O serie de asiguratori din Italia percep tarife mai mari pentru asigurarea de raspundere civila obligatorie in cazul imigrantilor romani si marocani, pretul final putand fi mai mare cu pana la 250 de euro, anunta cotidianul La Repubblica.

Anna, o romanca ce munceste intr-un bar din Apulia, a descoperit cu surprindere, atunci cand si-a reinnoit polita de asigurare, o majorare a pretului de 250 de euro. "Asiguratorul mi-a spus ca exista un fel de criteriu de 'tara de risc' si ca daca eram din Franta sau din Germania tariful nu s-ar fi majorat", explica ea. Asiguratorul sau este firma Carige, dar "preturile etnice" se aplica pe intreg teritoriul Italiei.

Ziaristii italieni au sunat la Carige Insurance si au declarat ca vor sa asigure o masina pe numele unui italian. Prima de asigurare era de 1.962,58.

La aceeasi masina si motorizare, dar declarand un proprietar roman, prima ajunge la 2.257,50 euro. Si nu este vorba de singura societate care aplica astfel de criterii in stabilirea preturilor.

La Zurich Connect, prima de asigurare pentru un italian nascut in 1973, cu o masina Fiat 500 Lounge, noua, este de 1.040,76 euro. La fel este si pentru un american.

In schimb, un roman sau un marocan ar trebui sa plateasca o asigurare de 1.251,14.

Trebuie notat ca nu toate firmele aplica astfel de preturi diferentiate. Spre exemplu, The Genialloyd and Milano Assicurazioni (Fondiaria Sai) nu face distinctii pe baza de nationalitate.

Este 'pretul etnic' legitim?

Autoritatea de supraveghere a asigurarilor nu a oferit un raspuns la cererea ziaristilor italieni. Asociatiile pentru protectia consumatorilor spun ca fiecare companie are dreptul de a-si stabili propriile tarife, inclusiv pe criterii de nationalitate.

Avocatul Marco Pagii, de la Asociatia pentru studii juridice asupra imigratiei, sustine insa ca legea interzice accesul diferentiat la un serviciu, pe baza nationalitatii unei persoane.

Presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, Eugen Terteleac, a precizat ca va aduce in fata justitiei italiene acest caz, pe care il considera "o nedreptate strigatoare la cer".