da-i-n gura'.
 • +3 (5 voturi)    
  Fantastic (Marţi, 3 august 2010, 23:12)

  Mircea [anonim]

  Va multumim din inima pentru acest articol, avem intr-adevar nevoie de mult, mult, mai multe ce acesta si nu de articole banale despre indivizi din politica si viata publica romana care sunt insignifianti.
 • -3 (3 voturi)    
  O mentiune (Marţi, 3 august 2010, 23:14)

  Luci [anonim]

  Dl Nandris spune: "Limba romana a fost scrisa cu alfabet chirilic pentru a insela, asa cum o face pana in prezent, calatorii naivi din vestul Europei, cei care au crezut in comunismul doar pentru alte popoare."

  Alfabetul chirilic este alfabet tot atat de romanesc ca si cel latin. A fost alfabetul nostru istoric, utilizat pana in sec 19 inclusiv de Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, etc. Se incearca se se insinueze ca alfabetul chirilic este "strain" ceea ce este foarte incorect.
  • +4 (4 voturi)    
   ai dreptate, dar... (Miercuri, 4 august 2010, 0:02)

   minos [anonim] i-a raspuns lui Luci

   ...si Nandris are dreptate. Rusii au reintrodus alfabetul chirilic in Rep Moldova cu scopul de a insela, nu exista nici un dubiu referitor la asta.
  • +1 (3 voturi)    
   chiar Este strain (Miercuri, 4 august 2010, 0:29)

   xx [anonim] i-a raspuns lui Luci

   1. Cum dumnezeu sa scrii o limba neolatina cu chirilice??
   E ca si cum ai scrie araba cu litere chineze.


   2. Daca tot ne dam cu parerea despre limbi, "incorect" are grade de comparatie ?
   • +2 (2 voturi)    
    gresit (Miercuri, 4 august 2010, 10:38)

    radu [anonim] i-a raspuns lui xx

    1. Uite asa cum s-a scris sute de ani. Uite asa cum e scrisa bulgara cu chirilice, pentru ca are aceleasi sunete ca si limba romana. Fonemele (sunetele) limbii romane sint comune cu cele ale limbilor balcanice, si nu cu ale limbilor latine.
    In alfabetul chirilic literele 'sh', 'tz', 'ci', ă, sint native, in alfabetul latin nu exista. Au fost adaugate apoi, la fel cum cehii, nemtii, polonezii si multi altii si-au adaugat semnele lor.
    Motivul pt care s-a trecut la alfabetul latin a fost nu ca era mai potrivit pt limba romana (dimpotriva), ci pt afirmarea latinitatii poporului roman, chestiune la mare moda in secolul 19.
    2. Daca tot ne dam cu parerea despre limbi, Dumnezeu se scrie cu d mic ?
    • -2 (4 voturi)    
     ce rusine .. (Miercuri, 4 august 2010, 12:23)

     xx [anonim] i-a raspuns lui radu

     1. Poti sa zici ca sunetele sunt comune cu 90% din populatia pamantului, ca toti avem acelas laringe.
     E clar pentru oricine ca italiana, portugheza, spaniola si franceza sunt limbile inrudite ale romanei, si nu bulgara si ungara.

     2. Si ce daca a fost utilizat de Stefan 300 de ani ? Eu daca folosesc cuvinte din germana nu inseamna automat ca ele sunt romanesti doar pentru ca lea folosit un roman.

     2. Eu scriu dumnezeu cu d mic in mod intentionat. Da, este o eroare, dar intentionata. In plus este o eroare de forma, nu de FOND. Propun sa scriem cu litera mare toate personajele de basm, Balauri, Inorogi, Spiridusi.
 • +4 (4 voturi)    
  Foarte bun articolul (Marţi, 3 august 2010, 23:28)

  Alexandru [anonim]

  Felicitari Crina Boros pentru asa un articol!

  Este exact ce avem nevoie. Am recunoscut foarte multe nuante autentic romanesti in acest articol. Bunicii mei, cat o da Dumnezeu sa mai traiasca, sunt exact ca romanii descrisi in articol.

