Nevoia de informatii m-a facut sa remarc cat de interesant este pentru media din Moldova subiectul referitor la deschiderea celor doua noi consulate romanesti la Cahul si Balti. Din motive absolut obiective am declinat invitatia de a insoti delegatia de presa a ministrului Baconschi in R. Moldova, dar am spus ca voi acoperi subiectul urmarind presa moldoveneasca, eventuale transmisii in direct sau live text si bazandu-ma pe informatiile pe care colegele de la MAE mi le vor trimite de la fata locului, scrie Anne Marie Blajan pe blogul sau.

Ei bine, am gresit in privinta transmisiunilor live. Am luat in calcul doua televiziuni: Jurnal TV si Publika. Jurnal TV a avut o scurta transmisiune live (urmaresc streaming-ul live pe internet), foarte proasta si problematica (au recunoscut-o ei insisi cerandu-si scuze in direct), din care s-au inteles doua fraze ale ministrului roman. Apoi si-au continuat emisiunea care are ca tema inundatiile. Recunosc, un subiect mult mai de impact si extrem de important in conditiile in care si Moldova se confrunta cu efecte devastatoare ale inundatiilor si au cerut asistenta internationala.

Romania a anuntat deja oferirea de ajutor: 10 bărci pneumatice cu echipament complet, 8 autocamioane de intervenţie, 5 motopompe remorcabile şi 5 motopompe transportabile. Ajutorul de urgenţă acordat Republicii Moldova mai cuprinde 30.000 de saci pentru nisip, 1.000 de perechi cizme de cauciuc, 15.000 mp material polietilenă pentru apărare diguri şi 10 tone de apă potabilă îmbuteliată (potrivit comunicatului Guvernului de la Bucuresti).

Publika n-a dat nimic live, isi continua emisiunea, talk show-ul despre reforma justitiei, despre lichidarea judecatoriilor economice care au suscitat un conflict in alianta de guvernamant, in care il are invitat, printre altii, pe Alexandru Tanase, ministrul Justitiei.

Niciun live text, nimic.

In mod cert, vor fi stiri despre deschiderea consulatului. Insa o masura care pare atat de importanta pentru cetatenii moldoveni - doua noi consulate - suscita un atat de redus interes al presei de peste Prut.

Este de inteles, in conditiile in care sunt acum teme mai improtante, precum cea a inundatiilor.

Si, ca sa previn sa imi sara confratii moldoveni in cap ca ii critic, nu e asta intentia mea, spun doar ca e o remarca. Si ca, eu - jurnalist pe afaceri externe si preocupat de R. Moldova si relatia bilaterala cu Romania - am supraevaluat evenimentul de astazi si importanta lui pentru moldoveni. Pentru noi, sunt doua consulate, e adevarat, la Cahul si Balti. Dar credeam ca ele sunt mult mai importante pentru moldoveni si, ca subiect de presa, pentru media de-acolo.

Comenteaza pe blogul lui Anne Marie Blajan.