  Este surprinsa extrem de bine esenta romanilor din Bucovina in acest articol.

  In ziua de azi, cand tara este intr-o perpetua tranzitie, si multi oameni de la tara fug faiantari in Italia-Spania, e greu sa mai reinvie spiritul si mandria sfanta a taranului roman.

  Oameni care munceau pamantul cu mainile lor, si aveau mai multa demnitate decat orice corporate employee din ziua de azi ....
 • +3 (3 voturi)    
  Frumos din partea lui! (Marţi, 3 august 2010, 23:34)

  jooo [utilizator]

  Am citit cartea matusei lui "20 de ani in siberia",e drept,editia a doua,prima n-am apucat-o in ´92.....era o perioada de saptamana Pastelor...credeti-ma,n-am putut merge la Inviere sau la Biserica.....Nu,nu puteam sa concep CUM A FOST POSIBIL ASA CEVA?!! DE CE??!! PT CE AU TREBUIT OAMENII AIA SA SUFERE ATAT???!! Ce a facut GOD in timpul asta...??!!.....si multe asemenea intrebari m-au framantat saptamani si luni de-a rindul.......
  Cred ca multi dintre noi pieream in drum spre siberia.....de cum sa mai supravietzuiesti barbariilor acelor INUMANI!! (siberia nu merita litera mare)...si ca sa va trezesc putin pe cei pro rusia (idem siberia),sa stiti ca filmul "barbierul din siberia" era comandat politic!!! ...pt a da impresia ca in siberia se traieste boiereste....nenea mihalkov a fost un arschloch!!!! facand acel film..........
  Hodineasca-se in pace Doamna Anuta NANDRIS!!!
  O sa recitesc cartea cel putin o data pe an!!!
  • +2 (2 voturi)    
   Ce facut Dumnezeu... (Miercuri, 4 august 2010, 8:35)

   semphora [anonim] i-a raspuns lui jooo

   ...in timpul asta? Pai, chiar lucrurile care ne minuneaza: i-a ocrotit pe oamenii astia, care in mod normal n-ar fi avut cum sa supravietuiasca. Da, din pacate, numai Dumnezeu il poate pazi pe om de rautatea altui om...

   Referitor la articol, f interesant. Totusi, o cronologie mai clara ar fi fost binevenita la inceputul articolului.

   Felicitari!
 • -1 (3 voturi)    
  amanunt inutil (Miercuri, 4 august 2010, 9:36)

  gigel maruntel [anonim]

  Da, articolul este foarte bun dar finalul este ca bomboana pe coliva, furnizeaza o informatie de interes pentru tzatze: are 72 de ani si o fiica in varsta de 4 ani. Este o incitare la barfa...
 • +1 (1 vot)    
  Am citit cartea lui Anita Nandris, (Miercuri, 4 august 2010, 9:51)

  andreea [anonim]

  20 de ani in Siberia. Am citit-o dintr-o rasuflare, am ramas uluita si un pic umilita - daca pot folosi acest termen - de curatenia sufleteasca, nobletea si credinta puternica a acestei femei care, alaturi de copiii ei, a trecut cu capul ridicat prin iadul din Siberia. Am recitit cartea de cateva ori, de aceste dati cu atentie si in tihna. O recomand din suflet. A fost reeditata de curand la libraria Humanitas. Cititi-o si credeti-ma, nu veti regreta.
 • +2 (2 voturi)    
  Pentru TOTI... (Joi, 5 august 2010, 22:04)

  Cadillac [utilizator]

  ..cei cu "comentarii" de doua parale si care au citit O SINGURA carte: Cartea de telefon...

  Daca-s avea noroc de bani ca de prosti, as fi milionar.
 • 0 (0 voturi)    
  excelent articolul!! (Duminică, 8 august 2010, 10:24)

  felicia [anonim]

  Multumim HN pt.acest articol ,pt. aceasta aducere aminte,Acesta a fost sufletul taranului roman care din pacate nu prea il mai intalnim.MULTUMIM HN.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by